Presentat el pla de les cooperatives per a transformar l’economia

  • El pla biennal es desplega en set línies estratègiques i cinquanta mesures per a millorar la competitivitat de les cooperatives valencianes.
  • Ximo Puig ha destacat a per a reconstruir la Comunitat “no hem de perdre l’oportunitat de transformar l’economia comptant amb el cooperativisme”.
  • Emili Villaescusa: “Este Fent Cooperatives es convertirà molt prompte en un referent per a la resta d’Espanya i d’Europa”

 

València, 20-11-2020.– Hui s’ha presentat en seu de Presidència de la Generalitat el segon pla de suport i foment del cooperativisme valencià: Fent Cooperatives 2021-2022, aprovat fa unes setmanes pel Consell Valencià del Cooperativisme.

En l’acte, que ha sigut seguit en directe per molta gent, inclosos representants del ministeri i de Cepes, han intervingut Ximo Puig, el conseller Rafael Climent, i el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emili Villaescusa. Els tres han posat en valor la potència econòmica i el compromís social de les cooperatives davant un reduït grup de persones, entre les quals es trobaven el president de les Corts; el vicepresident segon del Consell, el conseller d’Hisenda, els portaveus de diversos grups parlamentaris i altres alts càrrecs de la Generalitat, al costat d’alguns dirigents de les principals cooperatives valencianes.

Puig ha reconegut que el cooperativisme “té una sensibilitat diferent” i ha destacat que per a reconstruir la Comunitat “no hem de perdre l’oportunitat de transformar l’economia comptant amb el cooperativisme”.

El Fent Cooperatives té per objecte aconseguir una millora en la competitivitat de les cooperatives valencianes. Este pla biennal es desplega en set línies estratègiques i cinquanta mesures, orientades a l’ocupació estable i productiva, al creixement sostenible, a la presència igualitària entre homes i dones en llocs de responsabilitat, i a l’extensió dels valors cooperatius en el conjunt del teixit empresarial valencià.

Emili Villaescusa ha expressat el seu desig que el Fent Cooperatives siga assumit com un emblema del cooperativisme de la Comunitat i ha destacat el salt qualitatiu que representa este segon pla respecte al primer, la qual cosa ha atribuït a la “confluència entre la voluntat política de l’actual Consell i la capacitat tècnica de l’equip redactor”. Així mateix, el president de Concoval ha recordat la importància de fer un seguiment puntual dels indicadors i una avaluació contínua dels objectius. “Estem presentant un document que eleva la mirada i l’acció cap a Europa, alineant-se amb els principals programes i polítiques globals, i estic convençut que aquest pla es convertirà molt prompte en un referent per a la resta d’Espanya en matèria de polítiques públiques de foment de l’economia social”, ha assegurat.

Per part seua, el conseller d’Economia Sostenible, Rafael Climent, ha anunciat que “doblarem la inversió de la primera edició, fent un esforç pressupostari sense precedents en aquest àmbit de 27,9 milions d’euros”. Climent ha assenyalat que el Fent Cooperatives és el resultat d’un treball col·lectiu, en el qual han participat els propis destinataris de les iniciatives i ha afegit que “és un pla molt ambiciós, que s’ha reenfocat per a corregir els efectes de la crisi i contribuir a la reactivació econòmica des d’una perspectiva transformadora”.

El document presentat és una completa guia que aborda totes les qüestions nuclears del foment cooperatiu: des de la col·laboració públic-privada fins al desenvolupament territorial, passant pel finançament, la governança del cooperativisme, la innovació social, l’impuls de la polivalència i de formats cooperatius emergents, o la participació institucional. Respecte a este últim assumpte, Villaescusa ha insistit que “l’absència del cooperativisme en algunes plataformes no té justificació raonable i ens perjudica de manera evident. Ens ha costat molt estos últims anys avançar en la participació institucional i no entendríem cap temptativa de fer-nos retrocedir”, ha resolt.

El cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme representa el 6,5% del PIB de la Comunitat Valenciana i està format per 2.500 empreses, que generen quasi 80.000 ocupacions i associen a més de dos milions i mig de persones.

Consell Valencià del Cooperativisme

El Consell Valencià del Cooperativisme és un òrgan paritari, integrat per representants de la Generalitat i de Concoval, per a la promoció, assessorament i planificació de la política i legislació en matèria de cooperatives.

Fent Cooperatives 2021-2022

Presentació animada del pla Fent Coooperatives