El cooperativisme valencià posa en valor la seua capacitat transformadora per a construir un món millor

València, 05-07-2022.-

  • Emili Villaescusa: “Hem de canviar el model per a fer una economia centrada en les persones”.
  • Rafael Climent: “El cooperativisme ha fet molt per la societat, però encara li queden importants reptes de futur per a adaptar-se a les noves exigències”.
  • Durant l’esdeveniment s’ha retut homenatge a la trajectòria de les cooperatives castellonenques Cocalni i Tecninau.

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana *Concoval) ha tingut lloc en el matí de hui a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme de 2022, que se celebra a tot el món el primer dissabte del mes de juliol.

L’esdeveniment té el seu origen en el missatge que anualment difonen de manera conjunta l’Organització de Nacions Unides (ONU) i l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI). Baix el lema “Les Cooperatives construeixen un món millor”, la ACI convida enguany als cooperativistes de tot el món a mostrar com aquest model de negoci centrat en les persones, fundat en els valors cooperatius d’autoajuda, autoresponsabilitat, democràcia, igualtat, equitat i solidaritat i en els valors ètics d’honradesa, obertura, responsabilitat social i atenció als altres, està ajudant a construir un món millor.

El president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), Emili Villaescusa, ha fet referència a la necessitat de visibilitzar la presència del cooperativisme en el territori i posar en valor el compromís de les cooperatives amb el progrés sostenible i responsable del nostre entorn, així com de les comunitats. Segons Villaescusa, “les cooperatives no són una moda; el cooperativisme no sols està compromés hui amb la construcció d’un món millor i més sostenible, sinó que l’ha estat des de sempre”.

Per part seua, el president de la Diputació de Castelló, José Pascual Martí García, que ha inaugurat la sessió, ha posat l’accent que “parlar de cooperativisme és parlar de solidaritat, d’unir forces, de coordinació, de treballar junts i cedir les decisions individuals a les comunitàries”.

Després de la inauguració, ha tingut lloc la ponència “Talents en equip”, a càrrec de Rafa Peiró, Consultor especialitzat en Benestar, convidant a pensar quina és la manera d’aconseguir el benestar en el treball sense perdre de vista la màxima fonamental de la cooperació i la implicació personal en el que es fa.  Així, ha insistit en la idea que “el cooperativisme fa possible la quasi impossible missió de treballar en equip, que és fonamental per a tot”.

A continuació, s’ha desenvolupat el panell “Una conversa intergeneracional”, que ha reunit cooperativistes de diferents edats i sectors econòmics. Han intervingut Sergio Ortiz, president de Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Benicarló (Benihort); Vicent Diego, president de la Federació de Cooperatives d’Habitatges i Rehabilitació de la Comunitat Valenciana (Fecovi); i Marta Province, responsable de projectes de Xicoteta Energia.

Els participants han abordat en la taula redona el tema de la solidaritat intergeneracional, ja que la cooperativa és una empresa que naix amb vocació de continuïtat en el temps i que genera un patrimoni que roman en la cooperativa i la fa créixer i consolidar-se. I, a més, s’ha posat en valor a la joventut, entenent com a joves a aquelles persones que gaudeixen d’energia, vigor i predisposició per a innovar i construir, independentment de la seua edat.

El president de Concoval ha apel·lat al futur destacant que “les cooperatives volem ser part de la solució”. Segons Villaescusa, “la nostra proposta ha sigut sempre la mateixa: Persones, Territori, Responsabilitat Social, Sostenibilitat. Pensem que la solució, més enllà de la política, és econòmica. I no ens cansarem de dir-ho: hem de canviar el model”.

Villaescusa ha recordat que el cooperativisme col·labora estretament amb les administracions i que “la solució passa per treballar conjuntament en temes tan importants com el desenvolupament del pla Fent Cooperatives, les clàusules socials en la contractació pública, el Registre de les Cooperatives o el Consell Valencià del Cooperativisme”.

Per part seua, Rafael Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha clausurat la jornada, ha assenyalat que “el cooperativisme ha fet molt per la societat, però encara li queden importants reptes de futur per a adaptar-se a les noves exigències dels mercats i per a continuar creixent i transformant el model de desenvolupament actual per un altre basat en valors”.

La jornada celebrada hui a Castelló ha comptat amb el patrocini de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a més de la col·laboració de Caixa Popular.

Les cooperatives de 2022

El moment àlgid de la jornada ha sigut l’homenatge a les cooperatives castellonenques Cocalni i Tecninau, en les quals s’ha simbolitzat no sols l’arrelament que el cooperativisme té a la província de Castelló, sinó la bona salut de què gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula empresarial compromesa amb el territori, generadora d’ocupació estable i de qualitat i socialment responsable.

Cocalni Coop. V
La cooperativa Cocalni, amb seu en la localitat castellonenca de Les Alqueries, es va fundar l’any 1963 i ha sabut adaptar-se gradualment a les característiques canviants de l’entorn econòmic.

En l’actualitat compta amb més de 900 socis cooperativistes, que són el seu vertader “múscul”; d’ells, 215 són dones i 112 són menors de 40 anys. En plena campanya el cooperatiu compte ocupa més de 650 persones i durant tot l’any manté una plantilla durant d’al voltant de 420 fixos discontinus.

Compta amb unes 25.000 fanecades, 13.000 en seccions de cultiu, i té dos centres, un a Les Alqueries i un altre a Vila-real que pràcticament es dediquen de manera exclusiva a la producció de cítrics, un total de 27.000 tones.

Cocalni s’ha significat al llarg de tota la seua trajectòria pel seu caràcter integrador i per la seua visió de futur mèrits pels quals ha rebut hui un homenatge. Està immersa en continus projectes de concentració i unitat d’acció en el mercat; de fet, al costat d’altres 30 cooperatives de la província de Castelló i de València va ser una de les principals impulsores i fundadores de Anecoop en 1975.

Tecninau Cooperativa V.
En reconeixement a la seua trajectòria de col·laboració públic-privada, hui s’ha reconegut a Tecninau, que es va constituir com a cooperativa de treball associat en 2001, a fi de crear i consolidar el major nombre de llocs de treball.

La cooperativa es dedica a la gestió d’activitats nàutiques. Està formada per 7 cooperativistes i dona treball cada temporada a més de 40 tècnics de vela lleugera, windsurf, rem, piragüisme i de temps lliure de dins i fora de la Comunitat.

Des de l’any 2002 s’encarrega de l’execució tècnica de les campanyes A la Mar de la Generalitat en les Escoles de la Mar de Benicàssim i Borriana. Cada any, al voltant de 8.000 persones participen en les activitats gestionades per Tecninau en les Escoles de la Mar de la província de Castelló.

Les cooperatives lideren el creixement econòmic
El cooperativisme valencià se situa entre els més dinàmics i pròspers d’Espanya, i és el que presenta un major ventall d’activitats econòmiques desenvolupades a través d’aquesta fórmula. En la Comunitat Valenciana, a més, les empreses cooperatives han conquistat progressivament posicions de lideratge econòmic. Hui, el cooperativisme valencià representat en la Confederació agrupa més de dues mil sis-centes empreses, que donen ocupació directa a quasi 60.000 persones, i amb un volum de vendes total pròxim als 8.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 7’1% del PIB autonòmic.