Els reptes davant la transició energètica marquen la primera reunió entre les cooperatives elèctriques valencianes i la Direcció General d’Indústria i Energia

València, 01-02-2019.- Un total d’11 cooperatives elèctriques, de les 16 que hi ha en la Comunitat Valenciana, han participat en una jornada organitzada per la Direcció General d’Indústria i Energia, baix el títol “Reptes i oportunitats per a les xicotetes empreses cooperatives distribuïdores d’energia elèctrica de la Comunitat Valenciana”, amb l’objectiu de posar en comú i identificar les necessitats i inquietuds de les distribuïdores d’energia, participades per les cooperatives davant el desafiament de la transició energètica, que suposa un canvi de l’actual model energètic.

Esta és la primera vegada que es planteja una trobada d’esta índole entre la Direcció General i les cooperatives elèctriques. En este sentit, la directora general, Empar Martínez Bonafé, ha destacat la importància d’esta jornada perquè “ens acosta a la realitat del sector de la distribució des de la mirada cooperativa; ens acosta a les seues demandes i a les seues propostes”. I ha afegit que “és important establir un diàleg perquè esta primera jornada servisca de punt de partida i així donar continuïtat a un treball conjunt”.

A més dels representants de la Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, han estat presentes membres de les següents cooperatives: Elèctrica de Guadassuar, Elèctrica de Meliana, Eléctrica de Sot de Chera, Elèctrica Catralense, Elèctrica de Callosa de Segura, Subministraments Especials Alginetenses, Elèctrica de Vinalesa, Cooperativa Elèctrica de Castellar, Cooperativa Elèctrica Benèfica Albaterense, Elèctrica Nuestra Señora de Gracia de Biar, i l’Elèctrica San Francisco de Asís, de Crevillente.

Per a les cooperatives valencianes, en paraules del president de la Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, Ramón Ruiz “és molt important que s’haja celebrat esta jornada com a punt de partida d’un bon enteniment i col·laboració estreta amb la Direcció General d’Indústria i Energia, perquè el sector elèctric cooperatiu té molt que aportar en este moment en el qual estem avançant cap a un model energètic diferent”.

Segons el Reial decret llei 15/2018, de 5 d’octubre, de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels consumidors, “el sistema energètic ha iniciat un procés de transició cap a un nou paradigma caracteritzat per la descarbonització, la descentralització de la generació, l’electrificació de l’economia, la participació més activa dels consumidors i un ús més sostenible dels recursos”. En este sentit, segons Martínez Bonafé, “estes és un model en el qual el consumidor/productor té un paper rellevant i és en este aspecte on les cooperatives elèctriques tenen molt a dir; són un bon exemple ja que l’assumeixen des dels seus orígens fundacionals; és l’essència de la seua pròpia activitat”.

D’altra banda, en la jornada s’ha parlat també dels últims canvis reguladors aprovats i els que estan en tràmit encara o previstos en el Pla Normatiu, tant de l’Administració General de l’Estat com de la Generalitat Valenciana. S’ha parlat del marc normatiu actual i de les perspectives del sector de l’energia sobre aspectes com el disseny de la xarxa de distribució, els plans d’inversió, la retribució, la qualitat del servei elèctric, l’accés i la connexió, l’autoconsum, així com de la transparència, aspecte en el que les cooperatives poden ser un referent.