Lakshmi Narasamma (45 anys): “Hem passat per moltes dificultats. Quan venien les pluges entrava l’aigua i es mullava tota la nostra casa”.
Lakshmi i el seu marit treballen al camp, són jornalers. Té una filla i dos néts, un xiquet i una xiqueta. A sa casa viuran 6 persones.
“Estem molt contents perquè anem a deixar la nostra barraca que és molt vella i s’inundava en les temporades de pluja. A més, estic molt contenta de què la casa estiga al meu nom”.
Kothuro Thippakka (25 anys): “Ens agradaria conéixer a qui ha donat diners per a construir la nostra cas”
Kothuro va acudir a una reunió organitzada per la Fundación Vicente Ferrer per a explicar-los el que és una cooperativa i que havien decidit unir-se per a reunir els diners que els permetrà construir diverses cases. En la futura casa viuran 4 persones. La seua filla té 6 anys i ells viuen del treball al camp, són llauradors.
“Necessitem una casa nova perquè en l’època de pluges la casa s’inunda. Hem decidit construir la casa nova en el mateix terreny però amb materials adequats, utilitzant l’ajuda”.
Uppara Gangarathnamna: “Podrem avançar; estarem millor en la nova casa”.
Uppara Narayanaswamy, Ademma (30 anys): “Hem intentat arreglar esta casa 3 vegades però segiux caient”.
Bodannagari Lakshmamma: “Primer vivíem en una barraca, després vàrem llogar esta casa, i ara per fi tindrem la nostra pròpia casa”.
Lakshmidevi (24 anys): “Hem vist moltes cases que han sigut construïdes per la FVF i estem molt contents de què nosaltres pugam viure així”.
Ramanjinamma (36 anys): “En la nueva casa podrem rebre a tota la família”.
Sneha Narasinhamulthy : “A soles no ho haguérem pogut fer”.
Són 4 persones en la casa perquè el fill de Sneha es va casar fa poc i la seua dona ha anat a viure amb ells. Viuen en el poble des de sempre i estan molt contents de tindre la seguretat que no hauran de moure’s perquè ara tindran una casa segura i resistent. “Abans vivíem en una casa vella i xicoteta. Estem molt contents amb el canvi”, explica el fill de Sneha que està buscant treball com a funcionari després de perdre el seu treball en un banc.
Kallubardi Adhilashmamma (38 anys): “Estem agraïts i tranquils”.
Kalluru Anjakka (33 anys): “Amb la nova casa podrem deixar la casa del germà del meu marit”.
Adimurthygari Chowdamma (28 anys): “Amb la nova casa els meus fills tindran un lloc on estudiar”.
Tulappagari Parvathamma: “Anem a construir en el mateix terreny una casa forta que resistisca les pluges”.
Yerradappagari Sasikala (26 anys): “Sé que ara podré cuidar dels meus fills millor, amb major seguretat”.
Muddakka (35 anys): “La barraca on viviem no resistia les pluges i haguérem d’anar a viure amb els meus sogres”.
Són llauradors i quan no troben treball al poble es desplacen a altres camps per a seguir treballant. Tenen també dues vaques i Muddakka participa en un sangham, una associació de dones onm compartixen els seus problemes i entre totes busquen solucions i es donen suport per a tirar endavant.
Està molt contenta que la casa vaja a portar el seu nom, li dóna seguretat i la fa sentir important.
Kalluri Srivinasulu, Naveena.
Té un fill i una filla (5 anys i sis mesos, respectivament). Treballen al camp com a jornalers. La seua casa s’inundava sovint. Ara estan molt contents perquè van a tindre un lloc per a què els seus fills puguen créixer amb tranquil·litat.
La Rural Sant Vicent Ferrer és la cooperativa agroalimentària de Benaguasil. La seua secció hortofrutícola té unes instal·lacions de 30.000 m², dotades de mitjans tècnics i de producció adequats per al desenvolupament de l’activitat comercializadora de diversos productes, per al mercat tant nacional com a internacional, durant els 365 de l’any. La cooperativa ofereix a més als llauradors de la zona serveis a la producció, assessorament tècnic, venda de subministraments i carburants, assegurances i telefonia.
Bodannagari Bharathi (23 anys): “Serà la nostra primera casa. Hem deixat de sentir-nos orfes, sense res”.
Bodannagari ja s’imagina l’espai net i segur en el qual la seua filla de 6 anys i el seu fill de 4 estudiaren i creixeran. “Amb la nova casa tindrem una vida més digna”. Està molt agraïda als “amics d’Espanya” que els estan ajudant i recolzant pagant els materials per a construir la seua primera llar amb la família que ha creat al costat del seu marit, i a la *FVF per haver arribat fins al seu poble per a impulsar el canvi. “Les pluges, els insectes, les serps era el més dur del lloc on vivíem, per açò vam haver de llogar una casa, però som jornalers i en el camp guanyem molt pocs diners”.
Esta cooperativa de treball associat es va constituir en 1994 a València com a signatura per a l’assessorament integral dels seus clients en matèria fiscal, mercantil, comptable-financera i laboral, de manera que el client concentrara en una sola signatura d’assessoria la totalitat de les seues necessitats de suport extern. Sampedro y Torres és referent en l’assessorament a cooperatives en la província de València.
Nittiguntla Nagamma: “No volem cuinar dins per a no embrutar la nova casa”.
Entre riures expliquen que quan arribe l’època de pluges sí que prepararan el menjar a l’interior del recentment estrenat llar. “No podíem comprar els materials que necessitàvem, per la qual cosa estem molt agraïts als quals ens han ajudat a través de la FVF a construir la nostra llar”, explica el fill que va estudiar fins als 15 anys i ara està aprenent a teixir per a fer saris i tenir un ofici diferent del dels seus pares i poder ajudar en la casa. Vivien en el poble dels seus sogres i després amb el germà del seu marit, però tenien moltes ganes de tenir el seu espai propi.
És una cooperativa de treball associat d’Elda (Alacant) especialitzada en la prestació de serveis sociosanitaris i a la comunitat. Amb més de 25 anys d’experiència, està formada per un equip multidisciplinari de 167 professionals, en la seua gran majoria dones: psicòlogues, educadores, mestres, monitores, netejadores, tècniques en atenció sociosanitària, auxiliars d’ajuda a domicili, conserges, hostesses, etc. Quasi un milió d’hores de serveis anuals a la comunitat, amb un objectiu: millorar la qualitat de vida de les persones.
Ramakka: “Ara jo sóc la propietària de la casa; està al meu nom”
Dels tres fills que té Ramakka, dos estan casats i se’n han anat amb les seues noves famílies. Ella treballa juntament amb el seu marit en el camp i fins a fa molt poc ocupaven una barraca en la qual sobrevivien. “Anem a construir en el mateix lloc, però ara amb bon material que resistisca les pluges, i posant la casa al meu nom. Ara podran vindre els meus fills i tots els meus néts a veure’m i tindrem lloc on acollir-los”.
Cooperativa agrícola fundada en 1974 i dedicada a la producció i distribució de productes hortofrutícolas. Situada en el sud de la província d’Alacant, en la localitat del Pilar de la Foradada. En l’actualitat la constitueixen 450 socis, amb dedicació total a l’agricultura, el 80% d’ells joves que no superen els 40 anys. Les seues modernes instal·lacions, el seu camp d’experiències i el seu lideratge en la comercialització de pimentons la converteixen en una cooperativa insígnia dins del sector hortícola espanyol.
Uppara Anjamma: “La meua sogra em posava les meues coses al carrer”.
Uppara cuida sola al seu fill de 12 anys perquè el seu marit patia un desordre mental i els va abandonar per a casar-se amb una altra dona. “Tindre la meua llar em donarà independència i tranquil·litat. Sóc molt feliç”. Vivien en una barraca amb els animals lligats en l’entrada perquè la seua sogra la tirà de casa diverses vegades. “M’agradaria treballar per al Govern, encara que si he de deixar els estudis treballaré en el camp i cuidaré de la meua mare”, explica el seu fill.
És un grup cooperatiu especialista en assegurances que cobreix les necessitats de les cooperatives en esta matèria, des del camp fins a la comercialització, i per extensió a tot el públic relacionat amb les cooperatives: empleats, familiars, empreses col·laboradores i població en general, als quals se’ls ofereix una àmplia gamma d’assegurances generals. Els seus valors són el cooperativisme, la innovació constant, la competitivitat, l’experiència, l’especialització, la proximitat, l’ètica empresarial, el rigor, el lideratge i la formació contínua.
Kalluru Lakshmi Narasamma: “A la casa que teníem quan era estiu feia molta calor i amb les pluges s’inundava tot”.
El terreny li’l va lliurar el Govern però fins ara no havien pogut construir una casa en condicions. Té una filla que viu en un altre poble i treballa al costat del seu marit en el camp. “Estic molt feliç perquè normalment les cases estan a nom del marit, però esta vegada és al meu nom”. Es queixa que fera el temps que fera en la barraca en la qual vivien era molt difícil tindre una vida normal.
És l’entitat que, des de la seua constitució en 1988, representa i defensa els interessos de les cooperatives d’ensenyament de la Comunitat Valenciana. Les 110 cooperatives sòcies de UCEV donen treball a més de 2.200 persones i estan presents en tots els nivells educatius. Amb vocació de servei públic, estan inspirades pels principis d’igualtat, inclusió, participació, vinculació amb l’entorn, plurilingüisme, compromís ètic, acció social, innovació pedagògica, qualitat educativa, desenvolupament professional del professorat i educació laica.
Lakshmi Narasamma:
És l’entitat que, des de la seua constitució en 1988, representa i defensa els interessos de les cooperatives d’ensenyament de la Comunitat Valenciana. Les 110 cooperatives sòcies de UCEV donen treball a més de 2.200 persones i estan presents en tots els nivells educatius. Amb vocació de servei públic, estan inspirades pels principis d’igualtat, inclusió, participació, vinculació amb l’entorn, plurilingüisme, compromís ètic, acció social, innovació pedagògica, qualitat educativa, desenvolupament professional del professorat i educació laica.
Gurrappagari Santhamma (25 anys): “Els meus fills podran créixer en un ambbient millor, amb més oportunitats”.
Els fills de Gurrapagari, una xiqueta d’11 anys i un xiquet de 9, estudien en una escola del Govern. Fa temps que van haver d’utilitzar part dels diners que els seus pares guanyen com a jornalers en el camp per a pagar el lloguer d’un habitatge en el poble perquè la seua barraca es va convertir en un lloc inhabitable. “Serà la primera vegada que tingam una casa de bona qualitat per a nosaltres”.
Associa a les cooperatives elèctriques de la Comunitat Valenciana, representant els seus interessos davant les institucions públiques. Des de la seua constitució en 1984, l’objectiu prioritari de la Federació ha sigut establir una política comuna per a les cooperatives associades, enfront dels agents externs amb els quals es relacionen. Cooperatives de diferents dimensions, algunes quasi centenàries, repartides per tot el territori de la Comunitat Valenciana donant servei a més de 21.000 socis. Està integrada en la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.
Shoba (22 anys): “Construirem la casa en el terreny on vivien els pares del meu marit”.
Porta només 7 mesos casada i comparteixen una casa llogada en el poble amb el germà del seu marit. Ella treballa en el camp i el seu marit està en un hotel en Shikbala, a uns 40 quilòmetres d’on estarà la seua nova casa. “La casa dels meus sogres va quedar destruïda per les pluges però ara tindrem una casa resistent on podrem formar una família. Sóc molt feliç”.
Amb més de 30 anys d’experiència, Sercoval és una organització participada per més de 500 professionals a través de tres iniciatives d’interès social: Povinet, Coop.V., Galotxa, Coop.V. i Associació Sercoval. És una cooperativa al servei de la societat que es distingeix per la proximitat i professionalitat en el tracte als seus clients, per una contínua innovació en els seus serveis i pel seu compromís amb l’entorn.
Narasakka (35 anys): “Com tindré una casa al meu nom, seré més respectada”.
Narasakka és vídua i ha patit la discriminació a la qual les comunitats, especialment en les zones rurals sotmeten a les dones que han perdut als seus marits. Treballa en el camp i des de fa dotze anys cuida del seu fill que ja ha complit els 17 anys i que va haver de deixar els estudis per a ajudar a la seua mare. “Vivim en esta casa des de 25 anys, però les temporades de pluges fan que cada any es deteriore més patint inundacions i esquerdes en els murs”. El Govern li va atorgar un terreny però fins ara no havia pogut comprar els materials per a iniciar la construcció de la seua nova casa. “Estic molt emocionada de poder tindre una nova casa per a viure tranquil·lament per fi”.
És el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions a la Comunitat Valenciana. Des de la seua constitució, en 1989, la Confederació integra a totes les federacions de cooperatives existents en la comunitat autònoma. La funció bàsica d’esta entitat sense ànim de lucre és defensar els interessos de les cooperatives valencianes, representant-les a nivell institucional en quants assumptes els concernisquen de manera global, i comunicant a l’opinió pública els principis i valors del cooperativisme.