EL DIA MUNDIAL DEL COOPERATIVISME POSA EN VALOR A LAS COOPERATIVES COM A FACTOR CLAU EN LA CREACIÓ DE SOCIETATS SOSTENIBLES

• Emili Villaescusa: “És rellevant com aconseguim les magnituds del cooperativisme: amb ocupacions estables, posant a la persona en el centre de l’activitat, amb transparència, amb inclusió social, generant i distribuint la riquesa d’una manera equitativa i valorant el nostre territori”.

• Ximo Puig: “El cooperativisme cus la Comunitat Valenciana de nord a sud, parla castellà, valencià, i entén de totes les mirades i sensibilitats”

• Les cooperatives alacantines Transports El Comtat i la Cooperativa Agrícola d’Altea (Frutaltea) han rebut un homenatge durant la jornada.

Alacant, 12 de juliol de 2018.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha celebrat, en el matí d’avui en el Museu Arqueològic d’Alacant (MARQ), la jornada commemorativa del 96 Dia Mundial del Cooperativisme, prenent com a fil conductor el missatge triat per l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i l’ONU per a aquesta efemèride en 2018: “Societats sostenibles gràcies a la cooperació”. Amb el Dia Internacional i amb este missatge es busca sensibilitzar i reconèixer el paper de les cooperatives com a factor indispensable del desenvolupament econòmic i social, perquè les cooperatives tenen la possibilitat de ser empreses reeixides, sense renunciar als valors i principis del cooperativisme que les caracteritzen.

Precisament, les cooperatives valencianes estan treballant per a estar al dia i contribuir a la construcció de societats sostenibles i resilients; han demostrat que són capaços de sobreposar-se als moments de dificultats o crítics i “han de seguir creant oportunitats d’ocupació per a fer-ho més sostenible”, segons s’ha posat de manifest durant la jornada. Emili Villaescusa, president de la Confederació, ha destacat que “ara en el segle XXI entenem la sostenibilitat en el seu sentit més ampli i l’entenem com alguna cosa que va més enllà del medi ambient, integrant en el concepte els vessants socials i econòmiques”.

La sessió ha sigut inaugurada per Blanca Marín, secretària autonòmica d’Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, qui ha destacat que “el Dia Mundial del Cooperativisme ve a reconèixer que les cooperatives són un factor indispensable del desenvolupament econòmic i social” i que “la sostenibilitat és consubstancial al cooperativisme”.

Després de la inauguració, José Luis Porcuna, President de FIAES (Fundació Institut d’Agricultura Ecològica i Sostenible) ha pronunciat la conferencia “Cooperativisme, agroecologia i sostenibilitat. Bases per a una rehumanización de l’economia”, en la qual ha explicat que l’agroecologia és “una paraula oblidada”, que representa “un enfocament dels problemes de desenvolupament rural des d’un punt de vista global”. Porcuna ha destacat que com a pobles “hem de reconèixer-nos” i que les societats han de readaptar els seus valors, els seus principis i les seues maneres.

A continuació, ha tingut lloc un panell d’experiències sobre l’educació cap a la sostenibilitat amb el títol “Educació per al consum, alimentació saludable i sostenible”, en el qual han participat Federico Buyolo, director general de Cooperació i Solidaritat; Antonio Oliver Ortega, director tècnic de Surinver; i María Rodríguez, experta en Consum Responsable i Responsabilitat Social Empresarial (RSE).

Villaescusa ha destacat durant la seua intervenció en la cloenda de la jornada que les cooperatives “consumim, produïm i utilitzem els recursos que el planeta ens brinda en solidaritat amb el medi ambient i amb les nostres comunitats”, per la qual cosa som “un actor clau per a complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible”, ja que “som l’economia de les persones, per a les persones i amb les persones”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha fet la cloenda de la jornada, ha assegurat que “el cooperativisme és un entramat fonamental de la Comunitat Valenciana” i que “per a l’eixida de la crisi, ha sigut molt important el paper de les cooperatives”. A més, ha exposat que el Govern no entén “l’Economia del dirigisme” i ha defensat el trànsit que s’està realitzat cap a un nou paradigma en el qual prevalen “la cogestió, la codecisió, la coparticipació i la coresponsabilitat”.

La jornada celebrada hui a Alacant ha comptat amb el patrocini d’Agropelayo i de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a més de la col·laboració de la Diputació Provincial d’Alacant i Caixa Popular.

Alacant, territori cooperatiu
El moment àlgid de la jornada ha sigut l’homenatge a les cooperatives Transportes El Comtat, de Cocentaina, i la Cooperativa Agrícola d’Altea (Frutaltea), en les quals s’ha simbolitzat no només l’arrelament que el cooperativisme té en la província d’Alacant, sinó la bona salut que gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula generadora d’ocupació estable, riquesa econòmica i solidaritat social.

Transports El Comtat
Es va fundar en 1985. Complix ara 33 anys. Amb 23 socis, aquesta cooperativa de treball associat continua fidel als seus orígens, la missió dels quals segueix sent donar servei directe als clients, principalment de la comarca del Comtat.

La cooperativa organitza, planifica i es responsabilitza de cadascun dels serveis de transport i és la propietària dels camions aportats pel soci al capital social de l’empresa. Pese treballar principalment en un mercat local, tots els seus vehicles estan adaptats a les normes mediambientals de la Unió Europea. En l’actualitat, tenen una cartera de més de 700 clients, entre els quals es troben altres cooperatives. La cooperativa porta més de 20 anys apostant per la formació dels seus socis a través dels serveis i assessorament de Fevecta.

Cooperativa Agrícola d’Altea (Frutaltea)
És una cooperativa hortofrutícola situada en la localitat d’Altea (Alacant), amb més de 60 anys d’experiència en el mercat, que compta amb 458 socis en l’actualitat. És d’àmbit nacional i la producció dels seus socis es troba a la Comunitat Valenciana i Andalusia. La central hortofruitícola té més de 10.000 m2 i compta amb modernes instal·lacions i maquinària que permeten realitzar totes les confeccions sol·licitades pels clients, a més d’un Camp d’Experiències de 70.000 m2 on es realitzen recerques sobre el cultiu del nespre. La cooperativa exporta la seua producció al mercat internacional, principalment a Holanda, Alemanya i Bèlgica a través de la cooperativa de segon grau Anecoop de la qual forma part des de 1982. A més de la seua integració en Anecoop, la seua aposta per la intercooperació es materialitza a través de la cooperativa de subministraments Coarval i de la tenda Charter de Consum. Frutaltea s’ha consolidat com el primer ocupador de la localitat d’Altea.

Les cooperatives lideren el creixement econòmic

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i associa a totes les entitats associatives de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit.

Amb 2.180 cooperatives i una facturació en vendes de més de 6 milions d’euros, que representen el 6,1% del PIB, el cooperativisme valencià és el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i d’ocupació. S’estima que més de 3 milions de persones són socis/as d’alguna cooperativa, la qual cosa equival a més del 65,6% de la població valenciana; és a dir, dos de cada tres persones.

Quant a l’ocupació, el 85% dels treballadors i treballadores de les cooperatives són fixos, destacant en un 47% la taxa d’ocupació femenina. D’altra banda, les cooperatives amb seu a la Comunitat Valenciana generen el 17,6% d’ocupació directa existent en les cooperatives espanyoles. Es generen més de 75.000 ocupacions a la Comunitat i, a Alacant, hi ha més de 6.000 ocupacions directes adscrites a les cooperatives de la província.