2023 Serà un any de canvis

València, 01-02-2023.- Bufen vents de canvi. En el nostre entorn més pròxim, tenim les eleccions autonòmiques i municipals de maig. En l’àmbit estatal, Espanya és l’únic país europeu que compta amb un PERTE (projecte estratègic per a la recuperació i transformació econòmica) destinat a l’impuls i desenvolupament de l’economia social, amb una important inversió pública, que haurà de desplegar-se enguany. I, en el terreny internacional, vist el vist en els últims anys, no hi ha pronòstic que valga, encara que l’ONU va reconéixer a la fi de 2022 que no havia sigut un bon any per a l’Agenda 2030 i que diversos dels ODS havien experimentat reculades.

Diuen amb raó els mariners que “no hi ha bon vent per a qui no té port”. Sabem que un any de canvis porta amb si reptes i oportunitats, no sols riscos, i sabem també quines són les principals fites amb què ens trobarem en 2023: tenim ja el nostre full de ruta per a enguany, amb accions i objectius ambiciosos però viables.

Les eines per a impulsar el cooperativisme valencià i incrementar la competitivitat de les cooperatives continuen sent les mateixes: afavorir en el seu si la igualtat de gènere i el relleu generacional, exigir una administració eficient dels fons destinats a la promoció cooperativa, promoure la discriminació positiva del cooperativisme per a assegurar l’equitat en termes econòmics i socials, i posar en valor la col·laboració públic-privada amb empreses i entitats cooperatives per a millorar la qualitat de vida en la Comunitat. Estos elements apareixen ja identificats en el pla Fent Cooperatives 2021-2022, que conté cinquanta mesures que van ser dissenyades com a guia de govern per a garantir l’impuls i creixement del cooperativisme valencià. Precisament enguany haurà de redactar-se el tercer Fent Cooperatives i determinar -després d’una avaluació d’impacte- quines mesures han de ser reforçades en la tercera edició del pla, quins quedaran arrere per haver-se aconseguit l’objectiu establit en els indicadors i quines novetats han d’introduir-se per a continuar avançant en el propòsit establit. I tot això amb el referent dels objectius de desenvolupament sostenible, perquè no ens val el progrés a qualsevol preu.

Però, sense dubte, la gran fita anual són les eleccions autonòmiques. Hi ha una estreta vinculació entre l’acció de Concoval i les polítiques públiques de foment del cooperativisme, la qual cosa converteix a l’Administració autonòmica en un col·laborador necessari per a l’èxit de molts dels nostres projectes. Les cooperatives hem treballat i treballarem amb qualsevol govern democràticament triat, però és important que tots els partits polítics amb aspiració de governar tinguen una visió del cooperativisme representa una alternativa de futur per a la transformació del model econòmic. És just reconéixer que en les dues edicions del Botànic, amb Rafael Climent al capdavant de la conselleria d’Economia Sostenible exercint les competències en matèria de cooperativisme, la interlocució ha sigut molt fluïa i el sector ha experimentat notables avanços. Però la voluntat política no basta i hi ha coses que no han eixit com s’esperava: queden molts reptes per abordar i tenim encara algunes qüestions sobre la taula, i no totes podran resoldre’s en el que queda de legislatura. Sobreïxen en este capítol d’assumptes pendents els canvis relacionats amb el marc jurídic: la reforma de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana per a actualitzar la norma publicada en 2014 i l’aprovació d’un nou Reglament del Registre de Cooperatives que substituïsca al vigent (de 1986!). També han de perfeccionar-se els nous models de gestió implantats en el Consell Valencià del Cooperativisme i en el Registre de Cooperatives, l’encàrrec de gestió de les quals al Registre Mercantil està tardant massa a consolidar-se. I, finalment, hem de trobar la millor manera de maximitzar la contribució del cooperativisme en àrees d’interés estratègic en el nostre territori com són la transició energètica, el repte demogràfic i la digitalització.

Tot això estarà en l’agenda política del cooperativisme de la pròxima legislatura. Així que hem començat l’any traslladant als partits polítics amb representació parlamentària que concorren als comicis de maig les nostres inquietuds i propostes, amb l’aspiració de veure-les reflectides en els seus programes electorals. El que volem és que tots els partits, independentment del seu signe ideològic, estiguen compromesos amb els canvis que el cooperativisme valencià necessita i vullguen liderar-los si arriben a governar. I el que esperem és que no es complisca eixa altra dita marinera que assegura que “el que es promet en la tempesta, s’oblida en la calma”.

2023 Serà un any de canvis

SUPLEMENT COOPERA- Las Provincias