Cooperatives d’habitatges per a la regeneració urbana

El cooperativisme d’habitatges torna a estar de moda. No perquè s’estan constituint moltes cooperatives d’habitatges, sinó perquè tothom parla d’açò. I açò ens obliga a ser molt prudents i a assegurar que els passos que es donen, àdhuc sent valents i decidits, no comprometen la viabilitat de projectes que podrien aconseguir una gran envergadura i ser un estímul important tant per als barris en què es promoguen com per al conjunt del cooperativisme.

Concretament, s’està parlant molt en els últims mesos de la promoció d’habitatges cooperatius en El Cabanyal, un barri que efectivament té un gran potencial de desenvolupament cooperatiu. Des del nostre punt de vista, a partir de la regeneració que portaria amb si una promoció seriosa i ben enfocada d’habitatges en règim cooperatiu en els barris marítims de València, es podria impulsar a mitjà termini una visió polivalent del cooperativisme en aquesta zona, amb tot un *compendio d’accions dirigides a potenciar la implantació de cooperatives de diferents classes: consum, serveis, treball associat, ensenyament, subministrament elèctric, crèdit… De fet, ja tenim exemples que alguna cosa es mou, cooperativament parlant, en El Cabanyal: l’oficina que Caixa Popular acaba d’obrir en el carrer de la Reina, o el projecte que s’està gestant entre *Fvecta i l’Ajuntament per a la constitució d’una cooperativa de treball associat dedicada a la recollida selectiva de ferralla, o el supermercat *franquiciado *Charter que té *Consum en aquesta zona.

Realment, estem davant una oportunitat excepcional per a desenvolupar un nucli cooperatiu integral, perquè el compromís cívic que han demostrat els veïns d’aquest barri constitueix el millor brou de cultiu per a desenvolupar projectes singulars i innovadors. En El *Cabanyal-*Canyamelar hi ha una societat civil inquieta, mobilitzada, optimista i oberta a l’exploració de fórmules que convertisquen els poblats marítims de València en un referent de desenvolupament sostenible dins d’Europa. Precisament, la implicació de les persones és el factor indispensable per a l’èxit de qualsevol cooperativa: si algú espera que es dissenyen els projectes des d’a dalt per a “pujar-se al carro cooperatiu”, les seues expectatives es poden veure defraudades i la reputació del cooperativisme danyada. I a ningú ens convé açò. No hem de cridar-nos a engany: les cooperatives estem ací per a ajudar, però la iniciativa ha de nàixer de les persones, dels veïns i veïnes que són els autèntics protagonistes.

La iniciativa privada col·lectiva és, segur, la fórmula idònia per a dur a terme els projectes que s’estan plantejant en El *Cabanyal, com també en altres municipis valencians. Però, ull, sempre que es faça amb sensatesa, honestedat i transparència.