La transformació digital arriba a les cooperatives valencianes

  • Concoval organitza una jornada per a explorar les oportunitats que la tecnologia blockchain ofereix per a la transformació digital de les cooperatives 
  • Villaescusa: “La cooperativa és la fórmula natural per a desenvolupar la tenología blockchain i el cooperativisme de plataforma pot ser una fórmula privilegiada per a una emprenedoria digital, transformador i col·lectiu” 

 

València, 01-06-021.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval), amb la col·laboració de les cooperatives BlockchainFUE i Florida Universitària i amb el patrocini de la Conselleria d’Economia, Sectors Productius, Comerç i Treball, ha organitzat la jornada “Digitalització (en serio). La democratització tecnològica: Blockchain i cooperativisme de plataforma”.

A més d’explicar, en un to divulgatiu i assequible per a persones no expertes què és eixa digitalització de la qual tothom parla i per què és important la seua incorporació a les cooperatives, la jornada, que ha tingut lloc en la seu alacantina de Distrito Digital, ha servit per a sensibilitzar sobre la necessitat de transformar el model de negoci a través d’elements disruptius integrats en ecosistemes tecnològics.

El president de Concoval, Emili Vilaescusa, ha apuntat que “el cooperativisme és potent en sectors en els quals la digitalització s’obrirà pas amb força en els pròxims anys, com l’educació, el consum, l’agroalimentació, l’energia o l’àmbit sociosanitari” i ha assegurat que “estem davant un doble desafiament: interioritzar en les cooperatives la digitalització i trobar líders que la facen compatible amb els elements específics de l’economia social”.

Per la seua part, el president de BlockchainFUE, Antonio Fernández, ha ressaltat que este projecte alacantí ha sigut pioner a Europa per a la democratització tecnològica.

En la seua intervenció inaugural, el conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha assegurat que “cooperativisme i digitalització són dos vectors estratègics per a la transformació del model econòmic, perquè volem una revolució digital en la qual s’incloga a totes les persones”.

En este sentit, Carmen Pastor, la directora del BAES Blockchain Lab Universitat d’Alacant, ha subratllat que “el blockchain és una tecnologia disruptiva, horitzontal i descentralitzada que necessita una comunitat humana que la sostinga”: pot afavorir el trànsit de la internet de les coses a la internet de les persones, i el cooperativisme és la fórmula idònia per a fer-lo. Pastor, que és també fundadora i membre del comité tècnic de BlockchainFUE, ha explicat que un dels objectius d’esta iniciativa és la transferència de talent des de la Universitat d’Alacant a les empreses de la Comunitat.

El cooperatvisme de plataforma ha sigut un altre dels aspectes analitzats durant la jornada. Enirque García, director de Florida Grup Cooperatiu i coordinador del programa Llamp Digital, i Jose Mari Luzarraga, cofundador de LEINN & Mondragon Team Academy, han sigut els encarregats d’exposar reptes i potencialitats de les platform coop, un fenomen internacional que està impulsant l’economia col·laborativa a nivell global i generant ocupació de qualitat en diferents sectors. Luzarraga ha assenyalat que “el model cooperatiu és la inspiració per a dur a terme una transformació digital humanista” i ha fet una crida perquè esta fórmula s’utilitze com a instrument per a combatre la desocupació juvenil i impulsar l’emprenedoria femenina.

Panell d’experiències: les cooperatives davant el repte de la digitalització

En el panell d’experiències, moderat per Francisco Llopis, membre del comité tècnic de la cooperativa BlockchainFUE, han participat quatre cooperatives. En primer lloc, Ramón Martínez, sènior developer en BlockchainFUE, ha repassat les oportunitats que ofereix esta tecnologia en diferents sectors econòmics. Després, Jonathan Reyes, cofundador i vicepresident de FaiBnB, cooperativa implantada en diversos països i amb seu operativa a València, ha explicat els fonaments d’esta experiència que aposta per un turisme sostenible i de gestió ètica. Després d’ell, Joaquín Más, director general de Grup Enercoop, ha explicat com es materialitza l’aposta d’esta cooperativa de Crevillent per la introducció del blockchain en el negoci de l’energia. I, finalment, José María Meroño, director de l’àrea informàtica de la cooperativa Surinver, líder en la comercialització hortofructícola, ha exposat els projectes de la seua cooperativa per a abordar els reptes de la digitalització de la cadena de valor en el sector agroalimentari.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, ha sigut l’encarregada de clausurar la jornada. Pascual ha assegurat que “les tecnologies digitals són la palanca per a fer un salt qualitatiu del teixit econòmic”.

Una de cada dues persones en la Comunitat Valenciana és cooperativista

El cooperativisme de la Comunitat Valenciana representa el 6,5% del PIB autonòmic i està integrat per unes 2.500 cooperatives, que generen quasi 80.000 ocupacions i associen a més de dos milions i mig de persones.