DIA MUNDIAL DEL COOPERATIVISME 2022

Construint un món millor durant generacions

El Dia Mundial del Cooperativisme (DMC) se celebra el primer dissabte de juliol de cada any. El seu objectiu és augmentar la consciència sobre les cooperatives i promoure els èxits i ideals de solidaritat, eficiència econòmica, igualtat i pau. El DMC també té com a objectiu enfortir i ampliar les aliances entre el moviment cooperatiu internacional i altres actors, inclosos els governs, a nivell local, nacional i internacional.

 

Les cooperatives de tot el món celebraran, el pròxim 2 de juliol, l’edició número 100 del Dia Internacional de les Cooperatives (#CoopsDay). Deu anys després de la celebració de l’Any Internacional de les Cooperatives de les Nacions Unides, en el qual es va demostrar que les cooperatives contribueixen de manera única a la construcció d’un món millor, enguany, “Les cooperatives construeixen un món millor” ha sigut l’eslògan triat per a la celebració del Dia Internacional de les Cooperatives #CoopsDay commemorant l’Any Internacional.

 

La celebració d’enguany marca la 100ª edició del Dia Internacional de les Cooperatives des de la seua primera celebració registrada, la 27ª del Dia Internacional de les Cooperatives des del seu reconeixement per part de les Nacions Unides i una dècada des de l’Any Internacional de les Cooperatives en 2012.

 

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) organitza anualment, des de fa quasi tres dècades, la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme. L’acte té el seu origen en el missatge que, des de 1921, difon anualment l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) amb motiu d’este Dia, al qual des de 1994 se suma l’Organització de Nacions Unides (ONU).

 

L’esdeveniment d’enguany organitzat per Concoval, que se celebra en la Comunitat Valenciana amb caràcter itinerant per les tres capitals de província, és l’acte més rellevant que organitza el moviment cooperatiu anualment i estableix un punt de trobada per a tots els sectors que el formen.

 

En 2022 tornem a Castelló. Després de dos anys en què no s’ha pogut celebrar l’esdeveniment presencial a causa de la pandèmia, reprenem la cita presencial per a unir al teixit socioeconòmic de la província. El Dia Mundial del Cooperativisme és el principal punt de trobada per a totes aquelles organitzacions que -d’una manera o una altra- contribueixen al desenvolupament del cooperativisme en aquest territori, sent un clar exemple de col·laboració i cooperació des de la diversitat de les diferents organitzacions del sector.

 

El propòsit d’este acte és potenciar el desenvolupament econòmic, social i humà de les cooperatives i els seus socis, prenent com a fil conductor el lema triat cada any per l’Aliança Cooperativa Internacional per al seu missatge. També, durant esta jornada, es ret homenatge a cooperatives de diferents sectors i es promou la reflexió i el debat sobre temes empresarials, econòmics o socials d’actualitat, per a això es compta amb la participació de destacats ponents. A més, durant el transcurs del Dia Mundial del Cooperativisme, la Confederació rendeix també homenatge a cooperatives que simbolitzen, no sols l’arrelament que el moviment cooperatiu té en la Comunitat, sinó la bona salut de què gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula generadora d’ocupació estable, riquesa econòmica i solidaritat social.

HOMENATGES A COOPERATIVES

 

Durant el transcurs del Dia Mundial del Cooperativisme, la Confederació rendeix també homenatge a cooperatives que simbolitzen, no només l’arrelament que el moviment cooperatiu té en la Comunitat, sinó la bona salut de què gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula generadora d’ocupació estable, riquesa econòmica i solidaritat social.

Cooperativa Citrícola Cocalni

La Cooperativa Citrícola Cocalni, amb seu en la localitat castellonenca de Les Alqueries es va fundar l’any 1963, el col·lectiu ha sabut adaptar-se gradualment a les característiques canviants de l’entorn econòmic i, en l’actualitat, compta amb més de 930 socis cooperativistes, que són el seu vertader “múscul”; d’ells, 215 són dones i 112 són menors de 40 anys. En plena campanya el cooperatiu compte ocupa més de 650 persones i durant tot l’any manté una plantilla durant d’al voltant de 420 fixos discontinus.

 

Compta amb unes 25.000 fanecades, 13.000 en seccions de cultiu, i té dos centres, un a Les Alqueries i un altre a Vila-real que pràcticament es dediquen de manera exclusiva a la producció de cítrics.

 

Cocalni s’ha significat al llarg de tota la seua trajectòria pel seu caràcter integrador i per la seua visió de futur, immersa en continus projectes de concentració i unitat d’acció en el mercat. De fet, al costat d’altres 30 cooperatives de la província de Castelló i de València va ser una de les principals impulsores i fundadores de Anecoop en 1975.

 

La seua facturació supera el milió i mig d’euros, el 90% dels quals procedeix de l’activitat exportadora, principalment a Europa (Alemanya, França i països escandinaus).

Tecninau Cooperativa Valenciana

Tecninau es va constituir com a cooperativa de treball associat en 2001, a fi de crear i consolidar el major nombre de llocs de treball.

 

La cooperativa es dedica a la gestió d’activitats nàutiques. Està formada per 7 cooperativistes i dona treball cada temporada a més de 40 tècnics de vela lleugera, windsurf, rem, piragüisme i de temps lliure de dins i fora de la Comunitat.

 

Des de l’any 2002 s’encarrega de l’execució tècnica de les campanyes A la Mar de la Generalitat en les Escoles de la Mar de Benicàssim i Borriana.

 

Cada any, al voltant de 8.000 persones participen en les activitats gestionades per Tecninau en les Escoles de la Mar de la província de Castelló.

Més informació en la pàgina de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) 

DIA MUNDIAL DEL COOPERATIVISME 2022