L’Associació Valenciana de Cooperatives de Crèdit s’integrarà en la Confederació de Cooperatives

  • Emili Villaescusa: “Les cooperatives de crèdit són un important actiu del cooperativisme valencià, per la qual cosa la seua integració en la Confederació és, més que un exercici de suma, de multiplicació”.
  • Manuel Ruiz: “Cooperativisme i territori són els dos factors clau en aquest procés”.
  • Pel seu model de banca de proximitat, les cooperatives de crèdit estan més prop de les persones, amb una àmplia xarxa d’oficines a la Comunitat des de la qual s’atenen les necessitats financeres del seu entorn.

València, 02/03/2017. “Cooperativisme i territori són els dos factors clau en aquest procés. La identitat s’enforteix sempre intensificant el sentit de pertinença al grup i, per a açò, és indispensable que hi haja una estructura a la qual pertànyer”. Amb aquestes paraules es refereix Manuel Ruiz, president de la recentment creada Associació Valenciana de Cooperatives de Crèdit (AVCC), a la decisió de l’entitat d’integrar-se en la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, el màxim òrgan de representació del cooperativisme en l’àmbit autonòmic.

Des que fa cinc anys es dissolguera la Federació de Caixes Rurals i Cooperatives de Crèdit de la Comunitat Valenciana, com a conseqüència del convuls escenari que va provocar la transformació i desaparició de moltes entitats financeres, el cooperativisme de crèdit valencià va entrar en una transició que va concloure a Betxí el passat 6 de febrer amb la constitució de la AVCC. Segons Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, “aquesta vertebració era necessària perquè, si bé és cert que sempre hi ha hagut una fluida i constant relació entre les cooperatives de crèdit valencianes, així com entre elles i la pròpia *Confederació, amb la integració de la AVCC en l’estructura representativa formal es corregeix una anomalia que ha durat massa temps”.

Amb aquesta associació, el cooperativisme de crèdit valencià augmentarà la seua notorietat i la seua capacitat d’influència en l’espai socioeconòmic de la Comunitat. Villaescusa ha reconegut que “les cooperatives de crèdit són un important actiu del cooperativisme valencià, per la qual cosa aquesta integració en la Confederació és, més que un exercici de suma, de multiplicació: es van a generar moltes possibilitats de col·laboració amb la resta de sectors cooperatius”.

La AVCC està integrada per les tretze cooperatives de crèdit valencianes independents: Caixa Rural Central, Caixa Popular, Caixa Rural La Vall San Isidro, Caixa Rural San José d’Almassora, Caixa Rural Nostra Senyora de l’Esperança d’Onda, Caixa Rural d’Algemesí, Caixa Rural San José de l’Alcora, Caixa Rural de L’Alcudia, Caixa Rural Vinaròs, Caixa Rural Benicarló, RuralNostra, Caixa Rural d’Albal i Caixa Rural Les Coves de Vinromà.

Aquestes entitats, amb capital íntegrament valencià, donen cobertura financera en les ciutats i municipis on se situen. Amb més de 5.000 milions d’euros d’actius i 400 milions d’euros de fons propis, aquestes entitats disposen d’una gran solidesa financera i patrimonial. A més, compten amb una àmplia xarxa d’oficines en tota la Comunitat, més de 185 sucursals obertes al públic i un col·lectiu de treball de prop d’1.000 persones.

Un sector potent i vertebrat  

La *Confederació de *Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i associa a totes les federacions de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, i la de serveis i transports.

Amb més de 2.500 cooperatives que generen quasi 80.000 ocupacions directes (el 85% d’ells indefinits) i un volum de negoci superior als 18.500 milions d’euros, el cooperativisme valencià és el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i ocupació. S’estima que al voltant d’1.500.000 de persones formen part d’alguna cooperativa a la Comunitat, la qual cosa equival a més del 30% de la població en aquest territori. El cooperativisme valencià és un agent primordial de vertebració territorial present en tots els sectors econòmics: agricultura, crèdit, ensenyament, indústria, serveis, construcció, distribució comercial, electricitat, transports…

integración a la confederación