Les cooperatives valencianes tornen a col·laborar amb la Fundación Vicente Ferrer per a eradicar la pobresa a la Índia

  • L’acord ha reunit a 29 cooperatives valencianes participants en el projecte, fonamentalment agroalimentàries i de crèdit, amb Anna Ferrer i Jordi Folgado, presidenta i director general de la Fundació Vicente Ferrer.

 

València, 13-11-2018.- Per mitjà del projecte “Una escola en Anantapur per a una vida digna”, 29 cooperatives valencianes, i la Fundació Vicente Ferrer (FVF) construiran una escola de secundària en l’aldea de Sirivaram (Anantapur, Índia). L’escola, que compta amb el suport del govern local, garantirà l’accés a l’educació a 367 joves de famílies l’economia de les quals està basada en una agricultura de subsistència. A través de l’educació trencaran el cercle de pobresa extrema en el qual viuen.

El projecte també preveu millorar la salut de l’alumnat a través de l’alimentació diària que se’ls proporcionarà des del centre, equipat amb cuina i menjador, l’accés a aigua potable en el recinte, i les condícies que es construiran. D’aquesta forma, els xics i xiques d’aquestes famílies, a més dels quals assistisquen en el futur al centre educatiu, es convertiran en els nous referents que impulsaran el desenvolupament de la seua comunitat.

Les cooperatives agroalimentàries que participen en el projecte són: Coarval, Cofrudeca, Cooperativa Comarcal La Vall d’Albaida, Anecoop, Coviñas, Cooperativa Agrícola Nostra Senyora del Oreto de L’Alcúdia (Canse), Utecamp, Coopego, La Vinya, Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Nulexport i Socapma. La col·laboració de totes elles ha sigut coordinada per Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana, el president de la qual, Cirilo Arnandis ha assegurat que “el compromís que les cooperatives agroalimentàries tenen amb l’avanç i el progrés de les comunitats en les quals desenvolupen la seua activitat es trasllada a Índia de la mà de la Fundació Vicente Ferrer, en un projecte en perfecta sintonia amb els principis i valors cooperatius, així com amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides. Estem satisfets i orgullosos de la resposta que han mostrat una vegada més les cooperatives agroalimentàries, i esperem sincerament que aquesta escola ajude a oferir un millor present a les famílies de la zona i, per sobre de tot, un futur esperançador del que puga beneficiar-se tota la societat”.

També s’han sumat al projecte de desenvolupament alguna de les cooperatives de la Associació Valenciana de Cooperatives de Crèdit: Caixa Rural Central d’Oriola, Caixa Popular, Caixa Rural d’Algemesí, Caixa Rural de L’Alcudia,  i Caixa Rural d’Albal. Manuel Ruiz, president d’aquesta associació, ha manifestat que “per a les Cooperatives de Crèdit és fonamental contribuir a la millora social no solament del nostre àmbit d’actuació, sinó també de més enllà de la nostra regió i les nostres fronteres la situació de les quals és d’extrema pobresa en mancar dels recursos més bàsics que, en el nostre món donem per supòsits. No podem ni volem donar l’esquena a col·laborar en un projecte solidari tan necessari para milers de xiquets als quals la destinació ha situat en una zona deprimida de l’Índia i la situació de la qual i futur pot millorar notablement gràcies a la nostra ajuda i col·laboració. No vull deixar de recordar i esmentar la magnífica, desinteressada i generosa labor realitzada en pro dels més necessitats per Vicente Ferrer, continuada avui per la seua dona, Ana i els seus fills, als quals volem fer arribar el nostre reconeixement, afecte i suport solidari

A més de les agroalimentàries i de crèdit, també han col·laborat en aquesta iniciativa altres cooperatives i entitats representatives de diferents sectors: Cooperativa Elèctrica d’Alginet, Coinfer, Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de la CV, Federació de Cooperatives Elèctriques de la CV, Grup Sorolla Educació, Florida Grup Educatiu, Povinet-Sercoval, Serlicoop, Impuls Cooperatiu, Fecovi i la Fundació Txema Elorza.

El president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, ha posat de manifest que “el vincle creat amb la Fundació Vicente Ferrer ha de servir-nos per a continuar ampliant la coparticipació des de l’experiència; i aquest nou projecte és una mostra més del compromís solidari de les cooperatives valencianes que contribueix a canviar la vida de moltes persones”.

Per la seua banda, Anna Ferrer ha declarat: “Una vegada més, estem realment emocionats per la resposta del cooperativisme de la Comunitat Valenciana, el millor exponent de l’economia social d’aquesta terra a la qual ens sentim tan pròxims. Gràcies al seu suport, el futur d’aquests joves i de les seues famílies serà d’esperança. Junts tornem a fer d’aquest un món millor”.

Aquest projecte solidari s’alinea amb 6 dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats en les agenda 2030 (ODS 2 “Fam zero”, ODS 3 “Salut i benestar”, ODS 4 “Educació de qualitat”, ODS 5 “Igualtat de gènere”, ODS 6 “Aigua neta i Sanejament” i 17 “Aliances”), renova el compromís de l’economia social valenciana per a eradicar la pobresa extrema i impulsar el desenvolupament global, humà i sostenible i dóna continuïtat a la primera acció inter cooperativa a la Comunitat Valenciana en matèria de cooperació internacional, gràcies a la qual en 2017 es van construir 24 habitatges per a famílies sense recursos incloses en el projecte “Un llogaret cooperatiu en *Anantapur” que van poder abandonar les barraques de tova i fullaraca, i accedir a una llar digna.

Sobre la Fundació Vicente Ferrer

La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de 1969 amb el procés de transformació de zones rurals en Andhra Pradesh i Telangana (sud-est de l’Índia). Recolzem a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones i persones amb discapacitat. Apliquem els nostres programes en 3.662 pobles i recolzem a prop de 3 milions de persones. El model de desenvolupament de la FVF en l’Índia coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en 2030.