Concoval reconeix la figura de Juan Antonio Pedreño amb el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa

Concoval reconeix la figura de Juan Antonio Pedreño amb el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa

València, 18/04/2024

  • El president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) assegura que “fa falta enfortir l’eix Madrid-València de l’economia social”
  • Pedreño ha subratllat en el seu discurs la importància de les cooperatives valencianes, “que seran espill per a les de la resta d’Espanya i Europa en este any en què València és capital de l’Economia Social Espanyola”
  • El President de la Generalitat anuncia que inclourà el cooperativisme en la Llei de Senyals d’Identitat Valencianes que està preparant el Consell, mentres que l’alcaldessa Catalá afirma que l’Ajuntament treballarà perquè “esta capitalitat siga històrica, emblemàtica i recordada en el temps”

El cooperativisme valencià ha viscut este dijous la seua gran trobada anual amb la celebració de la quinzena edició dels Premis Pepe Miquel. L’any en el qual València ha sigut declarada Capital Espanyola de l’Economia Social, este esdeveniment que organitza des de 2005 la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha congregat a més de 200 persones, incloent-hi autoritats de diferents administracions públiques, líders del cooperativisme autonòmic i estatal, i representants d’agents socials, econòmics i acadèmics.

Estos premis es concedixen en dos categories: la de Trajectòria Cooperativa, que reconeix la contribució de persones la labor de les quals ha impacta positivament en l’avanç social i empresarial del cooperativisme, i la de Comunicació Responsable, que distingix a aquells mitjans o professionals de la informació que han destacat en la promoció de les activitats i valors de les cooperatives.

En la seua intervenció, el guanyador del Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa, Juan Antonio Pedreño, ha declarat que el seu orgull per rebre el guardó a València, “una terra que compta amb moltes empreses cooperatives de referència i que enguany, en el marc de la Capital Espanyola de l’Economia Social, seran espill per a les de la resta d’Espanya i Europa”. Pedreño, que presidix la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES) i Social Economy Europe, els màxims òrgans de representació de l’economia social a Espanya i a Europa, ha afegit que “Europa cada vegada reivindica més les cooperatives i vol situar este model empresarial en el cor de la seua economia. Les cooperatives fem les coses de manera diferent i anteposem a les persones al capital”.

El president de Concoval, Emilio Sampedro, ha destacat que “les cooperatives no som empreses com les altres: som empreses de persones i, a partir d’ací, comencem fer economia. El nostre discurs no està en el quant, sinó en el com”. El representant del teixit cooperatiu valencià, en referència al fet que València siga la capital espanyola de l’economia social en 2024, va subratllar també que “esta capitalitat ens ha d’ajudar a enfortir l’eix Madrid-València de l’economia social, per a posar en valor el que la Comunitat aporta al conjunt de l’economia social espanyola”. I va destacar les qualitats que, al seu juí, fan de València una referència en qüestió de cooperativisme: una combinació exemplar de tradició i innovació, a la qual se sumen trets com la pluralitat, el lideratge de les seues empreses tractores, la polivalència i l’atracció que els seus valors oferixen a la joventut emprenedora.

D’altra banda, el Premi Pepe Miquel a la Comunicació Responsable s’ha atorgat en esta edició en À Punt Mèdia, la radiotelevisió pública valenciana, el director general de la qual, Alfred Costa, ha agraït el premi recordant que “Compartim amb Concoval valors com la cooperació i la col·laboració, propis també de la Comunitat Valenciana. Des del naixement d’À Punt hem difós més de 600 notícies que han tingut a les cooperatives com a protagonista, ja que ens sentim també molt compromesos amb oferir una comunicació responsable des de la radiotelevisó pública que és de tots els valencians”. El jurat ha volgut destacar el freqüent protagonisme que la cadena autonòmica concedix a les cooperatives valencianes en la informació que divulga a través dels seus diferents canals, la qual cosa contribuïx a donar una àmplia difusió la seua activitat i a posar en relleu el compromís territorial d’estes empreses amb les ciutats, pobles i comarques de tota la Comunitat.

En el primer acte de les cooperatives al qual assistix com a president de la Generalitat, Mazón ha destacat que “estem molt orgullosos del model cooperatiu que ens caracteritza. El cooperativisme valencià és un senyal d’identitat de la Comunitat Valenciana i es veurà molt prompte reflectit en la Llei de Senyals d’Identitat que estem preparant”. En este sentit, el *President, ha subratllat que el model cooperatiu “té a veure amb el que hem sigut, amb el que som i amb el que volem continuar sent en el futur”.

Per part seua, l’Alcaldessa de València ha fet referència al fet que la capital del *Túria siga la primera capital mediterrània de l’economia social, i ha repetit que “des de l’Ajuntament, ens implicarem en l’humà i en l’econòmic perquè esta capitalitat siga històrica, emblemàtica i recordada en el temps”.

Durant l’acte també s’ha recordat la figura del cooperativista Vicent Diego, recentment mort, que va rebre el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa en 2009 i que va arribar a presidir *Concoval, entitat en la gestació de la qual va participar a la fi dels anys 80 i del consell dels quals rector va formar part fins fa escassament un any, quan la seua salut ja li va impedir continuar atenent la seua responsabilitat com a conseller.

Els Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià

Estos Premis prenen el seu nom de Pepe Miquel Borrás (1936-2003), figura clau en el desenvolupament del cooperativisme en les últimes dècades del segle XX. L’audàcia i capacitat de visió d’este agricultor de L’Alcúdia li van convertir en líder indiscutible del cooperativisme agrari espanyol.

La continuïtat dels Premis Pepe Miquel assegura no sols la celebració dels assoliments passats i presents del cooperativisme valencià, sinó també la inspiració per a futures generacions que veuen en el cooperativisme una forma efectiva i equitativa de fer empresa. En resum, estos premis no sols destaquen assoliments individuals i col·lectius, sinó que també enfortixen els principis ètics i la responsabilitat social del cooperativisme valencià.

Els Premis Pepe Miquel estan patrocinats per les cooperatives Anecoop, Consum, Caixa Popular i Cajamar, a més de comptar amb el suport institucional de la conselleria d’Educació, Universitats i Ocupació.

CONCOVAL

Concoval és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en la Comunitat Valenciana (article 107 de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana). És una entitat sense ànim de lucre que, des de la seua constitució en 1989, integra a les federacions de totes les classes de cooperatives existents en el territori autonòmic: agroalimentàries, treball associat, consumidors i usuaris, habitatges, crèdit, servicis, transports, ensenyament i elèctriques.

El cooperativisme valencià és dels més dinàmics i pròspers d’Espanya, amb una presència en un ampli espectre d’activitats econòmiques. S’estima que més de la mitat de la població de la Comunitat Valenciana és cooperativista i que les vendes de les cooperatives valencianes representen un 7,93% del PIB. Actualment, el cooperativisme valencià representat per Concoval agrupa a quasi 2.500 empreses, que donen ocupació directa a prop de 60.000 persones i tenen un volum de vendes total que supera els 8.000 milions d’euros.