DIA MUNDIAL DEL COOPERATIVISME 2022

Construint un món millor durant generacions

El #CoopsDay té el seu origen en el missatge que, des de 1921, difon anualment l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) amb motiu d’este Dia, al qual des de 1994 se suma l’Organització de Nacions Unides (ONU).

 

Un any més, l’efemèride ha sigut,  en aquesta la seua edició número 100, una ocasió per a donar notorietat, visibilitat i prestigi al cooperativisme valencià com a model d’èxit. Ens hem sumat a les accions programades des de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i l’ONU per al #CoopsDay de 2022 amb el lema “Construint un món millor durant generacions”.

 

Baix el lema Les Cooperatives construeixen un món millor, la ACI convida enguany als cooperativistes de tot el món a mostrar com este model de negoci centrat en les persones, fundat en els valors cooperatius d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat i en els valors ètics d’honradesa, obertura, responsabilitat social i atenció als altres, està ajudant a construir un món millor.

 

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) va celebrar el passat dia 5 de juliol el Dia Mundial del Cooperativisme a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló. Esta jornada es commemora en tot el món el primer dissabte del mes de juliol.En l’edició d’enguany s’ha reconegut la trajectoria de les cooperatives castellonenques Cocalni i Tecninau.

GALERIA D’IMATGES

Homenatge a Cocalni

HOMENATGE A TECNINAU

al carrer

Participant “a la valenciana” d’una celebració global

 

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) organitza anualment, des de fa quasi tres dècades, la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme.

 

Hem contribuït a divulgar l’eslògan “Les cooperatives construeixen un món millor”, però amb una “interpretació a la valenciana”. A més de canviar el temps verbal del present pel gerundi (forma no personal que indica que l’acció està realitzant-se o duent-se a terme en aquest precís moment, però també amb anterioritat), amb el nostre afegit “durant generacions” volem reforçar la idea que el cooperativisme no sols està compromés hui amb la construcció d’un món millor i més sostenible, sinó que ho ha estat des de sempre. En definitiva, es tracta de posar en valor (hui, que totes les empreses es declaren responsables) que el cooperativisme no és una moda, sinó que en la nostra Comunitat hi ha cooperatives que tenen més de cent anys i que ja es van fundar amb el propòsit de millorar el seu entorn i les condicions de vida de les persones sòcies.

 

Tot això enllaça amb dos temes que sempre han sigut prioritaris per al cooperativisme:

 

– La solidaritat intergeneracional. La cooperativa és una empresa que naix amb vocació de permanència i que genera un patrimoni irrepartible que es manté en la cooperativa i la fa créixer i consolidar-se.

 

– La joventut com a garantia de futur. Considerarem com a joves a aquelles persones que gaudeixen d’energia, vigor i predisposició per a innovar i “construir”, independentment de la seua edat, però les cooperatives -com qualsevol empresa- necessiten regenerar-se assegurant el relleu generacional.

 

L’esdeveniment d’enguany organitzat per Concoval, que se celebra en la Comunitat Valenciana amb caràcter itinerant per les tres capitals de província, és l’acte més rellevant que organitza el moviment cooperatiu anualment i estableix un punt de trobada per a tots els sectors que el formen.

 

Hem tornat a Castelló. El punt de trobada ha sigut l’Auditori i Palacio de Congressos de Castelló de la Plana. Després de dos anys en què no s’ha pogut celebrar l’esdeveniment presencial a causa de la pandèmia, reprenem la cita presencial per a unir al teixit socioeconòmic de la província. El Dia Mundial del Cooperativisme és el principal punt de trobada per a totes aquelles organitzacions que -d’una manera o una altra- contribueixen al desenvolupament del cooperativisme en aquest territori, sent un clar exemple de col·laboració i cooperació des de la diversitat de les diferents organitzacions del sector.

 

El propòsit d’este acte és potenciar el desenvolupament econòmic, social i humà de les cooperatives i els seus socis, prenent com a fil conductor el lema triat cada any per l’Aliança Cooperativa Internacional per al seu missatge. També, durant aquesta jornada, es ret homenatge a cooperatives de diferents sectors i es promou la reflexió i el debat sobre temes empresarials, econòmics o socials d’actualitat, per a això es compta amb la participació de destacats ponents.

COM S’HA CELEBRAT EN LA COMUNITAT

 

A part d’animar a totes les cooperatives valencianes a sumar-se a la celebració a través de les xarxes socials de Concoval i altres accions obertes a la participació ciutadana, s’han desenvolupat les següents accions

 

Jornada coMmemorativa a Castelló de la Plana. Este ha sigut l’acte central de la commemoració. Després de dos anys de pandèmia, en els quals no es va poder celebrar la trobada presencial, en 2022 s’ha recuperat el tradicional esdeveniment.

 

En el transcurs del Dia Mundial del Cooperativisme, Concoval rendeix també homenatge a cooperatives que simbolitzen, no sols l’arrelament que el moviment cooperatiu té en la Comunitat, sinó la bona salut de què gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula generadora d’ocupació estable, riquesa econòmica i solidaritat social. Enguany han sigut homenatjades les cooperatives castellonenques Cocalni i Tecninau.

 

Cocalni Coop.V.

La trajectòria d’esta cooperativa agroalimentària de Les Alqueries destaca pel seu caràcter integrador i la seua visió de futur, que l’han feta partícip de nombrosos projectes de concentració des que en 1975 fóra una de les cooperatives citrícoles fundadores de Anecoop.

 

Tecninau Cooperativa

Constituïda com a cooperativa de treball associat en 2001 i dedicada fonamentalment a la gestió de les activitats nàutiques de les Escoles de la Mar de Benicàssim i Borriana, Tecninau és un exemple de col·laboració públic-privada en la prestació d’un servei del qual es beneficien cada any al voltant de 8.000 persones.

 

✓ Al carrer amb pancartes als nostres pobles i ciutats. Un any més, s’ha intensificat la presència al carrer del Dia Mundial del Cooperativisme. Fa ja anys que els ajuntaments de les capitals de província exhibeixen durant el primer cap de setmana de juliol una pancarta commemorativa, però ja en 2021 aquesta activitat es va estendre a altres pobles i ciutats de la Comunitat i es van penjar pancartes com a expressió de l’arrelament territorial de les nostres cooperatives. Busca’t en este vídeo.

 

✓  Pla de MMCC. Durant tota la setmana commemorativa hem treballat en reportatges, comunicats de premsa i articles d’opinió en premsa, ràdio i TV autonòmiques.

 

✓ Campanya en RRSS. Centrada sobretot a donar ressò a totes les accions anteriors, hem tornat a assegurar la presència del #*CoopsDay en xarxes socials amb el nostre hasthtag #elvalordecooperar.

 

 

COM S’HA CELEBRAT EN TOT EL MÓN

 

En el següent enllaç està tota la informació sobre la celebració del Dia Mundial del Cooperativisme 2022 #CoopsDay de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI)

 

✓ Hem sigut part de les accions programades per la ACI. Punxa ací  i descobreix com les cooperatives de tot el món han celebrat el #CoopsDay.