El cooperativisme valencià es mobilitza per a captar 842 milions dels fons europeus de recuperació

  • Les accions plantejades aborden la transformació energètica, la digitalització i l’economia circular
  • El Pla Fent Cooperatives, aprovat al novembre de 2020, s’alinea així amb l’Estratègia de Recuperació de la Comunitat Valenciana

València, 29-04-2021.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) i la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball han mobilitzat al sector cooperatiu valencià per a captar finançament europeu per valor de 842 milions d’euros del Mecanisme Europeu de Recuperació i Resiliència, l’element central del qual és el programa NextGenerationEU.

Les accions plantejades aborden la transició energètica, la digitalització i l’economia circular, amb les quals es contribuirà a la modernització de les cooperatives valencianes i al manteniment dels prop de 80.000 llocs de treball que generen, a més de preveure la creació de 1.947 noves ocupacions.

El treball realitzat per la Direcció General d’Emprenedoria i Cooperativisme al costat de Concoval té el seu punt de partida en el Fent Cooperatives (Pla de Suport i Foment del Cooperativisme de la Comunitat Valenciana), que va ser presentat al novembre de 2020 en seu de Presidència de la Generalitat. El document elaborat, que està alineat amb l’Estratègia de Recuperació de la Comunitat, s’ha centrat en els reptes de transformació del model productiu que marca la Unió Europea: transformació energètica i ecològica, transformació digital i resiliència.

Hi ha una gran expectació davant la imminent arribada de fons europeus i probablement està justificada, perquè el programa Next Generation suposarà un punt d’inflexió per a l’economia espanyola. En aquest context, el president de la Confederació de Cooperatives, Emili Villaescusa, fa una anomenada a la sensatesa: “Això requerirà un esforç important del sector privat: els diners no arribarà gratis. És important estar preparats, perquè el vertader repte el tenen les nostres empreses, que són les que han d’assumir la necessitat de transformar-se i fer-ho en clau de desenvolupament sostenible, tant des del punt de vista econòmic com social i mediambiental”. També alerta el president de Concoval de la dificultat que comporta la governança de les ajudes: “Els fons han d’arribar al nucli de la nostra economia, que són les petites i mitjanes empreses, segment en el qual es troben la majoria de les cooperatives valencianes. Està bé que hi haja grans projectes amb grans empreses, però la transformació serà un miratge si no es complementa amb projectes que aconseguisquen a les pimes i, per a això, és imprescindible una governança descentralitzada que compte amb els recursos de les comunitats autònomes i que desenvolupe les accions en clau territorial”.

Per part seua, el conseller Rafael Climent ha destacat que “este document ha suposat un gran esforç de col·laboració, ja que el sector cooperatiu s’ha unit per a poder garantir la capilarització a les cooperatives més xicotetes. La contribució del cooperativisme a l’estratègia de recuperació valenciana s’ha treballat transversalment i s’ha anat adaptant a les diferents manifestacions d’interés, com la referida en les comunitats energètiques locals, o l’actual de digitalització”.

Projectes del cooperativisme valencià

El programa desenvolupat inclou huit projectes: creació de comunitats energètiques locals; lluita contra el despoblament rural (repte demogràfic); economia circular en el sector agroalimentari i de distribució comercial; transformació en cooperatives de treball associat d’empreses mercantils en crisis (Salva la teua Empresa); desenvolupament de la col·laboració públic-privada amb cooperatives (Base Viva); impuls de les  cooperatives de plataforma; digitalització; i, finalment, sistema integral de tractament i recollida de residus tèxtils (Acció Circular).

El projecte de major envergadura entre els presentats és el relacionat amb les comunitats energètiques locals, que pretén mobilitzar 546 milions d’euros en inversió i preveu generar 840 nous llocs de treball. La fórmula natural de la comunitat energètica local és la cooperativa, perquè dóna major seguretat jurídica i a més és un model ja contrastat i en ús. El projecte presentat planteja avançar en la incorporació de les administracions locals, però la llavor per a formar les comunitats energètiques ha de ser la cooperativa existent en cada municipi.

Des de la Conselleria s’ha impulsat també un projecte en el qual el cooperativisme s’alia amb altres fórmules d’economia social. Acció circular proposa una visió integral del reciclatge del tèxtil, el 80% del qual està sent dut a terme actualment en la Comunitat per les empreses d’inserció, que han de continuar actuant com un agent principal en el disseny i implementació dels futurs Sistemes de Responsabilitat Ampliada.

QUADRE RESUM DELS PROJECTES PRESENTATS

Més informació en el document adjunt: dossier detallat dels projectes inclosos en el programa desenvolupat per la Direcció General d’Empreniment i Cooperativisme junto amb Concoval.

Documentació, Desenvolupament  FENT COOP amb fons NEXTGENERATIONEU