Aprovada l’Estratègia Espanyola d’Economia Social 2017-2020

Madrid, 21-03-2018.- La Minsitra d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez, ha presentat l’Estratègia Espanyola d’Economia Social 2017-2020, publicada ja en el BOE, als membres de la junta directiva de CEPES en la seua seu social, entre els quals es troba el president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa.

Bañez ha explicat que l’objectiu de l’Estratègia Espanyola d’Economia Social, la primera que s’aprova en un país de la UE, conté 11 eixos i 63 mesures destinades a potenciar el creixement d’este model econòmic que representa el 10% del PIB i el 12,5% de l’ocupació espanyola. Així mateix, l’ha qualificat com “un instrument de treball a l’avantguarda, per a un model de fer empresa centrat en les persones, afirmant que la “l’economia social és una prioritat en l’Espanya de la recuperació social, un referent a Europa i un dels millors exponents de la marca Espanya”. “Les seues entitats”, ha afegit, “creen valor sobre la base d’un creixement inclusiu i sostenible. Gràcies per tot el que hem fet junts.

“La millor garantia del nostre model de benestar i de pensions és el creixement econòmic sòlid i la creació d’ocupació de qualitat. Ací necessitem a l’economia social, sent protagonista de la recuperació i posant el focus en les persones”, ha puntualitzat Báñez.

Així mateix, la ministra ha explicat que “les entitats de l’economia social són un referent en la creació i el manteniment d’ocupació de qualitat: més del 80% de l’ocupació és indefinit, fruit del seu esforç col·lectiu per la inclusió, el benestar i la cohesió social”.

A més, Bañez ha subratllat que l’economia social dóna oportunitats a col·lectius amb dificultats d’accedir al mercat laboral, com a joves o persones amb discapacitat. Així mateix, ha recordat que “la destrucció d’ocupació durant la crisi en les empreses de l’economia social va ser un 8% inferior a la resta d’entitats empresarials”.

“Com a espanyols”, ha afirmat Báñez, “hem de sentir-nos orgullosos d’haver creat ocupació inclusiva i donar les gràcies a totes les entitats –de l’economia social- que fan que la recuperació siga inclusiva, un motor d’ocupació i no em vull oblidar”, va afegir, “del que és un segell i referent de valors del vostre model d’empresa: la inclusió i el respecte pel medi ambient”.

Referent a Europa

Per la seua banda, el president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, ha subratllat que  “l’Estratègia Espanyola d’Economia Social 2017-2020  que avui publica el BOE és un impuls rellevant perquè l’economia social ocupe un lloc estructural en les polítiques econòmiques, tal com reclama la UE; i no solament siga vist de manera conjuntural per la seua resiliència demostrada en època de crisi i la seua presentació al sector en la seu de CEPES ho ratifica”.

“L’economia social demostra que és possible un altre model econòmic, amb empreses compromeses social i econòmicament, que creen treball estable i de qualitat, paritàries i que donen oportunitat a persones amb discapacitat i col·lectius en risc d’exclusió; però que a més també són competitives en el mercat i algunes de les quals són capdavanteres en la seua activitat”, ha afirmat Pedreño.

El president de CEPES, ha indicat que “és summament important que Espanya siga el primer país que crea una Estratègia d’Economia Social, la qual servirà per a desenvolupar-la en altres països europeus que segueixenel que fa Espanya en matèria d’economia social”.

A més, Pedreño ha destacat la importància que “el Govern valore i vulga incrementar un ecosistema d’economia social que servisca perquè les Comunitats Autònomes adapten i realitzen plans de suport i suport al nostre model econòmic”.

CEPES, com a màxima entitat representativa espanyola de l’economia social, ha treballat amb el Govern d’Espanya amb l’objectiu de materialitzar aquesta estratègia.

En la presentació de l’Estratègia Espanyola d’Economia Social també van estar presents el secretari d’Estat d’Ocupació, Juan Pablo Riesgo Figuerola-Ferretti, la directora general del Treball Autònom de l’Economia Social i de la Responsabilitat Social de les Empreses, Carmen Casero, així com representants dels 26 entitats sòcies de CEPES.