EMILI VILLAESCUSA: “LA UNTAT PER A RESOLDRE ELS PROBLEMES COL·LECTIUS ÉS L’ESSÈNCIA DE LES COOPERATIVES”

València, 13-12-2018.- El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, acompanyat pel president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, ha visitat huiles instal·lacions de tres cooperatives; a Paterna, la de Grup Vento i Coinfer; i, a Oliva, la de Cosotans.

Esta és la sisena jornada que el conseller Rafael Climent dedica a visitar cooperatives en companyia de la Confederació, des que s’iniciara el cicle a la fi de 2015. L’objectiu d’esta iniciativa, segons el president de la Confederació, és “que el conseller conega de primera mà el cooperativisme valencià i la seua pluralitat quant a sectors econòmics, grandària i territori”. I, ha reforçat la idea que “la base del cooperativisme és la unió per a resoldre problemes comuns”.

La primera parada d’esta ronda de visites ha sigut en la cooperativa de treball associat Grup Vento Coop. V. Rafael Climent ha sigut rebut pel president de la cooperativa, Francisco Piñero i president de Fevecta, Emilio Sampedro. Per a Climent, “si una empresa porta una trajectòria de 40 anys, creixent i innovant, és senyal inequívoc que s’estan fent les coses ben” i ha destacat que “el valor social i el valor mediambiental han d’estar incorporats al balanç de qualsevol empresa: els valors cooperatius són els que fan que una empresa valga la pena“. Vento és paradigma de R+D+i orientada a la transferència de coneixement amb finalitats socials, sense perdre de vista mai la rendibilitat econòmica. Per la seua banda, Emili Villaescusa ha assegurat que “necessitem recuperar la indústria cooperativa, per a contribuir des del cooperativisme a l’objectiu que el 20% de l’activitat econòmica de la Comunitat Valenciana siga industrial. En aquest propòsit, Vento és un exemple a seguir: una empresa innovadora, sòlida i compromesa amb el medi ambient“.

En la visita a Coinfer S.coop., Climent i Villaescusa han estat acompanyats pel president de la cooperativa, Javier Calabuig, i pel gerent, José Luis Beltrán, qui ha assenyalat que el principal valor en Coinfer és la unitat: “La cooperativa és precisament el que permet als xicotets ferreters que el seu negoci continue sent rendible” i considera que “la força de la cooperativa depèn que el seu balanç estiga sanejat“. Per la seua banda, el conseller ha volgut destacar que “el cooperativisme és i serà una alternativa extraordinària per a canalitzar les inquietuds empresarials i socials de la gent jove“; al que Villaescusa ha afegit que “el cooperativisme de serveis és la fórmula idònia per a fer rendibles els xicotets comerços“. I Calabuig ha sentenciat: “Si no anàrem cooperativa, avui ja no existiríem”.

L’última parada del conseller ha sigut en la cooperativa de transports Cosotrans. Salvador Sanchis, gerent de la cooperativa, ha assegurat que el seu treball diari té una motivació principal: “Volem que el soci senta el suport de la cooperativa”. Per a Villaescusa, “Cosotrans genera sinergies i un entorn apropiat perquè el transportista puga exercir la seua activitat en les millors condicions”. De fet, l’estalvi que el soci obté sent cooperativista és el plus de rendibilitat que necessita per a garantir la seua viabilitat econòmica. Per al conseller, “cal posar en valor el cooperativisme” i assegura que “ja ho estem fent i anem a seguir reivindicant el seu paper en l’economia”.

Grup Vento Coop. V.
Grup Vento Coop. V., situada en el polígon industrial Font del Pitxer de Paterna, va iniciar la seua marxa com a cooperativa de treball associat fa 40 anys. Porta quatre dècades desenvolupant tecnologies netes, a través de la fabricació de maquinària per al sector agroalimentari, químic i farmacèutic, creant solucions i oferint al comprat projectes innovadors.

El creixement i consolidació de la cooperativa ha sigut progressiu i, en els últims anys, ha millorat l’estructura tècnica i comercial i ha reforçat la seua aposta per la internacionalització i la R+D+i. Compta actualment amb cinc patents registrades i, des dels seus inicis, ha desenvolupat més de 500 plantes industrials i 2.500 projectes en quatre continents. De la mateixa manera, la cooperativa ha fet una aposta important en el relleu generacional, promovent la incorporació com a socis de joves amb alta qualificació professional.

La cooperativa col·labora amb diverses entitats cooperatives i instituts tecnològics del sector industrial. Forma part de Caixa Popular, Cajamar, Fevecta, AIMME, AINIA i ASIVALCO. Cal recordar que Grup Vento Coop. V, ha rebut recentment el Premi Paterna Ciutat d’empreses de Recerca i Innovació Empresarial. Grup Vento ha materialitzat un centenar de projectes industrials amb un alt component de R+D+i, convertint-se en un dels referents del sector en aquest àmbit.

Coinfer S. Coop. 
Coinfer és una cooperativa de ferreters, de detallistes i majoristes; de ferreteria de proximitat, de bricolatge i de subministrament industrial. Naix en 1966 amb l’afany de conjuminar esforços i una posada en comú de recursos de les ferreteries de la província de València, que van veure una oportunitat per a tirar endavant.

Té 850 proveïdors, el 20% dels quals són proveïdors valencians i disposen d’al voltant de 25.000 referències i 200 punts de venda. La cooperativa és co-fundadora al costat d’altres cooperatives de NCC, Central de compres i serveis de ferreteria, societat que engloba els interessos de 5 cooperatives nacionals. D’esta manera, la compra es fa directament al fabricador, evitant intermediaris, com els magatzems que li resten marge.

Cosotrans
Cosotrans (Cooperativa Sindical Olivense de Transports) va nàixer a Oliva en 1970, arran de la il·lusió de diversos professionals del transport de la zona. Compta amb 120 socis en aquests moments i es dedica al transport nacional i internacional per carretera; un servei molt divers, ja que hi ha vehicles frigorífics, porta cotxes, formigoneres, porta contenidors, recollida de fruita en el camp, repartiment de materials de construcció, entre uns altres.

Cosotrans compta amb un pàrquing, gasolinera i una xicoteta nau on es realitzen tasques de manteniment dels vehicles; s’ofereixen serveis d’operador de transports, sortidors propis de gasoil, urea i oli, de pàrking, tramitacions administratives per a la transferència de vehicles, targetes de gasoil, ferris, peatges; i compta amb un departament d’assegurances i administració; també ofereix servei de gestoria per a tramitar els canvis de titularitat, la contractació d’assegurances de qualsevol tipus i assessorament en general. Els transportistes de Cosotrans realitzen viatges tant nacionals com a internacionals.