El Cabanyal explora la fórmula de la vivenda cooperativa

  • Baix el lema “Viu el Cooperativisme” s’han celebrat ja dues reunions informatives en l’Ateneu Marítim, organitzades per Fecovi (Federació de Cooperatives d’Habitatges de la Comunitat Valenciana) i Pla Cabanyal-Canyamelar.
  • María Oliver, regidora delegada de Gestió de Patrimoni Municipal i Habitatge de l’Ajuntament de València: “el consistori vol impulsar el cooperativisme d’habitatges i s’estan preparant ja els mecanismes necessaris per a adjudicar sòl, tant per a construir com per a rehabilitar edificis en la zona”.
  • Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, assegura que “El Cabanyal-Canyamelar és un barri amb un gran potencial per a desenvolupar el cooperativisme”

València, 3 d’abril de 2017.- El passat 22 de març es va celebrar la segona jornada “Pla Cabanyal-Canyamelar i el Cooperativisme” emmarcada en el programa “Viu el Cooperativisme”, impulsat per la Federació de Cooperatives d’Habitatges de la Comunitat Valenciana (*Fecovi) i Pla Cabanyal-Canyamelar. La primera de les jornades va tenir  lloc el 25 de gener.

En ambdues sessions, que s’han centrat en com el model cooperatiu pot contribuir a protegir, reformar, revitalitzar i valorizar aquest emblemàtic barri de la ciutat de València per a millorar el benestar i la qualitat de vida dels seusveïns i atraure nous residents, ha participat la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, el president de la qual, Emili Villaescusa, ha declarat que “El Cabanyal-Canyamelar és un barri amb un gran potencial per a desenvolupar el cooperativisme”.

Segons el parer de la Confederació, a partir de la regeneració que portaria amb si una promoció seriosa i ben enfocada d’habitatges en règim cooperatiu, es pot impulsar a mitjà termini tot un compendio d’accions dirigides a potenciar el cooperativisme en els barris marítims, en múltiples facetes: consum, serveis, treball associat, subministrament elèctric, crèdit… Per açò, Villaescusa ha insistit que “el cooperativisme té molt a dir en aqueix escenari, perquè la iniciativa privada col·lectiva pot ser la fórmula idònia per a dur a terme els projectes que s’estan plantejant en El Cabanyal, sempre que es faça amb sensatesa, honestedat i transparència”.

La jornada del 22 de març va reunir a més d’un centenar de persones en l’Ateneu Marítim del Cabanyal. La inauguració va ser a càrrec de Rebeca Torró Soler, directora general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana, qui va destacar que tant la pròpia Generalitat com les societats participants “estan apostant ja, i ho seguiran fent, per la rehabilitació i la constitució de cooperatives d’habitatges en el barri”.

Les diferents ponències, coordinades per Alberto Sanchis, director general d’Obres Públiques, Projectes Urbans i Habitatge, van aportar informació sobre les experiències de Canadà i Alemanya d’habitatges cooperatius de lloguer. També es van presentar projectes que estan desenvolupant-se a Espanya, com *Cohousing Barcelona, una experiència amb sòl públic per a facilitar habitatges cooperatius a preus reduïts, tant en règim de propietat com de lloguer.

Els ponents que es van centrar en experiències de la Comunitat Valenciana van exposar amb molta claredat la necessitat d’optar a sòl públic per a fer un “Cabanyal amigable” i van reforçar la idea que les cooperatives d’habitatges poden fomentar la convivència en la vida del barri i facilitar l’accés a una llar digna a preu de cost, perquè “les cooperatives, a més de promoure l’habitatge, contribueixen a crear un ambient de col·laboració amb els veïns i veïnes en un mateix barri, per a fer-ho més agradable i sostenible”.

Tant Vicente Gallart, president de Pla Cabanyal-Canyamelar, com Vicent Diego, president de la Federació de Cooperatives d’Habitatges (Fecovi) s’han referit al fet que en les dues jornades que ja s’han celebrat sobre cooperatives d’habitatges, ha quedat demostrat que el cooperativisme d’habitatges contribueix a cohesionar, juntament amb altres sectors econòmics i socials, i a fer créixer un barri com és el *Cabayal-*Canyamelar.

En l’acte de clausura van intervenir Emilio Sampedro, vicepresident de la *Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, i María Oliver, regidora delegada de Gestió de Patrimoni Municipal i Habitatge de l’Ajuntament de València, qui va assegurar que des del consistori es vol impulsar el cooperativisme d’habitatges, anunciant que “s’estan preparant els mecanismes necessaris per a adjudicar sòl tant per a construir com per a rehabilitar edificis en la zona”.

cabanyal cabanyal

COOPERA ABRIL Vivenda