Balears acull una Trobada de Confederacions Cooperatives de l’Estat espanyol

La Trobada de Confederacions de Cooperatives Espanyoles ha tingut lloc a Palma de Mallorca els dies 20 i 21 de setembre, un acte que ha reunit als principals representants de les federacions i/o confederacions de la Comunitat Valenciana, Euskadi, Madrid, Catalunya i Balears. S’ha celebrat una taula redona sota el títol “Societat i Cooperativisme”, en la qual s’ha parlat de les diferents modalitats de cooperatives de les diferents CCAA i del futur del cooperativisme en cadascuna d’elles.

Malena Riudavets, presidenta de la Federació de Cooperatives de les Illes Balears i Iago Negueruela, conseller de Treball, Indústria i Energia del Govern Balear, han inaugurat la jornada, en la qual Riudavets ha insistit que les cooperatives estan de moda i en la vigència del cooperativisme i dels seus valors com la solidaritat, la democràcia i la igualtat en la societat actual, al mateix temps que ha recordat la necessitat d’integrar-se i cooperar amb altres cooperatives.

Després de la inauguració, es va obrir el torn de paraula als representants de les confederacions assistents. Les intervencions van ser a càrrec d’Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la CV; Rosa Maria Lavin, presidenta de KonfeKoop, Confederació de Cooperatives d’Euskadi; Carlos Pedro de la Figuera, president de Fecoma, Federació de Cooperatives de Madrid; Perfecte Alonso, president de CoopCat, Confederació de Cooperatives de Catalunmya i Jerònima Bonafè. presidenta dels Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

Per la seua banda, Emili Villaescusa ha presentat la Confederació, fent un repàs de l’organització i estructura i ha destacat que el paper de les federacions que la integren és principalment el de “ser útils a les cooperatives, generant un entorn adequat perquè seguisquen competint i generant riquesa”. Distingeix les cooperatives valencianes en dos grans grups: les de producció, dedicades a millorar les rendes dels socis: agràries i de treball; i les de consum, que pretenen proporcionar estalvi als socis, grup en el qual estarien incloses totes les altres (transports, consum, habitatges, crèdit i elèctriques).

Villaescusa ha incidit en la diversitat que preval en aquest sentit en la CV, que compta amb 2.500 cooperatives, una facturació de 18.000 milions d’euros i 78.000 persones treballant. A més, segons el president de la Confederació, “és important que les federacions siguen útils per a les cooperatives, que ajuden a generar un entorn adequat, on puguen crear i seguir competint; però l’ideal seria que totes les cooperatives foren polivalents”.