Las cooperatives valencianes celebren el Dia Mundial del Cooperativisme el pròxim 2 de juliol

  • Cooperatives per un treball digne” és el lema de 2019 i la jornada comptarà amb la participació del director de l’Oficina de la OIT per a Espanya
  • Durant l’esdeveniment es retrà homenatge a la trajectòria de les cooperatives Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Grup Sorolla Educació i Limpiezas Colimsi

 

València, 19-06-2019.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) organitza dimarts que ve 2 de juliol, en l’IVAM de València, la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme de 2019, que se celebra a tot el món el primer dissabte del mes de juliol.

L’esdeveniment té el seu origen en el missatge que anualment difonen de manera conjunta l’Organització de Nacions Unides (ONU) i l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI). Enguany, les cooperatives de tot el món, com a empreses centrades en les persones i caracteritzades per un control democràtic que dóna prioritat al desenvolupament humà, se sumen al repte de contribuir a un futur en el qual hi haja treball digne per a totes les persones.

La jornada organitzada per Concoval presa com a fil conductor el lema triat cada any per la ACI per al seu missatge. En 2019, coincidint amb el centenari de l’Organització Internacional del Treball (OIT), el lema és “Cooperatives per un treball digne”. L’acte comptarà amb una conferència inaugural sobre l’impuls de la justícia social i la promoció del treball decent a través del cooperativisme, a càrrec de Joaquín Nieto, director de l’Oficina de la OIT per a Espanya. La sessió es completarà amb un panell en el qual participaran Manuel Alegre, professor titular de Dret del Treball de la Universitat de València; Ana Company, directora de la Fundació Florida i responsable del Projecte Llança-T per a la reincorporació de dones al mercat laboral; i Marcos Garcés, sociòleg, cooperativista i llaurador professional per vocació.

El Dia Mundial del Cooperativisme, que Concoval celebra cada any en una de les tres capitals de província de la Comunitat, s’ha convertit en el principal punt de trobada per a totes aquelles organitzacions que contribueixen al desenvolupament del cooperativisme en aquest territori.

Homenatge a tres cooperatives valencianes

L’edició del Dia Mundial del Cooperativisme de 2019 compta amb el patrocini de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i de l’asseguradora Agropelayo, i col·laboren també la Diputació Provincial de València i Caixa Popular. Durant l’acte es retrà homenatge a la trajectòria de tres cooperatives valencianes: Grup Sorolla Educació, Limpiezas Colimsi i Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil.

Grup Sorolla Educació

Esta cooperativa, nascuda en 1980 en el barri de Malilla (València), compta amb set centres d’ensenyament en els quals cursen els seus estudis més de 3.500 persones. Treballa orientada a l’excel·lència educativa, àmbit en el qual s’ha convertit en un autèntic referent en la Comunitat Valenciana. Destaca per la seua constant innovació en metodologies d’aprenentatge enfocades a aconseguir un desenvolupament integral de l’alumnat, combinant l’educació en valors, la inclusió, el pensament crític i la cultura del treball. I tot això sense abandonar el seu compromís social i mediambiental.

Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil

Fundada en 1944, la cooperativa de Benaguasil associa a més de 500 persones i dóna ocupació a quasi 400. És una de les 10 majors cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana en volum d’exportació i està desenvolupant un projecte d’innovació social per a la gestió i modernització de la producció, amb el qual no solament protagonitza una encomiable lluita per a rendibilitzar l’activitat agrària i evitar l’abandó del camp, sinó que s’ha convertit en un element clau en la modulació i preservació del paisatge a la comarca del Camp de Túria.

Limpiezas Colimsi

Limpiezas Colimsi és una cooperativa de treballadores de Port de Sagunt que ha complit 50 anys com un “projecte de dones per a dones”. Exemple de superació i sacrifici, les fundadores de Colimsi van donar una lliçó magistral de dignificació del treball femení i de l’activitat de neteja, afavorint la integració laboral de la dona i la conciliació de la seua vida laboral i familiar. En l’actualitat, esta cooperativa proporciona ocupació estable a un centenar de persones i ha afegit a l’activitat de neteja els serveis d’ajuda a domicili i pintura industrial.