L’economia social assegura la presència als grups de treball d’Indústria per a eixir de la crisi

València, 28-04-2020.- La Junta Directiva de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social, CEPES, ha mantingut una reunió amb la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en la qual han coincidit a coordinar actuacions conjuntes i treballar alineats en els plans de reconstrucció d’Espanya després del Covid-19. El president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, va precisar que “les empreses de l’Economia Social estan sent protagonistes actives de la lluita contra la pandèmia, i tenen molt a aportar en els plans de reconstrucció e l’economia, doncs al marge de la seua fortalesa macroeconòmica (12,5% de l’ocupació i 10% del PIB) i la seua presència en sectors estratègics amb signatures reconegudes a nivell estatal i internacional, , posseeixen uns valors absolutament necessaris per a eixir d’aquesta crisi: ocupacions sostenibles, flexibles, estables, de qualitat, on prima la persona i es demostra que és possible conjuminar cohesió econòmica, social i territorial”.

En la trobada entre la ministra i la Junta Directiva de la patronal de l’Economia Social,- en la que va participar també el president de Concoval, Emili Villaescusa-, es va assegurar la presència de CEPES en els grups de treball del Ministeri, tant en aquells que ja ha posat en marxa com en els que nous que es desenvoluparan per a eixir de la crisi. Així mateix, CEPES es va comprometre a enviar la setmana vinent una bateria de propostes a Reyes Maroto.

El president de CEPES va traslladar a la ministra la voluntat que l’Economia Social se situe en el centre de la regeneració industrial, i que aquesta primera reunió amb Reyes Maroto servisca per a recuperar la interlocució d’aquest model empresarial amb el Ministeri, i amb això, representar l’important impacte que l’Economia Social exerceix en els seus àmbits d’actuació: Indústria, Turisme i Comerç.

L’Economia Social està present en sectors estratègics, amb un model d’empresa modern, sostenible i que ha permés donar solució a situacions diferents, i molt qualificada per a afrontar les transicions que s’aveïnen, digital, verda, etc.; i avançar cap al compliment de l’Agenda 2030. Així mateix, en cada crisi, vam demostrar ser un pilar de contenció per a mantindre l’ocupació”, va precisar Pedreño.

Des de CEPES es va traslladar avançar en la reindustrialització, que passarà necessàriament per prendre mesures per a consolidar les empreses existents i desenvolupar una estratègia de País, en la qual es definisca bé la futura política industrial.  A més, cal dimensionar-la amb projectes empresarials de major envergadura, fomentar la seua internacionalització, incrementar la compra pública responsable i donar solució a la pressió amb els aranzels amb els Estats Units que estan perjudicant greument el cooperativisme agroalimentari espanyol.

Així mateix, es va traslladar la necessitat que la reindustrialització tinga un caràcter inclusiu, en el qual es garantisca l’accés al treball i als serveis industrials, turístics i comercials per a totes les persones.

Des de CEPES es va proposar apostar amb fermesa en la innovació i en els centres tecnològics, així com mantindre el nivell d’ajudes a aquest sector (especialment afectat durant la crisi), igual que realitzen altres països del nostre entorn.

Igualment i des de l’àmbit del Consum, es va mantindre un debat important sobre la flexibilització del comerç, la limitació d’aforaments i altres mesures de seguretat, per a començar a comercialitzar productes que no siguen de primera necessitat, ja que després de 40 dies de confinament, els consumidors comencen a tindre altres necessitats de béns que actualment és difícil posar-los en el mercat.

El president de CEPES va recalcar que “la indústria, el turisme i el comerç  han de ser reforçats i tindran un paper important en la recuperació i, si ho fem bé, es convertiran en important pilar per a eixir de la crisi amb força i garantir el futur de l’Estat de Benestar. Per a això, a part d’apostar per la sostenibilitat i empreses amb valors com les que representa l’Economia Social, cal que la indústria, la innovació i la internacionalització siguen polítiques palanca i que s’establisquen ajudes per a la recuperació econòmica”.

La Junta Directiva de CEPES també va traslladar a la ministra, amb l’objectiu de mantindre ocupació i activitat econòmica i industrial, potenciar les transformacions empresarials d’empreses mercantils en crisis en altres d’Economia Social, fonamentalment cooperatives i societats laborals.

Aquesta opció permet salvar els llocs de treball i a evitar el tancament de nombroses empreses en transferir la direcció de l’empresa als seus antics empleats. En la gran majoria dels casos on s’han produït aquestes transformacions, els treballadors van invertir estalvis o van capitalitzar el subsidi de desocupació per a poder seguir amb l’activitat de la seua antiga empresa, per a d’aquesta manera mantindre viva l’activitat i el seu lloc de treball.

Amb el temps, la immensa majoria d’aquestes empreses reconvertides a cooperatives o societats laborals van aconseguir mantindre i potenciar la seua activitat. A més, s’han produït en tota mena de sectors econòmics.

Per a això, a més d’abordar la desescalada de diferents sectors i territoris, se li va sol·licitar treballar en la flexibilització dels tràmits per a afavorir les transformacions empresarials com reformar la Llei concursal o transposar la Directiva de Segona oportunitat.  La proposta va ser ben acollida per la Ministra i es va acordar treballar en ella per a eliminar tots els obstacles normatius actuals i ajudar a mantindre ocupacions.