01 jul COOPERATIVES PEL DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE
València, 01-07-2023.- Este és el primer article que signe en les pàgines d’opinió de Llevant com a president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. En esta nova etapa tinc l’honor d’haver sigut triat com a cap visible del màxim òrgan de representació del cooperativisme valencià, una realitat que, en estos moments, està en condicions de parlar de tu a tu a qualsevol moviment cooperatiu regional a Espanya i a Europa. Hui, les cooperatives valencianes som quasi 2.800 empreses en actiu; tenim el cooperativisme més plural d’Espanya, perquè som presents en tots els sectors econòmics (agricultura, educació, energia, crèdit, habitatge, transports, distribució comercial, indústria i serveis de tota mena); generem 60.000 ocupacions directes (quasi 80.000 comptant els induïts, que són els que es perdrien si les cooperatives desaparegueren); movem un volum econòmic pròxim als 9.000 milions d’euros; les vendes de les cooperatives representen el 7,93% del PIB autonòmic (i pujant); i tenim l’orgull de poder dir que més de la meitat de la població valenciana és cooperativista.
Precisament hui, primer dissabte de juliol, se celebra a tot el món el Dia Internacional de les Cooperatives. I el lema amb el qual Nacions Unides i l’Aliança Cooperativa Internacional el celebren enguany és «Cooperatives pel desenvolupament sostenible». Abans, molts altres temes han sigut protagonistes en este Dia: el treball digne, la igualtat, la pau, la globalització, les microfinances, la responsabilitat social, el canvi climàtic, la joventut, el consum responsable, la reconstrucció postpandèmia… Una llista llarguíssima de qüestions que transcendeixen els problemes i inquietuds de qualsevol país i ens fan partícips d’una globalitat cada vegada més evident i inevitable. Qüestions que ens situen en el món i ens recorden quina és la contribució que es reconeix a les cooperatives en la consecució d’objectius globals. Este Dia, els cooperativistes som convocats per a celebrar que formem part d’un moviment universal que, a través de la solidaritat, la transparència, la responsabilitat, l’equitat, l’educació i la democràcia, fa una economia diferent, una economia -com sempre diem- centrada en les persones, una economia que té el noble propòsit de canviar el món i que entronca directament amb l’Agenda 2030.
Volem posar en valor (just hui que totes les empreses es declaren responsables) que el cooperativisme no és una moda, sinó que hi ha cooperatives en la nostra Comunitat que tenen més de cent anys i que ja es van fundar amb la finalitat de millorar el seu entorn i les condicions de vida de les persones sòcies. La nostra proposta ha sigut sempre la mateixa: Persones, Territori, Responsabilitat, Sostenibilitat (així, en majúscules). Perquè pensem que la solució als problemes i inquietuds de la ciutadania, més enllà de política, és també econòmica. Per això no ens cansarem de dir que hem de canviar el model econòmic: volem transformar l’economia perquè siga més cooperativa. Per a això, és imprescindible definir el relat del cooperativisme modern, amb els seus trets d’identitat diferenciats i alineats amb els *ODS. Així podrem estendre els valors i principis propis del cooperativisme a la resta del teixit empresarial valencià i crear les condicions idònies per a la multiplicació de les cooperatives en tot el territori de la Comunitat. Hem de desenvolupar la innovació social en sectors en creixement i en noves modalitats cooperatives que impulsen la col·laboració públic-privada en àrees com les comunitats energètiques, l’habitatge col·laboratiu, l’emprenedoria col·lectiva de triple impacte, el repte demogràfic o la iniciativa social per a la provisió de serveis públics. I, sobretot, hem de desenvolupar el múscul empresarial cooperatiu, atraure al cooperativisme a nous col·lectius (especialment joves que afavorisquen el relleu generacional) i potenciar la competitivitat de totes les nostres empreses, tant d’aqueixes grans cooperatives que són líders en els seus respectius sectors com de les més xicotetes que dia rere dia «alcen la persiana» perquè esta Comunitat continue progressant.
I tots estos reptes els assumim amb la mirada posada en la construcció d’una societat més justa, més inclusiva, més respectuosa amb el medi ambient: més sostenible, en definitiva. Perquè les cooperatives sempre hem sigut, històricament, part de les solucions. I continuarem sent-ho.
Cooperativas por el desarrollo sostenible. Emilio Sampedro. Levante EMV