El cooperativisme valencià es proposa aprofundir en la cooperació i les aliances

  • La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha lliurat a Laura Albelda el XII Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa.
  • Durant l’acte, que ha reunit a nombrosos representants del món polític, econòmic i social, s’han posat en valor les aliances i la cooperació entre organitzacions

València, 06/03/2018–És temps de parlar d’aliances i de cooperació, d’este denominador comú que duem a terme en tots els sectors on actuem i que en l’àmbit global concretem en les diferents plataformes amb les quals treballem”. Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha realitzat hui estes declaracions en l’acte de lliurament dels XII Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià, on ha recordat les aliances amb Ciriec, Cegea, Florida Universitària, Fòrum d’Economia Social, Fundació Étnor, Fundació Vicente Ferrer, Cepes, el CES, Evap, així com amb l’Administració Pública i amb els Corts Valencianes.

Davant una nodrida representació d’agents socioeconòmics i alts càrrecs de l’Administració autonòmica, el president de la Confederació ha destacat que “els nostres valors ens fan diferents i les nostres cooperatives els plasmen en el seu moment a dia i la nostra obligació com a entitats representatives, Federacions i la mateixa Confederació, és aconseguir la notorietat i el prestigi que ens correspon davant la societat, generant opinió i facilitant processos d’interlocució amb l’Administració Pública i amb la resta d’agents socials”.

En este sentit, ha fet referència al fet que “les cooperatives treballem per una societat més equitativa, més sostenible, més inclusiva i més responsable; responsable amb el conjunt de les persones, contra les desigualtats de tot tipus, amb els recursos naturals, mediambientals i culturals i amb una activitat econòmica transparent, no especulativa i com no, competitiva”, valors que la guardonada a la Trajectòria Cooperativa, Laura Albelda, ha tingut en compte en el seu recorregut professional.

Per la seua banda, el president dels Corts Valencianes, Enric Morera, ha remarcat que “les cooperatives són molt necessàries”, destacant que “el món cooperatiu forma part del nostre present i del futur que ha de venir i que hem de construir entre tots”. Morera ha destacat que “la bona política ha de servir per a solucionar els problemes de les persones, de les organitzacions i també de les cooperatives”, atribuint a la greu situació d’infrafinançament que viu la Comunitat Valenciana l’absència de majors inversions en els nostres sectors productius.

Laura Albelda i Leonor Juan, guardonades en la dotzena edició dels Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià

Laura Albelda, que va estar durant anys al capdavant de la cooperativa d’ensenyament Juan Comenius, rep el guardó a la Trajectòria Cooperativa en la dotzena edició dels Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià, en reconeixement a la seua destacada labor de foment, impuls i difusió del cooperativisme d’ensenyament a la Comunitat Valenciana.

Laura Albelda, mestra de primer ensenyament i “mestra de valencià”, com ella es defineix, va començar la seua marxa professional en el curs 1969-1970 en diversos col·legis de Carcaixent.

En 1982, Laura es va incorporar com a sòcia treballadora a la cooperativa Juan Comenius de València, un centre d’ensenyament integral, laica i integradora que imparteix educació infantil, primària, secundària i formació professional, a la presidència de la qual va accedir en 1985. En 1986, sota la direcció d’Albelda, Juan Comenius es va convertir en centre d’integració educativa per a persones amb diversitat funcional, línia en la qual va ser pioner en els anys vuitanta i noranta i en la qual continua sent una autèntica referència d’innovació.

Laura Albelda, recentment jubilada, va presidir també la UCEV (Unió de Cooperatives d’Ensenyament de la Comunitat Valenciana) i va ser vicepresidenta de Fevecta i de UECOE (Unió Espanyola de Cooperatives d’Ensenyament).

A més, va ser membre del Fórum Europeu d’Administradors de l’Educació i del Consell Escolar Valencià en representació de les cooperatives d’ensenyament.

En la seua intervenció, Laura Albelda ha incidit que vivim en un moment “en el qual es parla molt dels drets de les dones”, i en el qual “sembla que s’està tenint més en compte la nostra manera de ser i de treballar, de gestionar”, reclamant amb açò una major presència si cap de dones en tots els àmbits de l’empresa, incloent els òrgans de gestió i direcció de les cooperatives.

Així mateix, ha posat en valor el cooperativisme d’ensenyament, realitzant a més un repàs de la seua trajectòria professional, que li ha fet mereixedora del guardó rebut. En la seua intervenció ha destacat que “gràcies a l’esforç de tots, Juan Comenius és un gran centre educatiu amb més d’1.500 alumnes” de diferents nivells educatius, “pioner en la integració i l’atenció a la diversitat”.

En la categoria de Comunicació Responsable, el XII Premi Pepe Miquel ha recaigut en la periodista Leonor Juan Sanchiz, coneguda periodista del cooperativisme agroalimentari valencià amb una llarga trajectòria en la qual destaca l’engegada i adreça durant dècades de la revista “Agricultura y Cooperación”, editada en l’actualitat per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana.

Durant la seua intervenció, Leonor Juan ha destacat el valor del cooperativisme, al que ha considerat una “eina de primer nivell”, per ser una “font de solidaritat, cohesió social i vertebració territorial”, a més de proporcionar un “factor d’igualtat i oportunitat per a les dones”. D’igual forma, ha agraït el premi remarcant el compromís dels professionals dels mitjans de comunicació valencians “que van ser i són sensibles amb la realitat del sector per a fer del cooperativisme un referent informatiu”.

Els Premis Pepe Miquel s’atorguen des de 2005 com a reconeixement públic del cooperativisme valencià a aquelles persones i entitats que contribueixen de manera més destacada a l’avanç social i econòmic d’aquest sector empresarial. Aquests premis compten amb la col·laboració de les cooperatives Anecoop, Consum i Cajamar; i de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.