La Confederació de Cooperatives presenta el llibre Solidaritat i compromís. Deu accions amb ànima cooperativa

 

SOLIDARITAT I COMPROMÍS. Deu accions amb ànima cooperativa

 

  • La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha recordat que “el cooperativisme respon a dos eixos del Pacte del Botànic: rescatar persones i governar per a les persones”
  • Emili Villaescusa: “El llibre és una xicoteta mostra, però equilibrada, de l’acció social del cooperativisme valencià
  • L’obra, prologada por Adela Cortina, pretén donar visibilitat a la labor silenciosa que realitzen les cooperatives per a millorar el seu entorn.

València, 06-02-2018.- Hui s’ha presentat a València el llibre Solidaritat i compromís. Deu accions amb ànima cooperativa, editat per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. En ell es mostra el compromís de les cooperatives valencianes amb el seu entorn social, cultural i mediambiental a través de deu projectes solidaris, protagonitzats per cooperatives de diferents classes, grandàries i sectors d’activitat, al llarg de tot el territori autonòmic.

Amb esta publicació, prologada per la catedràtica d’Ètica i Filosofia de la Universitat de València, Adela Cortina, la Confederació pretén donar visibilitat a la labor silenciosa de les cooperatives per a millorar el seu entorn més pròxim. Per al president de la Confederació, Emili Villaescusa, “El llibre és una xicoteta mostra, però equilibrada, de l’acció social del cooperativisme valencià. Són solament deu exemples entre les més de 2.000 cooperatives que hi ha actualment a la Comunitat, però hi ha en el llibre projectes de tot el territori, de tots els sectors i de totes les activitats econòmiques”.

L’acte ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha assegurat que “no pot haver-hi progrés econòmic si no va acompanyat d’un fort progrés social” i ha recordat que “el cooperativisme respon a dos eixos del Pacte del Botànic: rescatar persones i governar per a les persones”.

Villaescusa ha explicat que “les cooperatives volem contribuir a construir un món millor per als nostres fills i filles i per a totes les persones, sense excepció; per això és necessari treballar des de la humilitat i amb generositat per l’interès general. Açò és el que fem cada dia des de la nostra activitat econòmica”. El president de la Confederació ha recomanat que el llibre es llija “amb passió”, i ha afegit: “amb la mateixa passió que demostra cadascuna de les persones participants en les accions socials que hui es presenten”.

Deu accions amb ànima cooperativa

Els deu projectes recollits en el llibre s’han donat a conèixer també durant la presentació a través d’un reportatge audiovisual. Es tracta d’iniciatives que miren a l’entorn més proper i posen en valor acciones solidàries i compromeses amb la societat, en àrees tan diverses com la cooperació internacional per al desenvolupament, el foment de la cultura local, la igualtat de gènere, la diversitat funcional, la salut, la nutrició o el compromís amb el medi ambient, entre d’altres.

Per a Salvador Querol, de la cooperativa Íntegra Assessores, que ha intervingut en representació dels projectes publicats, “les empreses cooperatives sabem que si no cuidem l’entorn més proper, el recorregut és curt, perquè som part del lloc on exercim la nostra activitat”. Querol ha recordat que “les persones han de ser el subjecte i no el predicat de la construcció social; han de ser el substantiu i no l’adjectiu de l’acció social i també de l’acció empresarial, perquè la solidaritat es nodrix de persones compromeses”.

Dues de cada cinc persones a la Comunitat són cooperativistes

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i reunix a totes les entitats associatives de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit. Quasi 2.500 cooperatives, amb més dos milions i mitjà de persones sòcies (aproximadament la meitat de la població en aquest territori), que generen al voltant de 75.000 ocupacions i tenen un volum de negoci de 18.000 milions d’euros. El cooperativisme valencià, el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i ocupació, és un agent primordial de vertebració territorial i destaca per la seua pluralitat, doncs està present en tot el territori, té empreses de totes les grandàries, i actua en tots els sectors i activitats econòmiques.