EL PODER DE LA COMUNITAT: UNA ALIANÇA ENTRE EL COOPERATIVISME VALENCIÀ I LA FUNDACIÓN VICENTE FERRER

EL PODER DE LA COMUNITAT: UNA ALIANÇA ENTRE EL COOPERATIVISME VALENCIÀ I LA FUNDACIÓN VICENTE FERRER

València, 28-07-2023.-

  • Vint-i-una cooperatives valencianes s’uneixen per a finançar el primer centre comunitari per a associacions de l’Índia rural.

El cooperativisme valencià i la Fundació Vicente Ferrer (FVF) han reafirmat aquest divendres 28 de juliol a València el seu compromís amb l’associacionisme i la justícia social a través de la signatura d’un acord per a un projecte pioner: la construcció del primer centre comunitari per a associacions en situació de vulnerabilitat a l’Índia rural.

Moncho Ferrer, director de programes Globals de la FVF, ha sigut present en l’acte de signatura dels convenis i ha remarcat que “és molt dur veure com en ple segle XXI encara hi ha persones a tot el món que no tenen accés als seus drets fonamentals, però aliances com aquestes ens demostren que moltes accions juntes poden transformar el món i ens sentim molt orgullosos de poder dur-les a terme de la mà de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana”. Unes paraules a les quals Luz María Sanz, directora general de la FVF, ha afegit: “La construcció d’aquest centre és la materialització dels valors d’ajuda mútua, igualtat i solidaritat que defineixen no sols el treball de la FVF sinó el ric i dinàmic teixit social i cooperativista de la Comunitat Valenciana i els seus participants”, al mateix temps que ha agraït la confiança depositada en l’organització.

Pel seu costat Emilio Sampedro, president de la Confederació de Cooperatives Valenciana (Concoval), ha explicat que “aquest és el tercer projecte col·lectiu que impulsem les cooperatives valencianes en col·laboració amb la FVF, inspirades sempre per la plena coincidència entre els valors de la Fundació i els del nostre propi model econòmic”. I ha subratllat que “les cooperatives sentim que la nostra responsabilitat com a empreses és transformar aquest món perquè siga un millor lloc en el qual viure, tant en el nostre entorn més immediat com a milers de quilòmetres: mai hem mirat cap a un altre costat i mai el farem”.

Cooperatives participants

En aquesta ocasió, un total de vint-i-una entitats cooperatives s’han unit en la iniciativa coordinada per Concoval: Anecoop, Impuls Cooperatiu, Caixa Popular, Martí Sorolla, Min Project, La Terreta Serveis Socials, MQR Ràdio, Covalser, Juan Comenius, Cooperativa Agrícola Ntra. Sra. de l’Oreto (Canso), Caixa Rural de l’Alcúdia, Coviñas, Florida Centre de Formació, Coarval, Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Coinfer, Caixa Rural Central, Unió de Cooperatives d’Ensenyament, Caixa Rural Albal i les federacions de cooperatives de Consumidors i Usuaris i Elèctriques de la Comunitat Valenciana.

La solidaritat de totes aquestes cooperatives, de diferents classes i grandàries, ha permés recaptar 45.350 euros, que s’invertiran en la construcció i equipament del centre comunitari per a associacions de col·lectius en risc d’exclusió social a l’Índia.

Teixir aliances des d’un espai segur

Aquest primer centre comunitari per a associacions de persones amb discapacitat, la construcció de la qual està previst començar a la fi d’any, té la voluntat de convertir-se en un espai segur en el qual enfortir vincles entre persones i associacions per a impulsar accions que permeten aconseguir la justícia social, la igualtat i la inclusió.

El treball col·lectiu dut a terme a través de les associacions i cooperatives fa més poderoses a les persones, els retorna la confiança en si mateixos i els proveeix d’una xarxa de suport i cures des de la qual transformar la seua realitat.

El llogaret de Bommanahal ha sigut triat com la ubicació d’aquest primer centre pilot que aglutinarà les organitzacions de 31 pobles i unes 500 persones, encara que la voluntat és que prompte les més de 100.000 persones de la regió organitzades en associacions per a persones amb discapacitat o de dones puguen comptar amb espais semblants. “Volem que aquest siga el primer de molts”, ha assegurat Moncho Ferrer.

Una voluntat que també comparteix Mareppa, llaurador i participant en una d’aquestes associacions en Anantapur, qui creu que l’associacionisme és la millor manera de transformar la realitat: “Abans no teníem veu. Hui defensem els nostres drets i tenim una identitat”.

El cooperativisme valencià en Anantapur

L’aliança entre Concoval i la FVF va començar en 2016 amb un viatge a l’Índia per part de la directiva de la confederació per a conéixer de primera mà el treball de l’organització i compartir les seues experiències en el desenvolupament de l’economia social.

Aqueix mateix any, 22 cooperatives es van unir en la primera acció intercooperativa de solidaritat de la Comunitat Valenciana per a acompanyar a 17 famílies cap a una vida digna a través de la construcció d’habitatges i serveis bàsics en el seu llogaret.

L’èxit d’aquest primer assoliment va animar al desenvolupament d’un nou projecte transformador al novembre de 2018, al qual van sumar encara més cooperatives fins a aconseguir un total de 27, per a la construcció d’un centre de secundària en una zona rural per a més de 500 joves provinents de famílies llauradores humils.

Sobre la FVF

La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de 1969 amb el procés de transformació de zones rurals en Andhra Pradesh i Telangana (sud-est de l’Índia). Fa costat a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones i persones amb discapacitat. L’organització és present en més de 3.819 pobles i fa costat a prop de 3 milions de persones. El model de desenvolupament de la FVF a l’Índia coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en 2030.