Premis Pepe Miquel: celebrant la innovació i el compromís social del cooperativisme valencià

Premis Pepe Miquel: celebrant la innovació i el compromís social del cooperativisme valencià

València, 27-04-2024.-

Els Premis Pepe Miquel, recentment atorgats per Concoval, no són només una ocasió per a reconéixer públicament a persones que amb el seu treball contribuïxen a l’impuls del cooperativisme valencià, sinó també una poderosa afirmació dels valors d’este model econòmic i una ocasió per a recordar el seu impacte econòmic i social en la Comunitat Valenciana. Des de la seua primera convocatòria, en 2005, estos premis han destacat la trajectòria dels qui deixen una petjada inesborrable en el cooperativisme i han honrat, també, la labor de professionals i mitjans de comunicació que difonen els principis i activitat de les cooperatives.

El guardonat en esta edició dels Premis és un clar exemple d’esta petjada. Parlar de Juan Antonio Pedreño és sinònim de cooperativisme, al qual ha dedicat pràcticament tota la seua vida. El president de la Confederación Empresarial Española de la Economía Social (Cepes) i de Social Economy Europe és sense cap dubte una de les figures més destacades de l’economia social espanyola i europea.

En un any en què València és far d’este model econòmic per ser Capital Espanyola de l’Economia Social, creiem que és el moment idoni per a posar en valor la figura de Pedreño i el seu significat per al cooperativisme espanyol. Esta capitalitat és una fita que no sols posa en relleu el fort arrelament del cooperativisme en la Comunitat Valenciana, sinó que també establix un model desitjable per a la resta d’Espanya. Esta distinció reflectix el compromís col·lectiu de múltiples organitzacions i el suport institucional en pro d’una economia que prioritza a l’ésser humà, l’equitat i la sostenibilitat ambiental.

L’enfocament de València cap a una economia que integra cooperatives, entitats del tercer sector d’acció social, empreses d’inserció, mutualitats de previsió social, societats laborals i altres fórmules d’economia social, és un clar exemple de com els esforços col·laboratius poden culminar en una transformació econòmica significativa i necessària. Així, València no sols s’erigix com un referent estatal, sinó que també es convertix en un laboratori d’innovació social que pot oferir lliçons valuoses més enllà de les seues fronteres. La capitalitat en 2024 serà, sens dubte, una oportunitat per a demostrar la capacitat del cooperativisme i l’economia social per a coadjuvar a la creació d’una societat més justa i un món més sostenible.

En este sentit, els Premis Pepe Miquel són també una prova de la consolidació de la identitat i la fortalesa del cooperativisme valencià, que destaca com un model de referència a Espanya. Amb quasi tres milions de socis i un volum total de vendes que representa el 7,93% del PIB autonòmic, les cooperatives demostren cada dia la seua capacitat per a liderar una economia ètica i responsable. Les cooperatives valencianes han sabut adaptar-se i prosperar, demostrant que és possible alinear la rendibilitat econòmica amb l’equitat i la inclusió social. Este èxit no és fortuït. Respon a un model empresarial que posa a la persona en el centre de la seua activitat, reconeixent que el creixement econòmic ha d’anar de bracet del benestar social i mai, mai, anteposar-se a ell.

La rellevància i repercussió de l’acte de lliurament dels guardons, que va reunir més de dos-centes persones a València el passat 18 d’abril (entre autoritats locals i autonòmiques, representants d’agents econòmics i socials, dirigents d’entitats i empreses de l’economia social valenciana i espanyola, i membres d’institucions acadèmiques), no sols reflectix la importància de l’esdeveniment, sinó que suposa una validació del cooperativisme per part de la societat i de les Administracions públiques, el suport de les quals és fonamental per al creixement i la innovació contínua del sector, afavorint que les cooperatives continuen sent pioneres en pràctiques empresarials responsables.

Per tant, els Premis Pepe Miquel no sols celebren assoliments passats, sinó que també incentiven la permanència i extensió del model cooperatiu. Són una cridada a reconéixer i replicar una fórmula que ha demostrat ser efectiva en el camí cap a una societat més justa i equitativa. És imperatiu que la societat en general, i en particular la comunitat empresarial, prenguen nota d’este èxit per a considerar el cooperativisme no com una alternativa marginal, sinó com un pilar central de l’economia futura.

Article d’opinió – Premis Pepe Miquel – celebrant la innovació i el compromís social del cooperativisme valencià. ElDiario.es