Concoval participa en la celebració de la XXIX Assemblea General de CEPES

València, 29-04-2021.- El president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i membre de la Junta Directiva de Cepes, Emili Villaescusa, ha participat hui en l’assemblea de l’organització estatal, al costat d’Emilio Sampedro, vicepresident de Concoval.

El president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, ha afirmat hui que “l‘Economia Social tindrà un paper clau i decisiu en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència”.

Sánchez ha fet estes declaracions durant la clausura de la XXIX Assemblea General de CEPES, celebrada este dijous de manera semipresencial a Madrid, la qual va ser seguida per més de 300 líders de l’Economia Social i personalitats de la política, l’economia i la societat espanyola.

El president del Govern va destacar que “el Govern d’Espanya percep aquest pla com un pla de país, compartit, que implique a tots els agents econòmics i socials i que contemple a la ciutadania. A més, CEPES tindrà un paper protagonista en este”.

També va assenyalar que “l’Economia Social és un actor clau i decisiu en la transformació social i econòmica d’Espanya i Europa. El futur passa pels lideratges compartits i cooperatius que treballen en una direcció comuna i que mai obliden el bé comú, en definitiva, per molts dels valors i principis de l’Economia Social”. A més, va apuntar que “l’enfocament de CEPES està alineat amb els objectius del Govern d’Espanya i també d’Europa”.

Així mateix, Sánchez va agrair el paper de CEPES en la pandèmia i va assenyalar “la resposta que ha tingut anteposant sempre el diàleg amb diferents Ministeris del Govern d’Espanya, implicats en diferents realitats que representa l’Economia Social”, així com el paper que han tingut les empreses de l’Economia Social.

A més, va insistir que “l’Economia Social porta promovent durant dècades la transformació de l’economia, la participació dels treballadors en les decisions empresarials, la responsabilitat comuna que tenim tots sobre el planeta” i va recordar el pes d’este model empresarial en l’economia d’Europa, amb més de 232 milions de persones associades i generant aproximadament el 8% del PIB de la UE.

Des de les empreses d’Economia Social heu potenciat la visibilitat dels col·lectius vulnerables, en línia al que defensen els governs d’Espanya i d’Europa, així com un diàleg transversal amb una visió social”, va afegir.

Sota el lema ‘Economia Social: Un actor empresarial clau per a la transformació social i econòmica d’Espanya i Europa’, la confederació va repassar durant l’acte la seua activitat recent, així com els reptes estratègics per a 2021.

L’esdeveniment, que va ser moderat pel periodista Manuel Campo Vidal, va posar de manifest el potencial de les empreses d’Economia Social per a generar riquesa, estabilitat laboral, cohesió social i desenvolupament inclusiu, també en contextos de crisis, en promoure models productius que busquen un equilibri entre la competitivitat econòmica, la resiliència i la sostenibilitat social i ambiental.

Per part seua, la vicepresidenta tercera del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que va participar en la inauguració de l’acte, va subratllar que “l’Economia Social està en una bona posició d’eixida, perquè gran part dels eixos transversals que conformen el Pla de Resiliència del Govern representen les actuacions i valors d’aquest model empresarial” i va assenyalar que els fons Next Generation “són una bona oportunitat que cal aprofitar perquè l’Economia Social siga clau en la transformació d’Espanya i Europa a través del disseny d’un full de ruta que permeta la recuperació del creixement, la creació de l’ocupació, inclusiva i resilient.”

D’altra banda, Díaz va assenyalar les quatre grans iniciatives que el Govern ha posat en marxa per al foment de l’Economia Social: la convocatòria del Consell de Foment de l’Economia Social; l’increment de 4 milions a 10 milions d’euros en les ajudes per a finançar activitats de promoció de l’Economia Social; la ratificació de la Declaració de Toledo per part de 19 països de la Unió Europea; així com la inclusió de l’Economia Social en els fons Next Generation UE.

El president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, va assenyalar que “malgrat les dificultats de la complexa situació que hem travessat i continuem travessant, una vegada més, les empreses d’Economia Social han estat a l’altura de les circumstàncies i han demostrat la seua capacitat de resiliència i adaptació davant les adversitats”.

Pedreño no sols va voler assenyalar l’activitat de les empreses d’Economia Social durant la pandèmia, sinó que va apuntar a aquest model d’economia com un model d’aposta pel futur. “Un futur que deu sempre ser millor, buscant solucions als desafiaments de les nostres societats, com la desigualtat, el canvi climàtic, l’exclusió, la divergència econòmica i social o la necessitat de modernitzar les nostres economies, precisament alguna cosa que Espanya abordarà per primera vegada de la mà de la Comissió Europea”, va apuntar.

El president de la confederació va assenyalar que aqueix futur ha d’aconseguir-se “mantenint unes bones condicions laborals i el millor sistema de benestar possible, perquè l’eixida d’aquesta crisi ha de ser justa, social, inclusiva i igualitària, alhora que innovadora i competitiva, donant entrada i desenvolupament a nous sectors productius que generaran noves ocupacions i noves professions, alguna cosa que des de les organitzacions de l’Economia Social compartim al cent per cent”. I va assenyalar a aquest model d’empresa com a clau per a “contribuir entre tots i totes al fet que a Espanya es produïsquen canvis estructurals, sistèmics i d’impacte, generant innovació social i contribuir a combatre el repte demogràfic, generar un territori, un país intel·ligent i sostenible”.

Durant l’acte es va posar en valor que l’Agenda de les Capacitats Professionals de la Comissió Europea que ha situat a l’Economia Social com un dels catorze ecosistemes industrials clau per a la recuperació, a més de ser prioritat en programes clau del nou Marc Pluriennal com el Invest EU per al període 2021-2027, que fomenta la inversió, la innovació i l’ocupació, el FSE + (Fons Social Europeu) o el Pilar de Drets Socials.

A més, es va posar l’accent en la tasca que realitza l’Economia Social de salvar empreses en risc de tancament o de jubilació, transformant-les en cooperatives o societats laborals, “un model que ha donat excel·lents resultats a Espanya, però també a França i a Itàlia”, va assegurar Pedreño, i va recordar que el Comité Econòmic i Social Europeu ha recomanat, en un dictamen presentat al govern portugués, “una política de suport i promoció a l’ocupació estable i el lideratge dels treballadors a través de les empreses d’Economia Social”.

Pedreño va subratllar que totes aquestes transformacions són part integrant de les polítiques actives d’ocupació, “combinen la recuperació i el creixement de les oportunitats laborals amb una participació més democràtica dels treballadors i treballadores perseguint a més un objectiu social” i va assenyalar el paper “fonamental que en aquests processos exerceixen i poden exercir els sindicats”.

A més, des de CEPES es va advocar per un diàleg social davant els interlocutors socials “més obert i innovador” que done veu a tots els agents empresarials i socials que generen empreses i ocupacions a Espanya. “El treball coordinat amb els agents socials tradicionals és més necessari que mai per a conjuminar forces i generar sinergies que permeten una recuperació soci econòmica ràpida i sòlida”, va apuntar el seu president.

AVANÇOS DE 2020 I REPTES PER A 2021

Durant l’Assemblea es van explicar els avanços “històrics” per a l’Economia Social que han confluït en 2020. Així, el president de CEPES va explicar que l’entitat ha treballat de la mà del Ministeri de Treball i Economia Social, liderat per la ministra Yolanda Díaz, i ara també vicepresidenta tercera. “Una fita històrica que influirà amb tota seguretat a continuar visibilitzant l’Economia Social”, va assegurar Pedreño, qui també va subratllar la col·laboració amb Presidència de Govern i altres departaments ministerials als quals CEPES ha traslladat més de 150 mesures econòmiques, socials i laborals.

El president de CEPES va assenyalar que “si bé els imprevistos han marcat l’agenda política i institucional, 2020 ha sigut un any clau per a assentar tots els reptes i desafiaments als quals ens enfrontem en 2021” i va recordar que hi ha diversos compromisos polítics sobre la taula pendents d’aprovació, com l’Estratègia Espanyola de l’Economia Social 2021-2027, el Pla d’Acció Europeu de l’Economia Social 2021-2025, així com el marc pluriennal dels Fons Estructurals, “on el FSE plus adquireix gran protagonisme per a assentar a l’Economia Social com un instrument essencial per a abordar els reptes del futur i continuar posicionant a CEPES com a organisme intermedi del FSE per al pròxim període”.

PLA DE PARTICIPACIÓ EN EL FONS DE RECUPERACIÓ NEXT GENERATION EU

Durant l’assemblea, també es va donar a conéixer el pla presentat a l’Executiu des de CEPES, com a representant de l’Economia Social a Espanya, per a la participació del sector en el fons de recuperació i resiliència Next Generation UE. Un projecte d’acció conjunta de tota l’Economia Social espanyola amb una inversió d’1.950.500 milions d’euros.

Esta inversió generaria més de 14.200 noves ocupacions directes, entorn de 10.000 ocupacions induïdes per la generació de llocs directes en indústria i el manteniment i consolidació de més de 100.000 ocupacions, els quals, de no abordar-se aquests projectes, podrien desaparéixer.

L’Economia Social ha donat mostra d’un alt nivell de resiliència, generant en èpoques de crisis econòmiques ocupacions dignes i de qualitat. Per això, constitueix un pilar essencial sobre el qual començar a reconstruir Espanya i Europa, donant suport a la innovació social i la seua difusió a través del territori, així com sistemes econòmics resilients”, va subratllar el president de CEPES, Juan Antonio Pedreño.

El Pla presentat a l’Executiu és un projecte integral, amb un enfocament lligat a les regions i als territoris, per a la recuperació i la transformació social i econòmica. Un projecte amb una visió multisectorial i de cohesió social i territorial amb l’objectiu de contribuir a una Espanya moderna, inclusiva i sostenible.

El Pla té una marcada projecció intergeneracional i aborda diferents sectors com la Transformació Digital en la Indústria, Economia Social de Plataformes digitals, Economia Circular i sostenibilitat en l’automoció, Economia de les Cures, Cooperatives agroalimentàries digitals i sostenibles; Recuperacions d’empreses, Generació de consumidors d’energies renovables, Economia circular en el sector agroalimentari; Intel·ligència Artificial i l’educació com a activitat tractora per a la recuperació de les zones rurals.

En l’actualitat, l’Economia Social a Espanya engloba a més de 43.192 empreses, representa un 12,5% de l’ocupació, genera al voltant de 2.200.000 ocupacions directes i indirectes en tots els sectors econòmics, i una facturació entorn del 10% del PIB.

A Europa, formen part de l’Economia Social 2,8 milions d’empreses i entitats, que suposen 13,6 milions d’ocupacions remunerades i més de 232 milions de persones associades, generant aproximadament el 8% del PIB de la UE.