Presentades les ajudes de la conselleria d’Economia per a la creació i consolidació de cooperatives valencianes

 

  • El programa d’ajudes presentat compta amb un pressupost de 6,67 milions d’euros.
  • Climent ha ressaltat la necessitat de multiplicar els esforços en les polítiques públiques que facen avançar el model cooperatiu, per a aconseguir la “*cooperativització” de l’economia
  • Villaescusa: “Cal mirar el cooperativisme des d’una òptica transversal i continuar treballant al costat de la conselleria per a consolidar un programa d’ajudes que done resposta a les necessitats del sector

 

València, 18-02-2021.- Este dijous ha tingut lloc la sessió informativa “Ajudes a cooperatives 2021”, organitzada per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) i la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, en la qual han participat al voltant de 200 cooperatives i entitats vinculades a l’economia social. Inaugurada pel conseller Rafael Climent, en la sessió s’ha informat en profunditat i al detall de cadascuna de les línies d’ajudes específiques per a cooperatives, impulsades per la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

A més d’oferir una visió general de les convocatòries, durant la jornada s’han explicat els requisits d’accés les subvencions convocades en 2021 per a fomentar la creació i consolidació de cooperatives valencianes i l’ocupació en aquestes: inversió; creació de noves cooperatives, fusió i constitució de grups cooperatius; assistències tècniques; i integració sociolaboral, línia aquesta última que concentra la major partida pressupostària.

El president de Concoval, Emili Villaescusa, ha reconegut l’esforç econòmic fet pel Consell del Botànic per a millorar les dotacions de les línies de suport al cooperativisme. “Ni el millor programa de subvencions és útil si no té el suport pressupostari suficient. Des de 2015, els fons propis que la Generalitat destina a les ajudes a l’economia social en la conselleria que dirigeix Rafael Climent s’han multiplicat per cinc”, ha reconegut. No obstant això, també ha apuntat que “s’ha de canviar el llenguatge d’unes ajudes ancorades encara en el segle XX per a alinear-lo amb el pla Fent Cooperatives: cal mirar el cooperativisme des d’una òptica transversal i cal parlar de transformació digital, de transició ecològica, de repte demogràfic, de cohesió social, de polivalència, de medi ambient i de col·laboració públic-privada”.

La dotació econòmica dels programes d’ajudes a les empreses d’economia social en els pressupostos de la Conselleria d’Economia Sostenible de 2021 suposa un increment del 64,25% respecte a 2020.

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha ressaltat la necessitat de multiplicar els esforços en les polítiques públiques que facen avançar el model cooperatiu, per a aconseguir la “cooperativització” de l’economia, perquè “tots els valors del món cooperatiu, com la solidaritat, la corresponsabilitat i la complementarietat, sense oblidar l’eficiència empresarial, són els pilars del model de desenvolupament sostenible que des de la Generalitat estem impulsant”.

En este sentit, Rafa Climent ha anunciat que a més de les ajudes a les empreses d’economia social, “enguany com a novetat tenim ajudes reembossables bonificades, és a dir, préstecs, per import d’1.300.000 euros, en la seua major part per a ajudar a la transformació de societats mercantils en cooperatives, mitjançant el programa FondCoopCV”.

Villaescusa ha agraït la presència del titular d’Economia en la sessió i ha apuntat que “Concoval ha de continuar treballant al costat de la conselleria per a consolidar un programa d’ajudes que done resposta a les necessitats del sector” i ha fet referència a les línies estratègiques apuntades en el pla Fent Cooperatives.

Una de cada dues persones en la Comunitat Valenciana és cooperativista

El cooperativisme representa el 6,5% del PIB de la Comunitat Valenciana i està integrat per 2.500 empreses, que generen quasi 80.000 ocupacions i associen a més de dos milions i mig de persones.