Més de 250 cooperativistes reivindiquen la seua contribució econòmica i social a la Comunitat Valenciana en el Dia Mundial del Cooperativisme

Més de 250 cooperativistes reivindiquen la seua contribució econòmica i social a la Comunitat Valenciana en el Dia Mundial del Cooperativisme

València, 04/07/2024

  • El President de la Generalitat, Carlos Mazón, agraeix la contribució de les cooperatives valencianes al bon moment econòmic de la Comunitat i participa en l’homenatge a les cooperatives impulsores de la Capital Espanyola de l’Economia Social: Caixa Popular, Anecoop i Consum.
  • Emilio Sampedro, president de Concoval, anuncia que el gran esdeveniment d’aquesta capitalitat se celebrarà els dies 14 i 15 de novembre en el Palau de la Música de València.

 

Les cooperatives de la Comunitat Valenciana han celebrat el seu gran dia ‘a la valenciana’ en un emotiu acte organitzat per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval). Amb motiu del Dia Mundial del Cooperativisme, que se celebra a nivell mundial aquest dissabte, el Museu dels Ciències ha congregat a més de 250 representants del cooperativisme valencià en un any, a més, en el qual la ciutat de València és Capital Espanyola de l’Economia Social.

Durant l’obertura de la jornada, el president de Concoval, Emilio Sampedro, ha donat la benvinguda als assistents, precisament, anunciant que “el gran acte central d’aquesta capitalitat se celebrarà els dies 14 i 15 de novembre en el Palau de la Música de València: preneu ja nota en les vostres agendes, perquè serà una cita absolutament imprescindible». Al seu torn, Sampedro ha incidit en la importància del Dia Mundial del Cooperativisme per a posar en valor el model cooperatiu que posa en el centre a les persones. “Les cooperatives estem amb el local i amb el global. Som grans i xicotetes. Som tan variades com ho són les empreses de qualsevol altra fórmula empresarial, però sempre -sempre- estem compromeses amb el territori. Les cooperatives ni es venen ni se’n van. I sempre, sempre, mirem l’activitat econòmica amb les ‘ulleres’ socials posades”, ha explicat.

La primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de València, María José Ferrer San Segundo, s’ha sumat a les paraules del president de Concoval de celebrar ‘a la valenciana’ el gran dia de les cooperatives: “És important visibilitzar fortalesa d’un sector que és tractor de l’economia valenciana, de la creació d’ocupació i de la responsabilitat social. El cooperativisme està de moda, però aquesta expressió es queda curta, ja que el cooperativisme aconsegueix moltes més dimensions. Ha demostrat ser un model sòlid, sostenible, que crea ocupació i equilibra els interessos de les persones, a les quals posa en el centre. És un model que funciona”, ha incidit.

A continuació, Aicha Belassir, directora general de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses del Govern d’Espanya, ha pres la paraula per a subratllar que “aquesta ciutat (València) sap adaptar-se a les demandes de la ciutadania”, explicant que “les cooperatives promouen la igualtat d’oportunitats, són pioneres en la inclusió de dones, joves i altres grups de persones tradicionalment apartats”, En aquest sentit, Belassir també ha posat com a exemple a les tres cooperatives valencianes impulsores de la Capital Espanyola de l’Economia Social: “Consum, Anecoop i Caixa Popular són clars exemples d’èxit en sectors tan diferents com el comerç, la producció agrària o la banca”.

Finalment, el Conseller d’Educació, Universitats i Ocupació de la Generalitat Valenciana, José Antonio Rovira, ha posat en valor el lema triat per a commemorar el gran dia de les cooperatives valencianes, ‘Per un futur millor per a totes les persones’, explicant que “aquesta frase té una especial aplicació en la Comunitat Valenciana”. El representant del Consell, a més, s’ha compromés al fet que, des de la Generalitat, “fomentarem el manteniment d’aquest model econòmic i social mitjançant la millora de les ajudes, impulsarem convenis amb agents del sector, modernitzarem el registre de cooperatives per a agilitzar els tràmits de la creació de noves societats, així com col·laborarem estretament amb el sector, Concoval i les seues federacions”, ha conclòs.

 

Conferències de Marta González-Moro i Federico Buyolo

Després de les obertures institucionals ha arribat el torn de dues ponències a càrrec de referents per al teixit cooperatiu. En primer lloc, Marta González, consultora experta en sostenibilitat i impulsora de Marques amb Valors, ha oferit una inspiradora ponència titulada “Optimisme col·laboratiu: D’utopia a realitat” en la qual ha abordat com els principis cooperatius poden transformar utopies en realitats tangibles, impulsant el benestar social i econòmic. Davant contextos i pràctiques com el greenwashing, la ponent ha fet una crida als centenars de cooperativistes presents: “Vosaltres sí que podeu dir que la sostenibilitat en el vostre ADN, perquè és una part fonamental del model cooperatiu”.

Després de la intervenció de González-Moro, Federico Buyolo, Director Cultural de la Fundació Ortega-Marañón, ha presentat la seua ponència “Llegat per a generacions futures”, enfocant-se en com ha plantejat l’ONU forjar un nou consens mundial de cara a salvaguardar el futur, quins són els reptes i compromisos de cara a elaborar eixe Pacte pel futur. “La millor manera de predir el futur és liderar-lo, ser protagonistes d’ell”. En aquest sentit, i en referència al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), Buyolo ha subratllat al paper dels joves, als quals no cal deixar solos: “Els que decidirem el futur de l’Agenda 2030 no seré jo, però hem d’ajudar i estar braç a braç amb la generació que liderarà aquest Pacte”.

 

Mazón reconeix a Consum, Anecoop i Caixa Popular

Després de les conferències de González-Moro i Buyolo ha arribat un dels moments més especials de l’esdeveniment. El President de la Generalitat, Carlos Mazón, ha presidit l’homenatge a les tres cooperatives valencianes impulsores de la Capitalitat Espanyola de l’Economia Social.

Per part de Caixa Popular, el seu director general, Rosendo Ortí, ha sigut l’encarregat de recollir el guardó. Fundada en 1978 a València, Espanya, és una cooperativa de crèdit que es destaca pel seu compromís amb els valors i principis del cooperativisme. Propietat dels seus socis, els qui participen activament en la seua gestió, reinverteix els beneficis a millorar els serveis i donar suport a iniciatives locals. Amb un fort enfocament en la sostenibilitat i responsabilitat social, l’entitat ofereix una àmplia gamma de productes financers, incloent-hi comptes d’estalvi, préstecs i inversions, i aposta per la innovació tecnològica. Promou la solidaritat, equitat i transparència, consolidant-se com una referència en el sector financer cooperatiu a Espanya, contribuint al desenvolupament econòmic i social de la comunitat.

Després, per part de Anecoop, el seu president, Alejandro Mozón, ha recollit el reconeixement a aquesta cooperativa agroalimentària fundada en 1975, que integra i comercialitza la producció de més de 21,000 agricultors pertanyents a 67 cooperatives i empreses sòcies a Espanya. És la principal productora hortofructícola espanyola i un referent en cítrics, kakis i melons d’Alger, amb una xarxa comercial a Europa, Àsia i els Estats Units que permet arribar a 70 països. Dedica recursos a i+D+iT a través de la seua Fundació Anecoop, amb projectes en els seus Camps d’Experiències a València i Almeria. Promou la sostenibilitat i pertany a la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial de Nacions Unides.

Finalment, Antonio Rodríguez, director general de Consum, ha pujat a l’escenari per a recollir el distintiu a la major cooperativa de l’arc mediterrani espanyol. Compta amb 933 supermercats, entre propis i franquiciats Charter, distribuïts per Catalunya, Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia, Castella-la Manxa, Andalusia i Aragó. En 2023 va facturar 4.388,7 milions d’euros, un 13,6% més. Va obtindre un benefici de 101,1 milions d’euros, un 75% més. Amb més de 4,5 milions de socis-clients i 21.216 treballadors, Consum és l’única empresa de distribució amb el Certificat d’Empresa Familiarment Responsable (Efr). La petjada de carboni de la Cooperativa s’ha reduït un 81,1% des de 2015. A més, és la primera empresa del sector de la distribució alimentària que va obtindre el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITECO).

Després de reconéixer a les tres cooperatives valencianes impulsores de la Capital Espanyola de l’Economia Social, el President de la Generalitat, Carlos Mazón, ha clausurat la jornada agraint la labor dels cooperativistes valencians: “Gràcies per existir. En la Comunitat Valenciana estem batent rècords de creació d’ocupació i no parem de créixer. Tot això no es podria entendre sense la realitat cooperativa i la seua influència en la societat valenciana”. El cap del Consell, també, ha destacat que “ens sentim molt orgullosos de ser ‘denominació d’origen’ del sistema cooperatiu, no sols en la Comunitat sinó allèn les mars”, en referència al lideratge que exerceixen les cooperatives valencianes en la resta d’Espanya i també a nivell internacional.

 

El cooperativisme valencià, en xifres

La celebració del Dia Mundial del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana ha coincidit amb la recent publicació de l’informe amb les magnituds autonòmiques d’aquest model, destacant la importància econòmica i social de les cooperatives a la regió. En 2023, les vendes de les cooperatives van aconseguir els 8.971.897.396 €, representant entorn d’un 8% del PIB regional. Amb un total de 2.704 cooperatives actives, aquestes entitats van proporcionar ocupació directa a 61.073 persones, reflectint un creixement notable en número i ocupació generada. Més de la meitat de la població ha participat en cooperatives, mostrant una acceptació generalitzada del model cooperatiu. Les cooperatives no sols tenen un impacte econòmic significatiu, sinó que també juguen un rol crucial en el desenvolupament regional i social, abordant problemes com la desocupació, la transició energètica i la discriminació.

 

El president d’Aliança Cooperativa Internacional visitarà València

La celebració del Dia Mundial del Cooperativisme, dissabte que ve 6 de juliol, coincidirà amb una visita carregada de significat. Es tracta d’Ariel Guarco, president de l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI), que visitarà la seu de Concoval, situada en el Palau dels Mercader, en el barri antic de València. Allí, mantindrà una trobada amb representants del cooperativisme valencià amb els quals, en finalitzar, mantindrà també un esmorzar commemoratiu, culminant així un dia dedicat a enfortir els llaços entre les cooperatives de la Comunitat Valenciana i l’Aliança Cooperativa Internacional.