Les cooperatives es reivindiquen com un senyal d’identitat de la Comunitat Valenciana

  • La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha entregat al professor José Luis Monzón el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa
  • Durant l’acte, que ha reunit nombrosos representants del món polític, acadèmic, econòmic i social, s’ha posat en valor que València és el principal focus d’investigació cooperativa d’Europa.

València, 05-03-2020.-Les cooperatives són un senyal d’identitat valenciana i una eina de transformació econòmica”. Amb estes paraules s’ha referit al cooperativisme valencià este matí el president de la Confederació de Cooperatives de la CV (Concoval), Emili Villaescusa, en l’acte de lliurament dels XIII Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià, i ha afegit que, “cal posar-ho en valor com a model empresarial orientat a l’interés col·lectiu general i amb clara vocació social”.

Els Premis Pepe Miquel són convocats per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) en dues categories: Trajectòria Cooperativa i Comunicació Responsable.

En esta edició, el catedràtic d’Economia Aplicada a la Universitat de València, José Luis Monzón, reconegut investigador en matèria d’economia social, ha rebut el guardó a la Trajectòria Cooperativa en la tretzena edició dels Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià, en reconeixement a la seua tasca de foment, promoció i estímul d’este model empresarial.

El jurat ha decidit per unanimitat concedir este premi al professor José Luis Montsó, “com a referent indiscutible al capdavant de la investigació acadèmica sobre cooperativisme a Europa i com a agent principal de la creació a València d’un pol investigador internacionalment reconegut en esta matèria”. A més, el jurat ha valorat “la trajectòria d’una persona compromesa amb els valors del cooperativisme, al servei del qual ha posat generosament el seu talent intel·lectual i a la realitat empresarial del qual en la Comunitat Valenciana s’ha mantingut sempre estretament vinculat”.

José Luis Monzón ha agraït el Premi i ha assegurat que “parlar de cooperativisme és parlar de més que xifres: és parlar de llibertat, de democràcia política i econòmica” i que “el cooperativisme és un element transformador de la societat, és plural, divers i té una enorme transversalitat ideològica”.

José Luis Monzón és Catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València i director de Ciriec-Espanya (Centre Internacional d’Investigació i Informació sobre l’Economia Pública, Social i Cooperativa), entitat de la qual va ser president des de la constitució fins a 2015 i la comissió científica de la qual presideix en l’actualitat. Ha sigut també l’únic espanyol que ha arribat a presidir Ciriec-Internacional. Pioner de la investigació cooperativa a Europa i prestigiós teòric del model empresarial cooperatiu, és un defensor infatigable de la necessitat d’aproximar la Universitat i les cooperatives. Ha sigut impulsor de nombrosos projectes sobre cooperativisme en el si de la Universitat de València i en l’actualitat dirigeix la revista Notícies de Cidec i l’Observatori Valencià de l’Economia Social, promogut per l’Institut Universitari d’Economia Social i Cooperativa (Iudescoop).

L’acte ha comptat amb la presència d’una nodrida representació d’agents socioeconòmics i alts càrrecs de l’administració autonòmica, entre els quals es trobaven el President de la Generalitat, Ximo Puig, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, i la portaveu del grup parlamentari Popular, Isabel Bonig.

Villaescusa ha parlat del paper que la Universitat juga en la investigació, en la innovació i en la transferència de coneixement cap al cooperativisme i l’economia social. Ha destacat que “l’acció política del Govern de la Generalitat, la tasca investigadora universitària i la nostra activitat quotidiana com a cooperatives, han de conformar un sistema transformador de l’economia i convertir-nos en senyal d’identitat valenciana i referència de la resta d’Espanya”.

Per part seua, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que els Premis són “un acte de justícia”, ja que “reconeixen a aquelles persones que fan el que han de fer”.

Puig ha incidit en què “si hi ha una economia que parla amb la primera persona del plural, amb el nosaltres, és l’economia social”. El cap del Consell ha recalcat el lideratge de les cooperatives en sectors estratègics de la Comunitat, asseverant que “des del món cooperatiu es poden fer empreses altament competitives i rendibles”. I ha acabat dient que “si no hi ha hagut més despoblació en el territori valencià ha sigut gràcies al cooperativisme”.

En la categoria de Comunicació Responsable, el XIII Premi Pepe Miquel ha recaigut El Forcat de Silvia Soria, programa degà del sector agropecuari i gastronòmic de la Comunitat Valenciana, que actualment s’emet en CV Ràdio La seua directora, Silvia Soria és una carismàtica periodista en la qual el jurat dels Premis Pepe Miquel ha reconegut “un compromís personal amb el cooperativisme i amb la divulgació dels seus valors, experiències i inquietuds”.

Els Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià estan patrocinats per Anecoop, Consum, Cajamar i la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

El cooperativisme en xifres 

La Confederació és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en la Comunitat Valenciana. Des de la seua constitució, en 1989, la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és una entitat sense ànim de lucre que integra a totes les federacions de cooperatives existents en la comunitat autònoma.

La seua funció bàsica és defensar els interessos de les cooperatives valencianes, representant-les a nivell institucional en quants assumptes els concernisquen de manera global, i comunicant a l’opinió pública els principis i valors del cooperativisme.

Amb quasi 2.500 cooperatives i una facturació en vendes de més de quasi 7.000 milions d’euros, que representen el 6,5% del PIB, el cooperativisme valencià destaca per la seua pluralitat i pel seu elevat grau de vertebració. S’estima que dos milions i mig de persones formen part d’alguna cooperativa en la CV, la qual cosa equival al 50% de lloa població d’aquest territori; és a dir: un de cada dos valencians és cooperativista.