30 oct Les cooperatives valencianes i la Fundació Vicente Ferrer posen en marxa el primer centre comunitari per a impulsar l’associacionisme en Anantapur
València, 30-10-2023.-
- Este espai és el punt de partida d’una nova línia d’acció per a augmentar la representativitat i la capacitat d’acció dels col·lectius més vulnerables.
- Una delegació de les cooperatives participants en el projecte es va desplaçar a l’Índia per a participar en l’acte de col·locació de la primera pedra.
Gràcies al suport de 21 cooperatives valencianes, 31 associacions de persones amb discapacitat del sud de l’Índia disposaran d’un espai segur per a debatre sobre les seues necessitats, vetlar per la protecció dels seus drets, realitzar projectes conjunts i intercanviar coneixements i recursos. El passat 10 d’octubre, una representació de les cooperatives participants en el projecte es va desplaçar fins al llogaret de Bommanahal per a col·locar la primera pedra d’este centre comunitari promogut per la Fundación Vicente Ferrer (FVF), que entrarà en funcionament al gener de 2025.
La FVF i Rural Development Trust (RDT), matriu i contrapart de la Fundación a l’Índia, treballen des dels seus inicis al costat de la població local implementant programes dirigits a promoure l’associacionisme en els llogarets com a eina imprescindible per a eixir de l’aïllament, promoure el debat i impulsar un sentiment de col·lectivitat necessari per a avançar.
Gràcies a este esforç, hui, més de 100.000 persones pertanyents als col·lectius més vulnerables formen part de les més de 7.000 associacions que faciliten la presa de consciència dels seus drets i els mostren la millor manera d’accedir a ells.
Amb l’objectiu d’avançar en este procés, la FVF i RDT han posat en marxa, al costat de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), el que serà el primer centre dirigit a promoure la col·laboració entre associacions.
Este centre comptarà amb instal·lacions polivalents i espais comuns on les associacions incloses en el seu radi d’acció organitzaran trobades per a la presa de decisions conjunta i coordinada, i suposarà el punt de partida d’una nova línia d’acció que naix amb l’aspiració d’augmentar la representativitat i la capacitat d’acció de les persones pertanyents als col·lectius més vulnerables.
El cooperativisme valencià en Anantapur
L’aliança entre Concoval i la FVF va començar en 2016 amb un viatge a l’Índia de la seua directiva per a conéixer de primera mà el treball de l’organització i compartir les seues experiències en el desenvolupament de l’economia social. Eixe mateix any, les cooperatives es van unir en la primera acció intercooperativa de solidaritat de la Comunitat Valenciana per a acompanyar a 17 famílies índies cap a una vida digna a través de la construcció d’habitatges i serveis bàsics en el seu llogaret. L’èxit d’este primer assoliment va animar al desenvolupament d’un nou projecte transformador en 2018: la construcció d’un centre de secundària en una zona rural per a més de 500 joves provinents de famílies llauradores humils.
En esta ocasió, un total de 21 entitats cooperatives s’han unit en la iniciativa coordinada per Concoval per a construir el centre comunitari d’associacions: Anecoop, Impuls Cooperatiu, Caixa Popular, Martí Sorolla, Min Project, La Terreta Serveis Socials, MQR Ràdio, Covalser, Juan Comenius, Cooperativa Agrícola Ntra. Sra. de L’Oreto (Canso), Caixa Rural De L’Alcúdia, Coviñas, Florida Centre de Formació, Coarval, Rural Sant Vicent Ferrer De Benaguasil, Coinfer, Caixa Rural Central, Caixa Rural d’Albal, Va unir de Cooperatives d’Ensenyament, i les federacions de cooperatives de Consumidors i Usuaris i Elèctriques de la Comunitat Valenciana. La solidaritat de totes estes cooperatives, de diferents classes i grandàries, ha recaptat 45.350 euros.
Sobre la Fundación Vicente Ferrer
La Fundación Vicente Ferrer és una organització d’acció independent integrada per persones que comparteixen plenament els ideals humanistes. Té un compromís amb les comunitats més fràgils, vulnerables i tradicionalment discriminades. El seu objectiu és arribar al major nombre possible de persones en risc de discriminació, desigualtat o pobresa. El model de desenvolupament de la FVF coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en 2030.