27 mar Cooperatives al peu del canó
València, 26-03-2020.-
- Condeixen en xarxes socials i mitjans de comunicació els exemples de solidaritat de les cooperatives valencianes per a reduir l’impacte de la crisi sanitària provocada pel coronavirus en la vida de la Comunitat.
- Supermercats oberts, magatzems que no paren la producció, maquinària agrícola que ajuda en la desinfecció dels carrers, màquines de cosir sabates fabricant màscares, camions que asseguren el proveïment, professionals de la neteja treballant a les nits o crèdits blans, són algunes de les accions que estan duent a terme les cooperatives valencianes.
“Units ho superarem” és el lema cooperatiu per excel·lència. L’estat d’alarma declarat el passat dia 14 de març pel Govern espanyol ha canviat l’activitat econòmica en la Comunitat Valenciana i la vida dels ciutadans. En aquest context, s’estan donant mostres de solidaritat per part de moltes empreses. En aquests temps del “Queda’t a casa” hi ha els qui han de continuar treballant fora de casa, i moltes vegades més del normal, per a facilitar el necessari confinament de la majoria de la població i que l’impacte d’aquesta crisi sanitària en les nostres vides siga una mica menys traumàtic.
I ací estan les cooperatives, com sempre han estat, sense baixar la guàrdia, compromeses amb la comunitat i amb el territori. Des de l’inici de la crisi sanitària del COVID-19, les cooperatives valencianes estan duent a terme iniciatives que no deixen de sorprendre. Al costat dels casos més mediàtics i que més impacte tenen en la quotidianeïat, com les cooperatives de distribució comercial, les productores d’aliments o les de transports, que estan garantint el proveïment i distribució a la població de béns necessaris, hi ha molts més.
Sabem que tots els supermercats de les cooperatives de consum, amb Consum i les franquícies Charter al capdavant, reposen les seues prestatgeries diàriament per a continuar proveint als seus socis i clients. Però és que, a més, moltes estan donant exemples d’un compromís que va més enllà de la distribució comercial: Consum està canviant tots els vals de 60 euros lliurats per la conselleria d’Educació a les famílies beneficiàries de beca de menjador per a assegurar-los l’adquisició d’aliments gratuïts mentre dure la suspensió de l’activitat educativa; La Moixentina, proveïdora habitual de la Residència La Miraculosa en la localitat, manté aquestes setmanes sense minvament el proveïment de productes i ha reforçat les accions de voluntariat.
Les cooperatives agroalimentàries continuen produint aliments per a atendre una demanda que per moments es dispara. Ací està, per exemple, Anecoop, que ha constituït un comité de gestió de la crisi per a coordinar i fer un seguiment de l’activitat en aquests dies tan complicats i que acaba d’anunciar aquests dies que ha donat 7.500 quilos de fruita que arribaran, a través de diverses institucions benèfiques, als malalts, personal sanitari i col·lectius socials més castigats pel coronavirus. I això és possible perquè totes les seues cooperatives sòcies estan operatives, aplicant estrictes protocols de seguretat, per a garantir el subministrament de fruites i verdures. També Coavre, la cooperativa d’avicultors i ramaders valenciana, continua treballant per a alimentar als animals la carn dels quals arriba als supermercats.
El transport, activitat absolutament clau en aquests moments, és la peça fonamental perquè tant els aliments com altres productes bàsics arriben a les seues destinacions, dins i fora de les nostres fronteres. I les cooperatives de transports, malgrat trobar-se sota pressió i amb moltes dificultats, continuen treballant sense descans.
Les cooperatives de treball associat dedicades de l’atenció a majors i persones dependents tampoc han parat: malgrat l’amenaça sanitària, continuen prestant els seus serveis en condicions duríssimes per a cuidar dels qui són ara més vulnerables, suplint en molts casos el paper de les famílies en aquests temps de confinament. I el mateix ocorre amb les de neteja, que sumen a les seues tasques habituals una especial desinfecció de supermercats, hospitals i centres de treball perquè cada matí, quan s’alça la persiana, els treballadors i clients entren a un entorn el més segur possible.
Aquests són els sectors més visibles aquests dies: distribució, agricultura, transports i serveis a la comunitat. Però les cooperatives valencianes han protagonitzat moltes altres accions que també mereixen ser divulgades. Una de les primeres cooperatives a reaccionar va ser la de Viver, productora del prestigiós oli, que quan es va decretar el tancament de bars i restaurants va anunciar immediatament que retardaria als seus clients del castigat sector de l’hostaleria el termini per a pagar les compres realitzades.
O les cooperatives de crèdit, atentes com sempre a les necessitats dels valencians. Caixa Popular va informar el dia 13 de març que disposava una línia de finançament per a mitigar els efectes del coronavirus: fins ara són ja un total de 440 milions d’euros els habilitats per a ajudar a l’economia valenciana en la crisi provocada pel COVID-19. També Cajamar i Caja Central de Orihuela, entre altres, estan donant facilitats en l’àmbit financer i han posat a la disposició d’empreses, comerços i autònoms línies de crèdit i préstecs.
Moltes xicotetes cooperatives de treballadores també estan donant exemples commovedors. Un grup de cooperatives del sector tèxtil i del calçat, com les aparadores de Petrer i Fil a Fil, han deixat de costat les sabates i la indumentària valenciana, les seues activitats habituals, per a posar les seues màquines de cosir a confeccionar a preu fet, de manera totalment desinteressada, màscares de protecció. També la gent de Sercoval, dedicada normalment als serveis socials, està aquests dies cosint màscares. O l’alacantina Makinacción, innovadora agència de comunicació que ofereix gratuïtament durant aquest període assessorament en comunicació de crisi a xicotetes cooperatives i altres emprenedors.
Trobar material de protecció s’està convertint per a molts en un autèntic calvari i per això tota ajuda és bona. La cooperativa de perruqueria i estètica, que dona servei a petites empreses o autònoms dedicats a aquestes activitats, ha donat caixes de guants de vinil i nitril a Sanitat, ajuntaments i a l’Hospital General. En la mateixa línia, una altra cooperativa de serveis, Covalser, està subministrant materials de protecció a diferents sectors cooperatius.
I si important és la protecció individual, també ho és la col·lectiva. Les cooperatives agràries no sols continuen produint i distribuint aliments perquè els ompliguem els nostres rebostos, sinó que han posat la seua maquinària a la disposició dels ajuntaments per a desinfectar els carrers dels nostres pobles. Ho va fer primer La Alcublana, i l’han seguida moltes altres, entre elles: Almassora, Onda, Torreblanca i Borriol a la província de Castelló, Cohoca (Benifaió), Almussafes i probablement seran moltes més en els pròxims dies perquè la Federació de Cooperatives Agroalimentàries ha fet una crida a totes les cooperatives agràries perquè col·laboren amb les corporacions locals en la realització d’aquestes tasques necessàries per a evitar la propagació del virus.
Un virus al qual no tots ens exposem per igual: ahi estan als nostres carrers els cotxes de les cooperatives de taxistes, amb una important exposició al contagi, però garantint els serveis mínims.
L’aïllament a casa ens està canviant hàbits i rutines i ens obliga a ser més creatius. El món online s’està omplint d’ofertes d’entreteniment i el cooperativisme no és alié. Un dels exemples més destacables és la cooperativa Abacus, que ofereix productes i serveis culturals i educatius i que té sis botigues en la Comunitat Valenciana, està desplegant tota una sèrie d’activitats a través de la seua pàgina web (claus per a fomentar la lectura, recursos didàctics, tallers, conferències…). Efectivament, és important mantindre’s intel·lectualment actius, més si cap per als estudiants. Per això, les cooperatives d’ensenyament segueixen en actiu, com tots els centres educatius, però a més han disposat col·lectivament a través de la web de UCEV un bon nombre de recursos per a ajudar els seus col·legis a desenvolupar el seu treball per mitjans telemàtics. I per als més xicotets, també, donació de joguets per part d’algunes de les botigues sòcies de la cooperativa villenense Juguettos, perquè el confinament es faça més suportable (i menys electrònic) en les famílies amb fills de poca edat.
També hi ha casos que, de tan presents a vegades ens passen inadvertits, com les cooperatives elèctriques, que continuen garantint el proveïment d’energia a empreses i llars en moltes localitats de la Comunitat i atenent incidències, però que a més estan reforçant l’assessorament energètic per a la selecció de tarifes adequades (Meliana, per exemple, tramitarà gratuïtament la disminució temporal de la potència als comerços que ho sol·liciten); habilitant telèfons d’emergència (alguna cosa que ja han fet, per exemple, Crevillent i Callosa de Segura); assegurant que no hi haurà corts per impagament (a Castellar i altres localitats); i fins i tot anunciant descomptes en la factura de març: les primeres a fer-ho han sigut Alginet, Sot de Chera i Meliana.
I ara una dada que potser molta gent no coneix: els qui centralitzen i distribueixen les compres a les farmàcies, una cosa tan primordial en aquests dies, són les tradicionals cooperatives de farmacèutics, de gran implantació en tota la Comunitat Valenciana.
Finalment, encara que lamentablement no menys important, la cooperativa Divina Aurora de Xàtiva, que és líder estatal en el sector d’arques fúnebres, ha hagut de duplicar la seua producció i està treballant a màxim rendiment per a satisfer una demanda tristament creixent que arriba aquests dies sobretot de Madrid i Catalunya.
Però això passarà. El cooperativisme valencià s’apunta al “Resistiré” i el fa amb el millor ànim possible, com demostra el vídeo que van publicar fa una setmana les treballadores de magatzem de la cooperativa de Godelleta, en un vídeo que es fet viral pel bon rotllo que transmet, en el qual es veu a aquestes dones classificant fruita i ballant al so del Duo Dinámico, mostrant uns cartells en els quals es llig: “#Quédateencasa. Nosaltres treballem per a tu”.
En aquesta relació d’exemples de cooperatives “resistents” no estan totes les que són, però són totes les que estan. Aquest és el nostre discret homenatge a aqueixes petites i grans cooperatives, de les quals som sòcies més de dos milions i mig de persones en la Comunitat Valenciana, que aquestes setmanes ens estan donant, una vegada més, una lliçó de solidaritat. Gràcies.