LES COOPERATIVES CELEBREN EL SEU DIA MUNDIAL EN ALACANT

LES COOPERATIVES CELEBREN EL SEU DIA MUNDIAL EN ALACANT

Alicante, 28/06/2023.-

  • La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha organitzat la jornada commemorativa del Dia Internacional del Cooperativisme de 2023 sota el lema “Cooperatives pel desenvolupament sostenible”
  • Durant la jornada s’ha retut homenatge a les cooperatives alacantines Bodegas Bocopa i Aire Lliure per la seua trajectòria exemplar.
  • Emilio Sampedro, president de Concoval: “Les cooperatives impulsem, des de l’activitat econòmica, accions transformadores perquè el món més inclusiu i just”

Hui s’ha celebrat a Alacant el Dia Mundial del Cooperativisme, que ha reunit els principals representants de les cooperatives valencianes, al costat d’autoritats de les diferents administracions i institucions públiques de la Comunitat i a membres d’organitzacions socials, econòmiques i acadèmiques. Durant la jornada s’ha reflexionat sobre l’aportació de les empreses cooperatives a la transformació social i al desenvolupament sostenible.

L’acte, organitzat per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) en l’espai Casa Mediterrani d’Alacant, se celebra a nivell internacional el primer dissabte de juliol. Enguany el lema és “Cooperatives pel desenvolupament sostenible” i el focus se centra en mostrar el triple impacte de les cooperatives: econòmic, social i ambiental.

Durant l’esdeveniment, el president de Concoval, Emilio Sampedro, ha traslladat als assistents la importància de pertànyer a aquest moviment universal que “a través de la solidaritat, la transparència, la responsabilitat, l’equitat, l’educació i la democràcia, fa una economia diferent, una economia centrada en les persones i que entronca directament amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

La jornada ha sigut clausurada pel President de la Generalitat en funcions, Ximo Puig, ha assenyalat que “el cooperativisme és avançar, l’economia social és avançar, és generar cohesió social i una convivència molt més ferma i potent”. A més, ha remarcat que “per al Consell, el cooperativisme ha sigut una inspiració durant aquests huit anys” i que “governe qui governe, les cooperatives són un aliat imprescindible” i “són un antídot contra la desigualtat i contra la polarització”.

La inauguració ha sigut a càrrec del conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, qui ha manifestat que “el cooperativisme és el paradigma del que ha de ser el funcionament de qualsevol empresa”.

 

Homenatge a cooperatives

El compromís de les cooperatives amb el desenvolupament sostenible s’ha reflectit en l’homenatge a la trajectòria de les cooperatives alacantines Aire Lliure, pel seu quasi mig segle d’escola cooperativa apostant per la transmissió de valors a través de l’ensenyament, i a Bodegas Bocopa, cooperativa de segon grau que impulsa l’agricultura sostenible i la innovació.

La presidenta d’Aire Lliure, Noelia Meseguer, i el president de Bocopa, José Miguel Castelló, han agraït aquest reconeixement que el conjunt del cooperativisme valencià els ha tributat.

Bodegas Bocopa és una cooperativa emblemàtica de la província d’Alacant. Va ser creada en 1987 i, en l’actualitat, representa més del 40% del total de la producció vinícola de la província i reuneix més de 250 socis viticultors, més de mil hectàrees i cinc cellers d’elaboració en la zona.

Per part seua, Aire Lliure ha tingut, des de la seua fundació en 1975, més d’un miler de persones sòcies, fonamentalment les famílies usuàries. Actualment, l’oferta educativa del centre abasta les etapes d’Educació Infantil, Primària i ESO, en la qual destaquen valors com la igualtat, la inclusió o el servei públic.

 

Cooperatives i desenvolupament sostenible

D’altra banda, la inspiradora ponència que sota el títol “Clima de Canvi” ha pronunciat la divulgadora científica Odile Rodríguez de la Fuente ha posat de manifest que “el cooperativisme té molt a aportar al desenvolupament sostenible”.

La sessió de treball s’ha completat amb el panell “Cooperatives i ODS”, en el qual ponents del món del cooperativisme han abordat la contribució de les cooperatives a l’Agenda 2030 en aspectes com l’energia no contaminant i les comunitats energètiques, l’emprenedoria a través del treball digne i l’agricultura sostenible. En aquest panell, coordinat per Paco Alós, de Caixa Popular, han participat Joaquín Más de Grup Enercoop, Esther Navarro de Genion i Ana Lirón de Bodegas Las Virtudes.

 

Cooperativisme valencià en xifres

L’últim informe de Valestat (el Portal Estadístic de l’Economia Social Valenciana), de Ciriec-España, estima que més de la meitat de la població de la Comunitat Valenciana és cooperativista i que les vendes de les cooperatives valencianes representen un 7,93% del PIB.

Actualment, el cooperativisme valencià representat per la Confederació agrupa a quasi 2.800 empreses, que donen ocupació directa a prop de 60.000 persones i tenen un volum de vendes total que s’aproxima als 8.000 milions d’euros.