El conseller Climent visita les cooperatives Escola FP La Safor i Green Fruits de la mà de Concoval

València, 13-03-2023.- El conseller d’Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha visitat hui la cooperativa Escola d’FP La Safor i la cooperativa agroalimentària Green Fruits. El conseller ha estat acompanyat en estes visites per membres del seu equip, entre ells, la directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme, Teresa García; i, per part de la Confederació de Cooperatives, han estat presents, Emili Villaescusa, president de Concoval; els vicepreseidentes Cirilo Arnandis i Emilio Sampedro; i la directora, Nardi Alba.

La primera parada ha sigut en Escola FP La Safor, una cooperativa d’ensenyament amb seu a Beniarjó (València) on s’han reunit amb la seua directora, María*Ángels Císcar González, i amb membres del consell rector i professors de la cooperativa. Els responsables d’esta cooperativa d’ensenyament de persones cooperatives i usuàries, assenyalen com un dels seus reptes cooperatius “aprofundir en la implicació de socis i sòcies, que són alumnat i famílies que, sovint estan de pas en la cooperativa”.

Segons el president de Concoval, “es tracta d’una cooperativa molt singular amb un important arrelament en la localitat de Beniarjó i en tota la comarca de la Safor al llarg de la seua trajectòria”.

En les instal·lacions de Coopego, una de les cooperatives integrades en Green Fruits Coop. V., el conseller ha estat rebut per representants de les cinc cooperatives hortofructícoles que integren la cooperativa de segon grau: Cooperativa Citrícola de La Safor (Coopcisa), de Gandia; la SAT Novacitrus, d’Oliva; la cooperativa alacantina Agrícola de Pego (Coopego); la Cooperativa Hortofructícola d’Alzira (Alzicoop Coop.V.); i la Cooperativa Agrícola S.C.J. Coop. V. (Copal).  Jaime Torres, gerent de Green Fruits ha afirmat que el repte de la cooperativa és “continuar sumant cooperatives”. Cal destacar que els processos de fusió d’esta cooperativa de segon grau no han suposat la pèrdua de cap lloc de treball; es tracta d’un cas de “concentració a la manera cooperativa”.

Des de Concoval, el seu president, ha afirmat que “estem orgullosos de projectes com el de Green Fruits, que ha fet de la unió i l’aliança la seua estratègia de futur”.

Escola FP La Safor Coop. V.

És una cooperativa de consumidors i usuaris dedicada a l’ensenyament amb seu a Beniarjó (València). Va començar en 1968 com a jardí d’infància i en 1975 es va recuperar com a Centre de formació professional. Actualment este centre d’ensenyament concertat realitza formació professional dual en les següents especialitats: grau bàsic en Agro-jardineria i composicions florals; graus mitjans en Gestió administrativa, Jardineria i floristeria i Pre-impressió digital i grau superior en Educació Infantil.

Com a cooperativa d’ensenyament, treballa des d’una vocació de servei públic promovent un ensenyament de qualitat, inclusiva i arrelada a la seua comunitat, basada en els valors de la solidaritat, l’ecologia, la cooperació i la coeducació. Quant als aspectes singulars del seu projecte educatiu, destaca per ser un centre familiar que utilitza una metodologia inclusiva, activa, participativa i basada en l’aprenentatge cooperatiu.

Està integrada en la Va unir de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes (UCEV), entitat de la qual és membre actiu a través de la Comissió ‘La Taula per L’FP’ que, entre altres finalitats, treballa per a promoure el desenvolupament de la FP Dual en el sector empresarial cooperatiu de la Comunitat.

Green Fruits Coop. V.

Es tracta d’una Cooperativa de segon Grau que va nàixer en 2018, intregrada inicialment per les cooperatives Coopcisa (Gandia), Coopego (Pego) i la SAT *Novacitrus (Oliva) i a les quals es van unir en 2021 la Copal (Algemesí) i en 2022 Alzicoop (Alzira). Amb l’última integració, la de Alzicoop, s’ha atorgarà encara més pes al caqui en la cartera de productes de la cooperativa de segon grau, que té la seua seu a Oliva i que ha tancat l’exercici 2021-2022 amb un volum de comercialització de 110.000 tones.

Concentren al voltant de quatre milions de quilos de cítrics i tres milions de caqui, la qual cosa situa el seu volum de cara a futures campanyes prop de les 120.000 tones entre cítrics, caqui i alvocat, entre altres productes.

Les cinc cooperatives que formen Green Fruits estan integrades en Anecoop amb qui comercialitza el 100% de la seua producció. La seua unió els fa guanyar competitivitat, concentrar i diversificar l’oferta, a més dur a terme una gestió conjunta i optimitzada de les infraestructures i de la producció. Les seues cooperatives locals no desapareixen mantenint les seues seccions i accions pròximes en l’àmbit local i comarcal.

El cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme valencià se situa entre els més dinàmics i pròspers d’Espanya, i és el que presenta un major ventall d’activitats econòmiques desenvolupades a través d’aquesta fórmula. En la Comunitat Valenciana, a més, les empreses cooperatives han conquistat progressivament posicions de lideratge econòmic. Hui, el cooperativisme valencià representat en la Confederació agrupa més de dues mil sis-centes empreses, que donen ocupació directa a quasi 60.000 persones, i amb un volum de vendes total pròxim als 8.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 7’1% del PIB autonòmic.