Tres membres del Consell visiten les cooperatives Surinver i Caja Rural Central de Orihuela

València, 19/02/2019.– La vicepresidenta del Consell, Mònica Oltra, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, han visitat aquest matí les cooperatives Surinver (Pilar de la Horadada) i Caja Rural Central, a Orihuela. Acompanyats dels vicepresidents de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Cirilo Arnandis i Emilio Sampedro; i la directora, Nardi Alba, han conegut les instal·lacions de les cooperatives.

Esta és la setena jornada dedicada a la visita a cooperatives en companyia de la Confederació, des que s’iniciara el cicle a la fi de 2015. L’objectiu d’esta iniciativa, segons els representants de la Confederació, és “donar a conéixer de primera mà als responsables polítics el cooperativisme valencià i la seua pluralitat quant a sectors econòmics, grandària i territori”. I, s’ha reforçat la idea que “la base del cooperativisme és la unió per a resoldre problemes comuns”.

La primera parada d’esta ronda de visites ha sigut en la cooperativa hortofructícola Surinver, on els membres del Consell han sigut rebuts pel president de la cooperativa, Antonio Fuentes Rebollo. La vicepresidenta ha fet referència a l’impacte del cooperativisme agroalimentari en el territori, tant en termes d’ocupació com d’innovació i medi ambient. Segons Oltra, “Surinver és un extraordinari exemple d’això”. I ha afegit que “el cooperativisme exemplifica el model que defensem des del Consell, perquè genera riquesa i la redistribueix de manera equitativa”.

Des de la cooperativa han mostrat la seua satisfacció per rebre la visita de tres membres del Consell. Per al president de Surinver, Antonio Fuentes Rebollo, “darrere de les xifres hi ha molt de treball i l’esforç de molts agricultors; posem molta obstinació en què el nostre treball siga sinònim de qualitat”. Hui, el relleu generacional en Surinver és una realitat que ha sigut possible gràcies a la rendibilitat que han sigut capaces d’aconseguir en la cooperativa per a la producció hortícola. D’una altra banda, Cirilo Arnandis, president de Cooperatives*Agroalimentàries de la CV destaca el lideratge de l’hortofructícola dins del cooperativisme agroalimentari de la Comunitat i considera que “cooperatives com Surinver són la prova que l’agricultura no s’acaba”.

La consellera d’Agricultura, Elena Cebrián ha destacat la importància de les polítiques europees en matèria agroalimentària i ha assegurat que el govern valencià “està al costat de les cooperatives agràries per a portar les seues reivindicacions a Europa”.

En la visita a Caja Rural Central de Orihuela el president de l’entitat, Manuel Ruiz, qui és al seu torn president de la Associació Valenciana de Cooperatives de Crèdit (AVCC), ha destacat que “l’objectiu de la cooperativa de crèdit és generar riquesa i aportar valor social i cultural en el nostre àmbit d’actuació; d’ací no eixirem”. La Central de Orihuela, cooperativa de crèdit líder a la província d’Alacant i a la Regió de Múrcia, pertany al Grupo Caja Rural, format per 29 caixes rurals en tota Espanya.

Tant el conseller com els representants de la Confederació han destacat el paper de les cooperatives com a motors de creació d’ocupació de qualitat, generació de riquesa i dinamització de l’entorn on se situen. Segons Climent, “la proximitat genera valor i els valors cooperatius s’han d’estendre. Cal parlar de desenvolupament i no de creixement, perquè el creixement no és infinit”. Per a la vicepresidenta, “cap objectiu comercial hauria d’estar per damunt dels valors d’una empresa, i les cooperatives són un exemple en aquest sentit”.

Per part seua, des de la Confederació, Cirilo Arnandis ha destacat el paper de la AVCC i creu que les cooperatives de crèdit “són les úniques entitats que no han rebut ni un cèntim de diners públics durant el període de crisi”; a més, ha reivindicat l’actitud prudent de les caixes rurals, que durant anys “van renunciar a xifres de beneficis desorbitades malgrat que la premsa els va atacar i els va titllar d’ineficients i d’arcaics. Hui, ací estan i són entitats solvents que creixen de forma sostenible”.

Surinver
Surinver, que compleix 45 anys des de la seua fundació, és una cooperativa hortofructícola situada a Pilar de la horadada (Alacant). És una de les cooperatives més importants d’Espanya; líder del cooperativisme de primer grau i una de les cooperatives referent en exportacions, ja que destina el 55% de la seua producció a països com Alemanya i França. Produeix, comercialitza i ven en comú cítrics, hortalisses i fruites. En l’últim exercici la seua facturació ha sigut de 75 milions d’euros i compta amb prop de 450 socis.

Esta cooperativa és líder en la producció de pimentons, que aconsegueix els 33 milions de quilos, amb una superfície de 1.635 hectàrees. Actualment està fent una aposta per cultius ecològics amb una producció que arriba a més de 6.000 quilos. Compta amb 40.000 m2 d’instal·lacions climatitzades, un planter propi per a una producció de 184 milions de plantes hortícoles, un magatzem de subministraments, un camp d’assajos, una gasolinera i una assessoria.

Caja Rural Central de Orihuela
Caja Rural Central de Orihuela, amb orígens des de 1919 és una entitat consolidada i solvent, implicada de manera directa en el desenvolupament social i en el progrés econòmic del seu entorn més pròxim. CRC, Cooperativa de Crèdit líder a la província d’Alacant i Regió de Múrcia, pertany al Grupo Caja Rural, i compta amb més de 165.000 clients, més de 49.000 socis, 275 ocupacions i 75 oficines, és la primera cooperativa de crèdit en ATM i en volum de la Comunitat Valenciana.

Amb 100 anys d’experiència segueix fidel als principis del cooperativisme, la raó del qual de ser és generar un retorn social, cultural i donar suport a el desenvolupament econòmic dels territoris, construint relacions estables i amb visió a llarg termini amb els seus socis i clients. El seu objectiu principal és donar la millor resposta i oferir el millor servei als seus socis i clients, actuals i futurs, anticipant-se a les necessitats futures de les zones rurals i urbanes en les quals té implantació.

En contínua renovació del seu model de negoci de banca de proximitat, basat en l’assessorament i especialització en banca d’empreses, banca privada i banca personal a través de gestors experts, treballa per a oferir un òptim diàleg financer i millorar l’experiència dels seus socis i clients.