Concoval se suma a la campanya #aliadosdelosODS promoguda per la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial

  • L’objectiu de la campanya #aliadosdelosODS és actuar com a altaveu per a aconseguir un efecte multiplicador i que es conega i treballe l’Agenda 2030.
  • La gestió corporativa basada en els ODS crea noves oportunitats de negoci, millora la relació amb els grups d’interés i promou la innovació.

València, 23-09-2019.- Amb motiu del 4t aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 amb les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana s’uneix a la campanya #aliadosdelosODS per a treballar la difusió d’estos Objectius de les Nacions Unides, en col·laboració amb la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, iniciativa a la qual pertany. L’objectiu és contribuir al fet que, des del seu propi compromís d’actuació amb els ODS, actuar com a altaveu i aconseguir un efecte multiplicador perquè es coneguen i treballen.

En 2016 Concoval es va adherir a UN Global Compact, la major iniciativa mundial en sostenibilitat. Des de l’aprovació de l’Agenda 2030 en 2015, a més de la seua aposta per impulsar els Deu Principis, ha treballat a alinear la seua gestió corporativa amb els ODS, on troba noves oportunitats de negoci, millora la relació amb els seus grups d’interés i promou la innovació.

En este sentit, Concoval ha establit una sèrie de compromisos i bones pràctiques alineades amb la seua estratègia. Entre estes, destaquen l’educació per a la sostenibilitat en les cooperatives d’ensenyament; la producció respectuosa amb el medi ambient en les cooperatives agroalimentàries i industrials; el consum responsable en les cooperatives de serveis i de consumidors; l’aposta per l’energia assequible i no contaminant per part de les cooperatives elèctriques; l’ocupació digna i la igualtat d’oportunitats en les cooperatives de treball associat;  les ciutats més sostenibles a través de les cooperatives d’habitatges; el compromís amb la salut i el benestar de la ciutadania des de les cooperatives de serveis socials; i el creixement econòmic sostenible afavorit per les cooperatives de crèdit en l’entorn local.  El president de Concoval, Emili Villaescusa, ha assegurat que “Les cooperatives, per la nostra pròpia naturalesa i particulars valors, practiquem una economia alineada plenament amb els principis de la responsabilitat social empresarial i el desenvolupament sostenible. Els ODS són el nostre escenari natural”.

La iniciativa #aliadosdelosODS s’articula com una campanya de comunicació coordinada per la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial. Es llança coincidint amb el quart aniversari de l’aprovació de l’Agenda 2030 el 25 de setembre de 2015, mentre Nacions Unides celebra un gran esdeveniment internacional per a revisar els assoliments d’estos quatre anys i llançar noves iniciatives.

Amb aquest tipus d’accions, la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial i les seues organitzacions membres, busquen així mateix contribuir a l’objectiu de país establit per l’Alt Comissionat per a l’Agenda 2030 dependent de la Presidència del Govern, que tota la ciutadania conega els ODS l’any 2020.

Impulsant la contribució de les empreses al desenvolupament sostenible

Fa ja quatre anys que l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 amb les seues 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per unanimitat dels 193 Estats participants, entre ells Espanya. “No deixar a ningú arrere” és l’eix de l’acord. Els ODS proposen acabar amb la pobresa i la fam, reduir les desigualtats i abordar reptes urgents com el canvi climàtic.

Per a aconseguir tan ambiciosa Agenda es va acordar la necessària participació de tots: els governs, les empreses, la societat civil i els ciutadans de tot el món. La seua força prové del caràcter universal de l’acord i de l’ambició de les seues 169 metes. Aconseguir-les requereix un esforç sense precedents, per part de tots els sectors de la societat; i les empreses tenen un paper molt important que exercir en aquest propòsit. Aconseguir els ODS exigeix combinar l’empenyiment del sector públic, de les empreses, dels inversors i de la societat civil.

Per primera vegada Nacions Unides reconeix a les empreses com un agent fonamental per a la consecució dels seus Objectius globals: “L’activitat empresarial, la inversió i la innovació privades són els grans motors de la productivitat, del creixement econòmic inclusiu i de la creació d’ocupació. Exhortem a totes les empreses a emprar la innovació i la seua creativitat, per a resoldre els problemes relacionats amb el desenvolupament sostenible“, han declarat des de l’organisme internacional.

La Xarxa Espanyola del Pacte Mundial

El Pacte Mundial de Nacions Unides (UN Global Compact) és una iniciativa internacional la missió de la qual és generar un moviment internacional d’empreses sostenibles per a crear el món que volem. La seua fortalesa radica en una capacitat inigualable per a unir empreses amb altres actors que treballen per a promoure el desenvolupament sostenible: governs, societat civil i les Nacions Unides. Amb més de 12.500 entitats adherides en més de 160 països, és la major iniciativa de responsabilitat social empresarial en el món. A més, compta amb el mandat de l’ONU per a promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el sector privat.

El Pacte Mundial de Nacions Unides opera a Espanya a través de la Xarxa Espanyola des de 2004. És la xarxa local amb més signants i es posiciona al capdavant de les diferents xarxes d’UN Global *Compact a nivell mundial. Actualment compta amb 1.542 entitats adherides, de les quals 669 són socis.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana renova anualment el seu compromís amb el Pacte Mundial i amb els seus principis en matèria de drets humans, laborals, medi ambient i la lluita contra la corrupció.

El treball en matèria de ODS d’una cooperativa valenciana, Grup Sorolla Educació, ha sigut seleccionada per a incorporar-se a la plataforma Comparteix, creada per la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial amb motiu del quart aniversari de l’Agenda 2030, i serà inclòs també en el dossier especial de bones pràctiques que es publicarà el pròxim 25 de setembre. El projecte seleccionat és “*The Global Goals”, en el disseny del qual ha participat tota la comunitat educativa del centre Julio Verne School amb l’objectiu de desenvolupar disciplines i sistemes d’aprenentatge que promoguen la ciutadania global dels seus estudiants i el seu pensament crític, mentre es contribueix a la consecució dels ODS. El projecte de Grup Sorolla Educació inclou formació per a docents, ús de materials didàctics innovadors i activació directa de les persones més joves com a multiplicadors i responsables de sensibilitzar a les seues comunitats.

Más INFO en PACTO MUNDIAL Red Española