Economia i Concoval elaboren una expressió d’interés per a crear comunitats energètiques de base cooperativa

  • L’objectiu és aprofitar per a autoconsum tota l’energia que puga generar-se en instal·lacions de les cooperatives valencianes i afavorir la creació de comunitats energètiques locals en la Comunitat
  • Les estimacions realitzades calculen un potencial de 1.500 cooperatives participants en el projecte, que podrien arribar a mobilitzar fins a 546 milions i generar al voltant de 1.200 llocs de treball.

 

València, 26-02-2021.- La conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, i la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), han elaborat una expressió d’interés per al foment de les comunitats energètiques, que aglutina transversalment a tot el cooperativisme valencià.

L’objectiu és aprofitar per a autoconsum tota l’energia que puga generar-se en instal·lacions de les cooperatives valencianes i afavorir la creació de comunitats energètiques locals en la Comunitat per al gestió dels excedents.

Les estimacions realitzades calculen un potencial de 1.500 cooperatives participants en el projecte, que podrien arribar a mobilitzar fins a 546 milions i generar al voltant de 1.200 llocs de treball.

Esta proposta s’ha aprovat en el marc del pla biennal Fent Cooperatives, en el qual ocupa un lloc especialment rellevant la transició energètica, inclosa dins d’una de les línies estratègiques del pla, la dedicada a l’equilibri territorial i mediambiental.

Emili Villaescusa, president de Concoval, ha assegurat que “és important que el cooperativisme assumisca un paper protagonista en els processos de transició mediambiental que vénen impulsats des de la Unió Europea, perquè això significarà que la ciutadania s’implica en un repte tan absolutament determinant per al futur de la nostra societat i del nostre planeta”.

Per part seua, el conseller d’Economia, Rafael Climent, ha destacat que “iniciatives com aquesta constaten la necessitat que el pla Fent Cooperatives forme part de l’Estratègia de Recuperació Valenciana com a eix tractor de l’economia”.

L’expressió d’interés presentada hui està secundada per totes les organitzacions integrades en Concoval: Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, Fevecta (Federació Valenciana de Cooperatives de Treball Associat), Fecovi (Federació de Cooperatives d’Habitatges i Rehabilitació de la Comunitat Valenciana), Fecotrans (Federació de Cooperatives de Transports de la Comunitat Valenciana), Federació de Cooperatives de Persones Consumidores i Usuàries de la Comunitat Valenciana, AVCC (Associació Valenciana de Cooperatives de Crèdit), UCEV (La Unió de Cooperatives d’Ensenyament Valencianes) i, amb un especial protagonisme, la Federació de Cooperatives Elèctriques de la Comunitat Valenciana.

També donen suport a la iniciativa destacades empreses cooperatives del sector energètic com Enercoop (de Crevillent), Sapiens Energia, i les cooperatives elèctriques d’Alginet, Guadassuar i Meliana, entre altres; al costat d’altres com Consum, Grup Sorolla i Florida Universitària.

A més, donen suport a este projecte, que està coordinat amb els que han sigut presentats per l’IVACE (Institut Valencià de Competitivitat Empresarial) i l’Ajuntament de València, tres universitats públiques (la de València, la Politècnica de València i la d’Alacant), Iudescoop (Institut Universitari d’Investigació en Economia Social, Cooperativisme i Emprenedoria), Cegea (Centre d’Investigació en Gestió d’Empreses) i el ITE (Institut Tecnològic de l’Energia).

Característiques de la proposta

La iniciativa s’estima que puga comptar amb una potència instal·lada de 85 MW, distribuïda territorialment entorn de les cooperatives implantades en tota la Comunitat.

El projecte està dissenyat en diferents fases que culminen en la constitució o participació en Comunitats Energètiques Locals (CEL). Comença amb una primera etapa de divulgació i participació, seguida d’una auditoria energètica i material per a establir la capacitat generadora dels sostres o terrenys pròxims disponibles de les cooperatives, així com les necessitats de renovació de les cobertes. Una vegada calculades les necessitats i -en el seu cas- els excedents energètics potencials, es constituiria la CEL. Amb esta metodologia s’aconsegueix, a més, desenvolupar al màxim l’autoconsum i l’eficiència energètica en les cooperatives.