Anna Ferrer: “Podem aprendre molt de les cooperatives”

  • Vint-i-dues cooperatives col·laboren amb la Fundació Vicente Ferrer en la construcció d’un poble cooperatiu en Anantapur (Índia)
  • Els convenis de col·laboració signats amb la Fundació serviran per a engegar el projecte de construcció de 19 habitatges per a famílies desfavorides en el llogaret Mydugolam Village, amb una aportació inicial de 51.767 €.
  • Anna Ferrer és la vídua de Vicente Ferrer (mort en 2009) i junts, des del primer dia, fa ja 48 anys, van desenvolupar l’extraordinari projecte que ha canviat la vida de més de tres milions de persones en Anantapur.

València, 10 de novembre de 2016.- Un total de vint-i-dues cooperatives valencianes han signat convenis de col·laboració amb la Fundació Vicente Ferrer per a desenvolupar el projecte que s’ha denominat “Un poble cooperatiu en Anantapur”, que permet la construcció de 19 habitatges per a famílies desfavorides en el llogaret, i que estaran a nom de les dones amb l’objectiu de dignificar el paper de la dona en una societat masclista i classista.

El projecte, per al qual les cooperatives han recaptat 51.767 €, ha superat les expectatives inicials i els suports recaptats han excedit les necessitats de finançament dels habitatges, per la qual cosa una part de les aportacions recaptades es destinaran a la creació d’un fons de solidaritat per al desenvolupament d’inversions futures en el mateix llogaret, amb la qual el cooperativisme valencià pretén establir un vincle permanent.

L’acte de signatura dels convenis va comptar amb la presència d’Anna Ferrer, presidenta de la Fundació Vicente Ferrer, que va ser acompanyada pel director general de la Fundació, Jordi Folgado i pel delegat territorial a la Comunitat Valenciana de la Fundació, Sergio Blau. Per part del cooperativisme valencià, van estar presents els representants de les cooperatives signatàries i membres del consell rector de la Confederació de Cooperatives de la CV, organització que ha impulsat aquest projecte.

Les cooperatives valencianes que han signat el conveni de col·laboració són Anecoop, Caixa Popular, Caixa Rural l’Alcúdia, Cooperativa Agrícola Nostra Senyora del Oreto de l’Alcúdia (CANSE), Cooperativa Comarcal de la Vall d’Albaida (COVACOOP), Cooperativa Elèctrica d’Alginet (CEA), Coarval, Coinfer, Coviñas, Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de la CV, Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, Florida Grup Educatiu, Fundació de cooperatives de la província de Castelló, Grup Sorolla Coop.V., Íntegra Assessors Coop. V., Povinet-Sercoval Coop.V., Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Sampedro i Torres Coop.V., Serlicoop, Surinver Hortofrutícola, La Unió de Cooperatives d’Ensenyament de la CV (UCEV) i Utecamp Coop.V.

Compromís solidari i col·lectiu
Les cooperatives, que destaquen pel seu vessant social i solidària en el seu entorn més immediat, fonamentalment en l’àmbit local, amb aquesta col·laboració col·lectiva i singular traspassen fronteres de la mà de la Fundació, una ONGD que durant 48 anys ha dut a terme una extraordinària labor en l’Índia que ha millorat la vida de més de tres milions de persones sense recursos.

Anna Ferrer ha manifestat que la Fundació pot aprendre molt de les cooperatives i tots els projectes els tracten també de forma col·lectiva. La presidenta de la Fundació es va mostrar “feliç que aquesta iniciativa s’engegue amb les cooperatives i que siga a València i espere que aquesta primera iniciativa la puguem fer en la resta d’Espanya; necessitem noves idees perquè eixir de la pobresa no són solament paraules”.

Per a la presidenta de la Fundació no és casualitat que açò ocórrega ací, en la terra dels pares de Vicente Ferrer, on la Fundació té les seues arrels i sobre la possibilitat de donar-li continuïtat a la col·laboració amb el cooperativisme valencià ha declarat que “sí, aquest és el nostre desig”.

En este sentit, el director general de la Fundació, Jordi Folgado, s’ha mostrat convençut que aquest projecte amb les cooperatives valencianes va a tenir un llarg recorregut. “Aquest és el principi” –va declarar- “perquè “necessitem assessorament de les cooperatives per al canvi que volem fer en *Madakasira (Anantapur, Índia), l’àrea on està el llogaret Mydugolam Village, en la qual es van a cosntruir les 19 habitatges”.

Les cooperatives han destacat la satisfacció de poder dur a terme aquest projecte que és una mostra més de l’autenticitat del compromís solidari de les cooperatives, i que contribuirà, sens dubte, a canviar la vida de moltes persones. Per la seua banda, Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives, ha assegurat que “és un privilegi rebre a Anna Ferrer en la casa de les cooperatives, perquè és una dona la sola presència de la qual transmet saviesa i generositat”.

Les cooperatives valencianes reconeixen en la Fundació la forma de fer cooperativa i açò els ha animat a desenvolupar aquest projecte col·lectiu que ha reunit a empreses de totes les grandàries, de tots els sectors i de tot el territori de la Comunitat. El president de la Confederació assegura que aquesta és una oportunitat per a les cooperatives, “ens implicarem i tractarem que nostre saber fer ajude al desenvolupament per al qual treballa la Fundació”.

Salut, educació i infraestructures
El delegat territorial de la Fundació a la Comunitat considera que aquesta col·laboració amb el cooperativisme valencià pot ser un model a seguir i impulsar a Espanya i ha manifestat estar molt impressionat “de l’interès per compartir que he trobat en les cooperatives valencianes”. La Fundació, que va celebrar el mateix dia un acte a València per a commemorar el seu 20º aniversari a Espanya, està compromesa amb el procés de transformació d’una de les zones més necessitades de l’Índia.

Aquesta transformació que duu a terme la Fundació en aquesta zona ha tingut una constant al llarg dels anys, la lluita per l’eradicació de la pobresa, i en aquest punt és on Anna Ferrer posa el focus d’atenció en la dona, perquè, segons va dir, “si progressa una dona, progressa tota una família i progressa així tota una comunitat”. És una dona convençuda que hi ha claus per a donar carpetada al sofriment, a la pobresa i una d’elles és la constància, “la constància del suport de la societat en general i la constància del nostre treball en l’Índia”, va aclarir, “i queda molt per fer”.

La Fundació Vicente Ferrer està present en 3.268 pobles en els quals el 99% de les xiquetes i xiquets de les castes més baixes estan escolaritzats en un programa d’educació que ha permès la construcció de 1.418 escoles pròpies, el finançament d’ampliacions en 94 col·legis públics i ha concedit 2.449 beques per a estudis universitaris. En l’àmbit agrícola s’han construït 3.084 estructures hídriques, com a element primordial per a la generació d’una economia agrària amb 45.622 hectàrees de cultius. En el àrea de sanitat, compta amb 16 clíniques rurals i una xarxa d’hospitals que han atès a un milió  i mitjà de menors i han garantit un part segur a més de 100.000 dones.

La institució ha proporcionat els mitjans necessaris per a combatre la pobresa i garantir el desenvolupament sostenible amb la participació de les pròpies comunitats, raó per la qual Anna i Vicente Ferrer van rebre el Premi Príncep d’Astúries de la Concòrdia (1998), el Premi Isabel Ferrer per la igualtat entre homes i dones de la Generalitat Valenciana (2005) i l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, concedida a títol pòstum (2009), entre altres destacats reconeixements.