CEPES aborda amb la vicepresidenta Ribera el paper de l’Economía Social en el repte demogràfic, en el nou model productiu i en el Pacte Verd

València, 07-05-2020.-La Junta Directiva de la Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social (CEPES), en una reunió virtual amb la vicepresidenta quarta del Govern d’Espanya i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, van abordar la participació de les empreses d’Economia Social en el procés de recuperació al qual s’enfronta actualment Espanya, així com el paper que juga aquest model empresarial en el repte demogràfic i la vertebració del territori, en el nou model productiu i en el Pacte Verd que afecta nombroses polítiques públiques.

El president de CEPES, Juan Antonio Pedreño, va valorar molt positivament aquesta trobada perquè “hem tingut l’oportunitat d’explicar personalment a la vicepresidenta com les empreses d’Economia Social són un actor imprescindible de la resposta a la crisi, que es troba en primera línia d’acció contra les conseqüències potencialment destructives de la Covid-19, amb empreses resilients, que anteposen les persones i l’objecte social als beneficis i que serem amb tota seguretat un agent clau en la recuperació econòmica i social que Espanya necessita”. A més, es van traslladar a la vicepresidenta les experiències reeixides de l’Economia Social en camps com les energies renovables, l’eficiència energètica d’edificis, la preservació de la diversitat d’aigües i rius, així com números models de negocis sostenibles en les seues tres dimensions: social, econòmica i mediambiental.

En aquesta reunió, a la que va participar també el president de Concoval, Emili Villaescusa, i que és la primera que manté la vicepresidenta Ribera amb CEPES, Pedreño li va presentar la realitat econòmica d’aquest teixit empresarial, tant a nivell estatal com europeu, i va destacar que Espanya és un referent Europeu en Economia Social i que, a més, CEPES presideix Social Economy Europe, entitat que representa a quasi 3 milions d’empreses i quasi 13 milions d’ocupacions en Economia Social. Des de SEE es va traslladar a les Institucions Comunitàries una bateria de mesures per a la reconstrucció social i econòmica d’Europa.

La vicepresidenta Ribera va agrair la reunió amb CEPES, que aglutina una diversitat d’actors molt importants que actuen en sectors econòmics estratègics que són claus per a la implantació del Pacte Verd i d’altres polítiques competència del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Sou actors empresarials transversals i dinàmics de gran valor per a contribuir a la recuperació econòmica” va precisar Ribera, qui va incidir que “en aquests moments és important potenciar la suma, la unió, la cooperació i sobretot l’escolta. Hi ha un repte important a nivell europeu i és lluitar contra les desigualtats i orientar el model productiu i cuidar als joves”.

La vicepresidenta i la Junta Directiva de CEPES van coincidir a apostar en aquests moments excepcionals per un model de creixement que reduïsca les desigualtats i que siga sostenible mediambientalment, per una aposta cap a la digitalització, per una economia centrada en la resiliència industrial amb empreses que no deslocalitzen, per potenciar l’Economia de les Cures i per enfortir la vertebració dels territoris i promoure una transició ecològica i digital justa. Tot ells són claus essencials per al futur.

Desenvolupament local i Economia Social: un binomi imprescindible per a abordar el repte demogràfic d’Espanya

Un dels temes principals de la reunió va girar entorn del paper central que l’Economia Social ha de jugar en una estratègia contra el repte demogràfic. CEPES va recordar que l’Economia Social és un aliat imprescindible d’aquesta futura estratègia, ja que combat els efectes de la “Espanya Despoblada” en constituir el principal teixit empresarial de poblacions de xicoteta grandària en les quals fixa la població a través de cooperatives agroalimentàries, de treball associat, crèdit o consum, i altres actors de l’Economia Social que són els proveïdors de serveis en les zones rurals.

Des de CEPES es van plantejar mesures per a afavorir la creació d’empreses en l’àmbit rural a través d’estímuls fiscals i potenciar instruments previstos en la Llei de Contractes, com les reserves de contracte, o reforçar les transformacions d’empreses mercantils a empreses d’Economia Social amb l’objectiu de salvar empreses i ocupacions. Igualment es va destacar el sector educatiu, on l’Economia Social compta amb un teixit fort i és un gran aliat per a atraure als joves al territori i oferir-los les eines suficients per a generar el seu projecte educatiu, empresarial i de vida.

L’Economia Social en l’agenda del Pacte Verd Europeu 

Pedreño va recordar a la vicepresidenta que l’Economia Social està a l’avantguarda de la transició verda que impulsa Europa. “El nostre model d’empresa està aportant solucions sostenibles en àmbits com l’habitatge, la producció i distribució d’energies renovables o en el sector agroalimentari i lidera l’economia circular, contribuint de manera decisiva a l’Agenda 2030 i a la lluita contra el canvi climàtic”, va assenyalar el president de CEPES. En aquest sentit, la patronal de l’Economia Social va mostrar la seua voluntat de contribuir activament a la implantació del Pacte Verd i va sol·licitar accelerar la transposició de la normativa europea per a aconseguir que les empreses siguen líders mundials en productes i tecnologies netes, atés que l’Economia social aporta models de consum i negoci sostenibles.

La vicepresidenta va valorar el paper de l’Economia Social no sols per l’experiència demostrada, sinó perquè pot oferir un excel·lent diagnòstic de la situació dels territoris i és un actor empresarial dinàmic de gran valor per a contribuir a la recuperació econòmica.

El president de CEPES va aprofitar la trobada per a convidar a la vicepresidenta a l’audició de l’Intergrup d’Economia Social del Parlament Europeu, que tractarà sobre el Pacte Verd i la contribució de l’Economia Social en àmbits com la transició sostenible en la producció, en la distribució d’energies renovables, mobilitat urbana o, digitalització entre altres. Pedreño va agrair la disposició i la voluntat de diàleg de la vicepresidenta, a la qual CEPES traslladarà en els pròxims dies una bateria de propostes per a reforçar a les empreses d’Economia Social com a “palanca de canvi” per a una reactivació sostenible.  El president de CEPES va afegir que “aquesta trobada amb la vicepresidenta Ribera demostra la transversalitat de l’Economia Social i la necessitat de comptar amb aquest model empresarial en la necessària i urgent reactivació econòmica del país que ha d’acompanyar la superació de la latent crisi sanitària que continua sent prioritària en aquests moments”.