València fomentarà l’economia amb valors en el seu any com a Capital Espanyola de la Economia Social

València fomentarà l’economia amb valors en el seu any com a Capital Espanyola de la Economia Social

València, 05/04/2024

  • Sota el lema ‘L’economia amb valors’, la ciutat acollirà trobades, jornades, reunions, assemblees i congressos en una capitalitat patrocinada per Consum, Anecoop i Caixa Popular
  • L’acte de presentació de la capitalitat ha comptat amb la participació de Yolanda Díaz, vicepresidenta del Govern; José Antonio Rovira, conseller d’Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana; i Maria José Catalá, alcaldessa de València

València ja és oficialment Capital Espanyola de l’Economia Social. Sota el lema La economia amb valors, la ciutat acollirà diferents trobades, jornades, reunions, assemblees i congressos per a posar en valor el treball de les més de 9.400 entitats del sector en la Comunitat Valenciana que fan possible l’economia social, generant ocupació i enfortint els teixits socials i empresarials del país.

Entre estes entitats s’inclouen cooperatives, societats laborals, centres especials d’ús d’iniciativa social, empreses d’inserció, societats agràries de transformació, mutualitats de previsió social, confraries de pescadors i tercer sector d’acció social.

Estes organitzacions donen ocupació a unes 170.000 persones i representen una xifra de negoci de prop de 12.000 milions d’euros, segons les dades de VALESTAT (Observatori Estadístic de l’Economia Social de la Comunitat Valenciana) i CIRIEC-Espanya.

Durant l’acte  de presentació de la capitalitat, celebrat en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València, ha intervingut María José Catalá, alcaldessa de València, per a presentar a la ciutat de València com la primera capital mediterrània de l’economia social. “València és referència internacional amb un potent sector cooperatiu, que té les seues arrels en el segle XIX. Comptem amb més de 640 cooperatives a la ciutat i la seua àrea metropolitana, que suposen el 27% de totes les de la Comunitat Valenciana”, ha explicat Catalá.

La primera edil valenciana ha afegit que “des de l’Ajuntament apostarem molt fort pel tercer sector en el marc d’esta Capitalitat, incrementant un 24% el pressupost per a donar suport a l’acció social del tercer  sector, especialment a les persones amb discapacitat”. Catalá ha concretat que la ciutat invertirà 645.000 euros per a afavorir la inclusió social d’estos col·lectius i que “València és la primera ciutat d’Espanya que compta amb una Direcció General de Discapacitat”.

En esta mateixa jornada, Emilio Sampedro, president de Concoval (Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana), ha avançat el programa d’activitats que posaran en valor la Capitalidad. En concret, el president de Concoval ha avançat que hi haurà des d’accions sectorials, com les que reuniran les cooperatives d’ensenyament i de treball associat de tota Espanya, a les indústries creatives i culturals del sector cooperatiu o a les Economies Transformadores, fins a reunions, congressos i assemblees tant autonòmiques com estatals.

En paraules de Sampedro, “la economia social és l’economia amb valors. Els principis són la nostra raó de ser, el nostre relat i la nostra llei. Els nostres valors ens diferencien i ho hem volgut destacar al voltant de quatre eixos sobre els quals es construïx el nostre discurs comú: persones, territori, inclusió i futur”.

Així mateix, Juan Antonio Pedreño, president de Cepes (Confederación Empresarial Española de la Economia Social), ha posat l’accent en la importància d’este  model econòmic: “a Espanya, les 43.000 empreses d’economia social donen ocupació a prop de 2,5 milions de persones. Esta Capitalitat és una ocasió única per a mostrar a Europa i a tothom la força del nostre teixit econòmic social, un model que contribuïx a millorar el benestar de les persones i del medi  ambient”. Pedreño també ha incidit en què l’economia social “aporta solucions reals als principals desafies que té la societat en sectors clau, com l’habitatge , energia, pesca, alimentació sostenible, pobreza, educació, digitalització… i que està plenament compromés amb promoure el desenvolupament local i respondre al repte demogràfic”.

Des d’una perspectiva autonòmica, José Antonio Rovira, conseller d’Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana, ha abordat el paper del territori cooperatiu en l’economia social, posant en valor que “per a este conjunt d’empreses, el més important és las persones que treballan en elles, posant el seu benestar en el centre, i lus aspectes ètics són molt més importants que els beneficis”. Rovira ha explicat que l’economia social de la Comunitat Valenciana “donen ocupació directa a 59.000 treballadors, 57% corresponents a ocupació femenina”, i ha recordat que “dos de les cinc empreses més importants de la regió, Consum i Anecoop, són cooperatives”.

Quant a l’última intervenció, l’encarregada de clausurar la jornada ha sigut la vicepresidenta segona del Govern d’Espanya i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, qui ha subratllat la necessitat que  “València exercisca de ‘torxa’ de l’economia social punt cap a la resta d’Espanya  i també d’Europa ”, en un context nacional en el qual este model econòmic “ja aconseguix el 10% del PIB, quasi a l’altura del turisme. És una economia en la qual es donen diverses fórmules d’associacionisme i singularitats jurídiques molt diverses, però este model ho abraça tot”.

Díaz ha demanat també “que elevem esta Capitalitat al màxim possible. Col·locarà a València i a Espanya a tot el món   , ja que tenim projectes ambiciosos d’economia social que són clau per a aconseguir transformacions socials”, posant èmfasis en el caràcter feminista d’este model econòmic, la seua permeabilitat i vertebració territorial per a tractar de solucionar el problema demogràfic que té Espanya.

Per a concloure l’acte, els presents han gaudit d’un concert oferit per Egor Chulkov, qui ha fet història en convertir-se en la primera persona amb trastorn de l’espectre autista (TEA) a obtindre el títol en el Grau en Ensenyaments Artístics Superiors de Música, amb especialització en piano. D’esta manera, l’esdeveniment, dedicat a la proclamació de València com a Capital Espanyola de l’Economia Social 2024, ha marcat l’inici d’un camí cap a una economia més justa, participativa i sostenible.

La Capital Espanyola de l’Economia Social, finalment, cal destacar que compta amb el patrocini d’entitats  destacades del cooperativisme valencià: Consum, Anecoop i Caixa Popular.