“Davant les crisis, el valor de cooperar”, missatge per a commemorar el Dia Mundial del Cooperativisme

  • El Dia Mundial del Cooperativisme se celebra enguany d’una manera diferent, però mantenint l’objectiu de posar en valor les cooperatives valencianes i la seua contribució al progrés econòmic i social de la Comunitat.
  • Emili Villaescusa: “El missatge que llancem enguany, ‘davant les crisis, el valor de cooperar”, apunta directament a la nostra proposta per a superar les dificultats: fer-ho de manera col·lectiva i amb dues claus fonamentals, la sostenibilitat i la cooperació”.

 

València, 03-07-2020.- Este dissabte es commemora a tot el món el Dia Internacional de les Cooperatives i els Ajuntaments de les tres capitals de la Comunitat Valenciana començaran el dia amb una pancarta als seus balcons en la qual es pot llegir el missatge “Davant les crisis, el valor de cooperar”.

El Dia Mundial del Cooperativisme és una cita especial cada any en la Comunitat. Enguany, en la qual serà l’edició número 98 d’aquesta efemèride, el consell rector de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) va decidir mantindre la commemoració en la seua data oficial, el primer dissabte del mes de juliol.

Encara que no s’ha celebrat cap esdeveniment presencial, ateses les recomanacions de les autoritats sanitàries en estos temps de pandèmia, el 4 de juliol serà el colofó d’una setmana en la qual Concoval ha desplegat un conjunt d’accions, especialment en les xarxes socials, per a celebrar-lo d’una manera diferent. S’han buscat altres maneres de posar en valor el cooperativisme i el que representa per a aquesta Comunitat, així com de reivindicar l’orgull de pertinença a un grup d’identitat diferenciat amb uns valors i principis propis. “Davant les crisis, el valor de cooperar” és el lema que han utilitzat durant l’última setmana les cooperatives valencianes en totes les accions que s’han dut a terme per a commemorar este Dia Mundial.

Amb este lema”, -assegura el president de la Confederació, Emili Villaescusa- “hem volgut transmetre un missatge optimista, positiu, que ens recorda que eixirem d’aquesta i que ho farem més forts i millor preparats per a no desviar-nos del qual hauria de ser l’objectiu primordial comú: un futur sostenible per a la nostra societat i per al nostre planeta”.

Sense perdre de vista el missatge que estableixen conjuntament l’Aliança Cooperativa Internacional i l’ONU, que en esta edició subratlla el paper de les cooperatives en l’acció pel clima, esta jornada posa en relleu la contribució del cooperativisme als objectius econòmics, socials i mediambientals de caràcter global. En este sentit, per al president de Concoval, “és el moment d’apostar de debò pel desenvolupament sostenible, amb l’Agenda 2030 com a llibre de capçalera i tenint sempre presentes els ODS; és el moment d’Europa i dels reptes globals; i és el moment de la cooperació entre les institucions públiques i privades”.

Les accions commemoratives del Dia Mundial del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana compten amb el patrocini de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

Cooperació i sostenibilitat com a claus

Després de l’estat d’alarma, el cooperativisme valencià va exigir ser part de la reconstrucció econòmica de la Comunitat. Concoval està participant en els Acords de Reconstrucció que ha posat en marxa la Generalitat per a afrontar l’escenari pospandemia. “Les claus cooperatives per a la reconstrucció són la sostenibilitat i la cooperació”, assegura Villaescusa; i afig: “Les cooperatives fem les coses de manera diferent, som més flexibles i hem demostrat una major eficàcia a l’hora de gestionar les crisis. És responsabilitat dels poders públics reconéixer aqueixa contribució i assegurar un entorn favorable per a les cooperatives en el desenvolupament de les accions de recuperació”.

El cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme valencià és un referent a Europa i a Espanya, on la Comunitat destaca com l’autonomia amb major pes específic del cooperativisme. Hi ha al voltant de 2.500 cooperatives en actiu que proporcionen ocupació de qualitat a quasi 60.000 persones de manera directa (sent el 85% dels llocs de treball indefinits i a jornada completa, el 50% ocupats per dones i el 40% per joves). Dos de les cinc principals empreses de la Comunitat són cooperatives. València és la província d’Espanya amb més persones treballant en cooperatives. La facturació per vendes de les cooperatives valencianes supera els 7.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 6’5% del PIB autonòmic.