Dos de cada tres valencians estan vinculats al cooperativisme

  • Per primera vegada s’ha elaborat un directori general de cooperatives amb seu en la Comunitat Valenciana  
  • El 85% dels treballadors i treballadores de les cooperatives valencianes són fixes
  • Emili Villaescusa: “Més enllà de la importància de les magnituds, estes posen en valor i reforcen la pluralitat  del món cooperatiu”

València, 08-05-2018.- Hui s’ha presentat l’estudi sobre l’impacte econòmic del cooperativisme a la Comunitat Valenciana, realitzat per CIRIEC-Espanya per a la Confederació de Cooperatives de la CV, realitzat amb el propòsit d’establir les grans magnituds associades amb les variables més rellevants de les cooperatives valencianes al final de l’exercici 2015 i el disseny d’un sistema de captació, explotació i anàlisi de les mateixes a partir de les corresponents bases de dades, que permetrà aprofundir i actualitzar la informació sobre les mateixes de forma permanent.

Este estudi ha permès que, per primera vegada s’haja elaborat un directori general de cooperatives amb seu a la Comunitat Valenciana, que inclou dades rellevants de 2.009 cooperatives, sobre les 2.180 cooperatives actives existents a la Comunitat Valenciana a 31 de desembre de 2015.

Entre les conclusions de l’estudi destaca que la facturació de les cooperatives amb seu a la Comunitat Valenciana ascendeixen a 6.247.601.142 euros, que representen el 6,1% del PIB. Quant a socis/as, l’estudi arreplega que actualment un 65,6% de la població valenciana; és a dir, dos de cada tres persones són socis d’alguna cooperativa i quant a ocupació, el 85% dels treballadors i treballadores de les cooperatives són fixos, destacant en un 47% la taxa de l’ocupació femenina en les cooperatives.

D’altra banda, les cooperatives amb seu a la Comunitat Valenciana generen el 17,6% d’ocupació directa existent en les cooperatives espanyoles. Per províncies destaca València, amb 1.261 cooperatives i 37977 ocupacions directes adscrites a les mateixes, Alacant amb 586 cooperatives i 6.586 ocupacions i Castelló amb 333 cooperatives i 9.317 ocupacions, i per classes de cooperatives destaquen les agroalimentàries, treball associat, consumidors i usuaris i crèdit.

El president de la Confederació, Emili Villaescusa, que ha explicat la motivació d’este estudi, ha declarat que “més enllà de la importància de les magnituds, estes posen en valor i reforcen la pluralitat del món cooperatiu, doncs està en tot el territori, que té empreses de totes les grandàries i actua en tots els sectors i activitats econòmiques o quan diem que som un tipus d’empreses que atén a les persones”.

A més, Villaescusa, ha destacat que “pràcticament dos terços dels valencians i valencianes estan vinculats al món cooperatiu i esta dada és important perquè revela que el cooperativisme es contempla com a element clau per a donar suport a la recuperació i transformació del model productiu; en definitiva, hem vist que en temps de crisi, el món cooperatiu aguanta millor i en temps de recuperació, participa dels creixements”.

Per la seua banda, el director de CIRIEC-Espanya, José Luis Montsó, ha presentat, al costat de Santiago Murgui, catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València, els resultats de l’estudi i ha destacat que “hi ha més estabilitat en l’ocupació de les cooperatives que en el conjunt de l’economia valenciana i ho ha situat en 12,4% més”.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i associa a totes les entitats associatives de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit.

CIRIEC-Espanya

El CIRIEC (Centre Internacional de Recerca i Informació sobre l’Economia Pública, Social i Cooperativa) és una organització científica internacional no governamental, amb seu en la Universitat de València (UV), els objectius de la qual són promoure la cerca d’informació, la recerca científica i la difusió de treballs sobre els sectors i activitats que tenen per principal finalitat la de servir a l’interès general: l’acció dels poders públics en matèria econòmica; els serveis públics, les empreses públiques i les entitats d’Economia Social com les cooperatives, societats laborals, mutualitats, centres especials d’ocupació i altres empreses socials, fundacions i associacions. La seua acció persegueix, referent a açò, una informació i un enriquiment mutu dels professionals i dels científics.

En 30 anys d’història, el bagatge de CIRIEC-Espanya es resumeix en més d’un centenar de recerques publicades; dues col·leccions de revistes científiques, indexades en les bases de dades científiques internacionals més exigents; una revista divulgativa, tres congressos internacionals, 16 congressos estatals d’investigadors en Economia Social i Cooperativisme, 3 observatoris d’economia social, a més de seminaris, jornades, entre uns altres.

  

 

ESTUDIO DE IMPACTO ECONÓMICO DEL COOPERATIVISMO EN LA COMUNITAT VALENCIANA