El disseny cooperatiu deixa la seua petjada a Ciutat Vella

  • Concoval va atorgar el mes de març passat el Premi Pepe Miquel al col·lectiu de les cooperatives valencianes vinculades al sector del disseny, guardó que s’ha materialitzat en un mural d’art urbà.
  • El president de Concoval, Emili Villaescusa, ha destacat que amb l’obra “deixem, a més, la nostra particular ‘petjada cooperativa’ en la capitalitat mundial del Disseny València 2022 per a fer visible el talent, la creativitat i el compromís social de les nostres empreses”.

 

València, 17-05-2022.-Este matí s’ha inaugurat el mural urbà Disseny Made In Coop a l’entorn de l’Institut d’Art Modern (IVAM), al carrer Hort d’En Cendra de València.

Coincidint amb la capitalitat mundial del disseny València 2022, el passat 22 de març es va atorgar el XIV Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa a les cooperatives del sector del disseny de la Comunitat Valenciana. Es reconeixia així la creativitat generada sota aquesta fórmula col·laborativa en un sector tradicionalment reservat als talents individuals.

Per primera vegada en la seua història, este guardó s’ha concedit a una candidatura col·lectiva, i atesa la particularitat d’esta edició, es va acordar materialitzar el premi en una intervenció mural a la ciutat de València. Per a això, Concoval va encarregar la realització del mural al Centre d’Investigació Art i Entorn (*CIAE), vinculat a la Universitat Politècnica de València (UPV), i va triar com a comissari de la intervenció a Joan Peiró, catedràtic de Pintura en la Facultat de Belles arts i membre del consell científic de CIAE.

En l’acte d’inauguració han participat Joan Ribó, alcalde de València; Rafael Climent, conseller de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball; Emili Villaescusa, president de Concoval (Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana); i Joan Peiró, comissari de la intervenció mural.

Segons Villaescusa, “la nostra voluntat amb aquesta intervenció mural és fer més atractiu l’entorn de Ciutat Vella i contribuir a la vitalitat del barri més icònic de la nostra ciutat, El Carme, al qual ens sentim especialment units perquè és el districte en el qual tenim la nostra seu -des de fa dècades- Concoval i diverses federacions de cooperatives”. I ha afegit que “deixem, a més, la nostra particular ‘petjada cooperativa’ en la capitalitat mundial del Disseny València 2022 per a fer visible el talent, la creativitat i el compromís social de les nostres empreses”.

El mural, com ha explicat el comissari de la intervenció, està fet amb pintures a base de silicat que tenen la propietat de ser de minerals, resistents a la intempèrie, amb un acabat mat petri.  Per a la seua execució, CIAE ha triat a l’estudi Cachetejack, un equip de dissenyadores formades en la Facultat de Belles arts de Sant Carles de València, que compta amb una intensa trajectòria i un ampli reconeixement internacional.

En les últimes dècades les intervencions murals estan adquirint una rellevància i una presència a les ciutats contemporànies. Això es deu, segons Joan Peiró, al fet que “tenen la capacitat de resignificar i qualificar aquells espais en els quals tenen lloc, des d’edificis concrets o llocs determinats en la mesura en què són capaces d’establir un diàleg entre l’obra i el gran públic que recorre quotidianament les ciutats”.

Per la seua part, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat el paper que tenen les cooperatives en el desenvolupament i progrés de les societats, especialment en àmbits com el disseny, que permeten aconseguir transformacions en escenaris molt dispars sempre des de la premissa del bé comú.  Per a Ribó, “el disseny, i especialment com en este cas, desenvolupat en manera de cooperació, és l’essència d’una nova València immersa en un canvi sense precedents”.

El conseller Climent, que ha destacat en la inauguració la importància que les cooperatives de disseny valencianes hagen rebut aquest reconeixement col·lectiu a la seua trajectòria, ha declarat que la conselleria continuarà fent costat al cooperativisme valencià “perquè continue implementant-se ja que és un símptoma que l’economia continuarà creixent, tenint sempre en compte a les persones i al territori”.