Les cooperatives presenten el seu decàleg de reivindicacions a les formacions polítiques

Les cooperatives presenten el seu decàleg de reivindicacions a les formacions polítiques

València, 18-05-2023.-

  • S’han mantingut reunions amb responsables de PSPV, Partit Popular, Compromís i Unides Podem.
  • ‘Més de la meitat de la població de la Comunitat Valenciana és cooperativista i convé que siguem escoltats’, assenyala Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval).

El president i membres del consell rector de Convocal han mantingut una ronda de contactes amb totes les formacions polítiques amb representació parlamentària que concorren a les eleccions autonòmiques del pròxim 28 de maig.

En els últims mesos, s’han mantingut reunions amb Joan Baldoví de Compromís; Carlos Mazón del Partit Popular; Arcadi España del PSPV-PSOE i Héctor Illueca de Unides Podem. Durant aquestes reunions s’han traslladat les principals propostes del cooperativisme valencià, que analitza aquests dies en quina mesura s’han traslladat als diferents programes electorals de cadascun i el grau de compromís adquirit.

Concoval ha preparat un decàleg de reivindicacions centrat en qüestions com l’impuls del pla biennal Fent Cooperatives, de suport i foment del cooperativisme, que segons Emili Villaescusa, president de la Confederació: ‘en les dues primeres edicions, el pla Fent Cooperatives ha demostrat ser un instrument fonamental per a maximitzar la contribució del cooperativisme al progrés socioeconòmic de la Comunitat’. En la pròxima legislatura hauran de redactar-se, aprovar-se i aplicar-se les edicions tercera i quarta d’aquest pla biennal.

Concoval també reclama la seua participació en el diàleg social, gran assignatura pendent del cooperativisme valencià.

Demana també la Confederació assumir la gestió directa del Consell Valencià del Cooperativisme, així com una millor harmonització de la política de foment del cooperativisme per a optimitzar l’aplicació de fons europeus.

Per a Concoval ha d’apostar-se pel foment del cooperativisme en l’ensenyament reglat i impulsar la col·laboració públic-privada amb les cooperatives. També es reclama una interlocució especialitzada en l’Administració autonòmica.

Una altra de les reivindicacions és la millora del marc jurídic que regula el Registre de Cooperatives i la priorització de la fórmula cooperativa en les comunitats energètiques.

Finalment, Concoval insisteix que la cooperativa és l’instrument idoni per a la lluitar contra el despoblament en les àrees rurals. A l’Igualment, suggereix crear un LAB d’innovació social liderat pel cooperativisme.

Emili Villaescusa subratlla que: ‘les cooperatives volem una Comunitat més pròspera, sostenible i inclusiva i totes les nostres propostes van en aqueixa direcció‘

Cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme valencià se situa entre els més dinàmics i pròspers d’Espanya, i és el que presenta un major ventall d’activitats econòmiques desenvolupades a través d’aquesta fórmula. Hui, el cooperativisme valencià representat en la *Confederació agrupa més de dues mil sis-centes empreses, que donen ocupació directa a quasi 60.000 persones i tenen un volum de vendes total pròxim als 8.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 7’1% del PIB autonòmic.