Inaugurada l’aldea cooperativa construïda en Anantapur (Índia) en col·laboració amb la Fundación Vicente Ferrer

  • “Una aldea cooperatiu en Anantapur”, com es coneix en la CV, compta amb el suport i col·laboració de 22 entitats cooperatives valencianes
  • Emili Villaescusa: “Ens heu permès ser un poc més solidaris i, per tant, millors persones”
  • Moncho Ferrer: “En el dia de hui s’han retrobat l’esforç de les cooperatives valencianes i els somnis de 24 famílies en l’Índia”.

 

València, 8 de desembre de 2017.- Ahir es va inaugurar la aldea cooperativa en Mydugolam Village, que pertany al districte indi de Anantapur. Un total de 24 famílies són ja propietàries dels habitatges construïts gràcies a un projecte col·lectiu de solidaritat impulsat per la Confederació de Cooperatives de la CV i en el qual han participat vint-i-dues entitats cooperatives en col·laboració amb la Fundación Vicente Ferrer.

La construcció dels habitatges per a un total de 101 persones (entre elles 34 xiquets) va a canviar radicalment la vida d’esta aldea, on les noves cases s’han registrat a nom de les dones, amb l’objectiu de dignificar el paper d’estes en una societat masclista i classista com la Índia.

La inauguració va comptar amb la presència de Moncho Ferrer, director de Programes de la Fundación Vicente Ferrer i pel delegat territorial a la Comunitat Valenciana de la Fundación, Sergio Moratón. Per part del cooperativisme valencià s’han desplaçat des de València, Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la CV i representants de les entitats que participen en el projecte com Sercoval, Grup Sorolla, Unió de Cooperatives d’Ensenyament, Cooperativa Comarcal la Vall d’Albaida, Coarval-Ruralfruit, Coinfer, Caixa Popular, Serlicoop, La Moixentina, Caixa Rural L’Alcudia, Canso, Anecoop, Cooperativa Elèctrica d’Alginet (CEA), Coviñas, Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de la CV, Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, Florida Grup Educatiu, Fundació de cooperatives de la província de Castelló, Íntegra Assessors Coop. V., Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Sampedro i Torres Coop.V., Surinver Hortofrutícola, C, Utecamp Coop.V i Horta Santa Ana Coop. de Sevilla.

Acompanyen a este grup Zulima Pérez, secretària autonòmica de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, i Emili Altur i Juan José Morte, diputat responsable i tècnic de Cooperació Internacional de la Diputació de València, respectivament.

Compromís solidari i col·lectiu

Les entitats cooperatives, que destaquen pel seu vessant social i solidària en el seu entorn més immediat, fonamentalment en l’àmbit local, amb aquesta col·laboració col·lectiva i singular, traspassen fronteres de la mà de la Fundació, una ONGD que ha millorat la vida de més de tres milions de persones sense recursos.

La delegació valenciana s’ha trobat durant estos dies amb Anna Ferrer, vídua de Vicente Ferrer (mort en 2009) i presidenta de la Fundación. Junts, des del primer dia, fa ja 48 anys, van desenvolupar l’extraordinari projecte, que ara continua el seu fill, Moncho Ferrer.

El director de Programes de la Fundació va manifestar en la inauguració de l’aldea que “en el dia d’avui s’han retrobat l’esforç de les cooperatives valencianes per fer d’este un món millor i els somnis de 24 famílies de fer front el futur amb esperança”. Moncho Ferrer va assegurar que els habitatges lliurats a les famílies en propietat són “el perfecte exemple de la nostra capacitat per a canviar les coses quan unim les nostres forces. Estic convençut que junts som imparables”.

En este sentit, el president de la Confederació de Cooperatives de la CV, Emili Villaescusa, va declarar que “les persones estan en el centre del que fem”. A les famílies i a la Fundación Vicente Ferrer els va manifestar el seu agraïment, perquè, segons va dir, “ens heu permès ser un poc més solidaris i, per tant, millors persones i necessitem de les millors persones per a construir eixe món millor que desitgem; un món sense desigualtats”. A més, va fer una valoració del viatge destacant l’oportunitat de conèixer de prop la tasca de la Fundación en la Índia, però, sobretot, va assegurar que “val molt la pena per veure els vostres somriures i la intensitat de la vostra mirada”. Les entitats cooperatives participants en este projecte han mostrat la seua satisfacció de dur-lo  a terme perquè és una mostra més de l’autenticitat del seu compromís solidari i que contribuïx, sense dubte, a canviar la vida de moltes persones.

Salut, educació i infraestructures

La Fundación, que en 2016 va celebrar la seua 20º aniversari a Espanya, està compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més necessitades de l’Índia.

Està present en 3.268 pobles en els quals el 99% de les xiquetes i xiquets de les castes més baixes estan escolaritzats en un programa d’educació que ha permès la construcció d’1.418 escoles pròpies, el finançament d’ampliacions en 94 col·legis públics i ha concedit 2.449 beques per a estudis universitaris. En l’àmbit agrícola s’han construït 3.084 estructures hídriques, com a element primordial per a la generació d’una economia agrària amb 45.622 hectàrees de cultius. En l’àrea de sanitat, compta amb 16 clíniques rurals i una xarxa d’hospitals que han atès a un milió i mitjà de menors i han garantit un part segur a més de 100.000 dones.

La institució ha proporcionat els mitjans necessaris per a combatre la pobresa i garantir el desenvolupament sostenible amb la participació de les pròpies comunitats, raó per la qual Anna i Vicente Ferrer van rebre el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia (1998), el Premi Isabel Ferrer per la igualtat entre homes i dones de la Generalitat Valenciana (2005) i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, concedida a títol pòstum (2009), entre altres destacats reconeixements.

MYDUGOLAM VILLAGE – Familias beneficiarias (noviembre 2017)