El Disseny made in coop es reivindica com una potència creativa

  • La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha lliurat el Premi Pepe Miquel a la Trajectòria Cooperativa a una candidatura col·lectiva: les cooperatives valencianes vinculades al sector del disseny.
  • El president de Concoval, Emili Villaescusa, ha dit que espera que “el Disseny made in Coop siga una marca, més enllà dels Premis Pepe Miquel i més enllà de la capitalitat de 2022”.

 

València, 22-03-2022.- Este matí ha tingut lloc l’acte de lliurament dels XIV Premis Pepe Miquel del Cooperativisme Valencià, en el qual per primera vegada es concedeix el guardó a la Trajectòria Cooperativa, a la candidatura col·lectiva de les cooperatives del sector del disseny de la Comunitat Valenciana, en reconeixement a la creativitat generada sota la fórmula cooperativa.

Els Premis Pepe Miquel són convocats per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) en dues categories: Trajectòria Cooperativa i Comunicació Responsable.

Emili Villaescusa, president de Concoval, s’ha referit al fet que “el disseny cooperatiu és probablement el gran desconegut en un sector tradicionalment reservat als talents individuals”. Este premi coincideix amb la capitalitat mundial del disseny València 2022, i són moltes i molt notables les empreses cooperatives centrades en l’àmbit del disseny; en este sentit, Villaescusa ha expressat la seua voluntat de “contribuir a donar-los visibilitat aprofitant la nostra capitalitat”, i ha afegit que “perquè este repte de visibilitat i creixement s’aborde en condicions d’èxit, necessitem impulsar aliances dins del sector del cooperativisme de disseny”.

A partir del perímetre conceptual de disseny, s’ha elaborat un catàleg en el qual hi ha 95 cooperatives que estan ajudant a situar la Comunitat Valenciana en el mapa del disseny espanyol i europeu. Identificades baix l’ensenya Disseny made in Coop, les cooperatives es reivindiquen com una potència en disseny. En este sentit, Villaescusa ha dit que espera que “el Disseny made in Coop siga una marca, més enllà dels Premis Pepe Miquel i més enllà de la capitalitat de 2022”.

Per primera vegada en la història dels Premis, el guardó serà un mural a Ciutat Vella, en substitució del premi habitual consistent en una obra d’art, l’execució del qual començarà en breu.

El guardó a la Trajectòria Cooperativa l’han rebut tres persones en representació del col·lectiu de les cooperatives de disseny, Julia Pineda, de Crearqció; Paco Piñero, de Grupo Vento; i Rosa Reig, de Joan Rojeski. Esta última ha sigut l’encarregada d’agrair el premi i ha destacat que “el fet que el premi no recau només en una persona ni en una organització, sinó en una candidatura col·lectiva, engrandeix el significat cooperatiu, lluny d’individualitats i amb el focus en el col·lectiu i el bé comú”.

En la categoria de Comunicació Responsable, el Premi Pepe Miquel ha recaigut en Ràdio València Cadena Ser, que està celebrant el seu noranté aniversari, convertit ja en un mitjà de referència a Espanya i Llatinoamèrica, amb nombroses distincions, entre elles el Premi Nacional de Periodisme i Desenvolupament Sostenible.

Per part seua, el director de Ràdio València Cadena SER, Bernardo Guzmán, en el seu discurs d’agraïment ha parlat dels valors “en estos temps convulsos” i ha fet referència al fet que “el cooperativisme és un model amb gran passat, present i futur”, basat en, “crear riquesa i a repartir-la amb valors”.

L’acte ha comptat amb la presència d’una nodrida representació d’agents socioeconòmics i alts càrrecs de l’administració autonòmica, entre els quals es trobaven el President de la Generalitat, Ximo Puig; i el president de les Corts Valencianes, Enric Morera; l’alcalde de València, Joan Ribó; el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent; i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo;

L’alcalde Joan Ribó, s’ha referit en la inauguració al fet que les cooperatives “són un referent de l’emprenedoria i de la cooperació”, han demostrat que “el talent pot ser col·lectiu” i els ha agraït que hagen posat a València “en el mapa de la modernitat, l’avantguarda i el futur”.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, que ha fet la cloenda de l’acte, ha mostrat “l’agraïment profund de la Generalitat al moviment cooperatiu, que és una part substancial de la nostra economia”.

El cap del Consell ha destacat que “d’esta pandèmia s’ha de produir una transformació, de major participació dels ciutadans en l’economia, el cooperativisme té un paper fonamental”.

Esta acció, patrocinada per la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Valenciana i per les cooperatives Anecoop, Consum i Cajamar, s’ha consolidat ja com un esdeveniment que aporta prestigi i notorietat al cooperativisme valencià.

El cooperativisme en xifres

El cooperativisme valencià se situa entre els més dinàmics i pròspers d’Espanya, i és el que presenta un major ventall d’activitats econòmiques cobertes per esta fórmula. En la Comunitat Valenciana, a més, les empreses cooperatives han conquerit progressivament posicions de lideratge econòmic. Hui, el cooperativisme valencià representat en la Confederació agrupa a quasi dues mil cinc-centes empreses, que donen ocupació estable a més de 80.000 persones, i amb un volum de vendes total que supera els 7.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 6’5% del PIB autonòmic.