26 ago El sector cooperatiu exposa a Pedro Sánchez la necessitat de tindre major presència institucional en les polítiques estatals
València, 26-08-2019.- La Junta Directiva de la Confederación Empresarial Española de la Economía Social (CEPES) es va reunir a principis d’agost amb el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a qui va exposar la necessitat que este sector empresarial, representat al 12,5% de l’ocupació i amb una facturació entorn del 10% del PIB, tinga una major presència institucional en les polítiques estatals.
El president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, va explicar que “la reunió ha sigut molt positiva i en ella hem tancat importants compromisos que podran materialitzar-se en un pròxim Govern, com potenciar l’Estratègia Espanyola d’Economia Social, dotant-la de majors i necessaris recursos, i aprovar en aquesta nova etapa una Llei de Participació Institucional que permeta que l’Economia Social ocupe un lloc preferencial en les polítiques públiques”.
Pedreño també va subratllar que el president del Govern en funcions, amb l’objectiu de reforçar la presència institucional de l’Economia Social, s’ha compromés a analitzar i estudiar la creació d’una Comissió Interministerial, donada la representativitat i presència que té l’Economia Social en amplis sectors d’activitat (ocupació, sanitat, habitatge, agricultura, transport, indústria, serveis…).
“La nostra societat i la nostra economia necessiten els valors que proclama l’Economia Social. Fins ara només ha existit el valor econòmic i este ha fracassat. Cal ampliar l’elenc de valors. L’Economia Social afig eixos valors i genera plusvàlues socials i econòmiques”, va afirmar el president de CEPES.
“Necessitem canvis radicals”, va exposar Pedreño, “pels desafiaments climàtics, les transformacions del món del treball i la necessitat de millorar els sistemes de benestar i protecció. En definitiva, hem de reinventar la nostra economia, i en este sentit és imprescindible l’Economia Social perquè humanitza la globalització i també introdueix criteris ecològics i socials en les cadenes de valor”.
“Hem transmés al president del Govern que volem compartir amb ell la passió i l’interés per tornar a encantar a les nostres societats. L’Economia Social s’ha desenvolupat fins i tot sense saber molts dels interessats que formaven part d’ella, però ha crescut molt”, va afirmar Pedreño, qui va recordar que Espanya va ser pionera en adoptar la primera Llei d’Economia Social del món (Llei 5/2011) i CEPES es va convertir en una referència a nivell internacional a l’ésser la primera entitat representativa d’este model empresarial que es creava en un estat.
ESPAÑA, LÍDER DE LES POLÍTIQUES D’ECONOMÍA SOCIAL
El president de CEPES també va exposar a Pedro Sánchez com l’Economia Social és un actor que dóna resposta als reptes i desafiaments socials, econòmics i mediambientals, així com la necessitat que el Govern de Espanya lidere les polítiques d’Economia Social a la Unió Europea. En este sentit, el nostre país assumirà l’any vinent la presidència del Consell de 16 Governs de la Unió Europea per l’Economia Social.
El president del Govern en funcions es va mostrar favorable al fet que l’Economia Social ocupe un lloc preferencial en les relacions amb Europa, Amèrica i la Regió Mediterrània, així com tindre major representativitat en la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB).
A més, Pedro Sánchez i Pedreño van coincidir en la tasca que realitza l’Economia Social a favor de la creació d’ocupació estable i de qualitat. “En el nostre model empresarial”, va afegir Pedreño, “més del 75% de l’ocupació és indefinit i el 80% a temps complet, a més de garantir la paritat (el 50% de les ocupacions i el 35% dels càrrecs directius són exercits per dones) i l’accés al mercat laboral de joves (el 40% té menys de 40 anys) o col·lectius amb especials dificultats d’ocupabilitat, com les persones amb discapacitat”.
En la reunió també van estar presents la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio; la secretària d’Estat d’Ocupació en funcions, Yolanda Valdeolivas; la directora general en funcions d’Autònoms, Economia Social i RSE del Ministeri de Treball, María Antonia Pérez León, i el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del PSOE, Toni Ferrer; així com el president i membres de la Junta Directiva de CEPES.
El president de CEPES també va exposar la necessitat de comptar amb un Govern i institucions sòlides. Pedreño va afirmar que “compartim la necessitat de dotar a Espanya com més prompte millor d’un Govern que done la màxima estabilitat política i institucional al país, amb un programa de treball que consolide la senda de creixement i aborde els nous reptes que afronta la societat i l’economia espanyoles”.
El procés de conformació d’un Govern estable ofereix al mateix temps l’oportunitat de construir consensos entorn de polítiques sobre les quals apuntalar el creixement, la competitivitat i la cohesió social d’Espanya i d’Europa.