LES COOPERATIVES RECLAMEN Al CONSELL PARTICIPAR EN ELS ACORDS DE RECONSTRUCCIÓ DE LA COMUNITAT

  • La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha celebrat hui telemàticament la seua assemblea general.
  • Emili Villaescusa: “Les cooperatives hem de ser part de la recuperació. Som el soci idoni per a executar les polítiques de reconstrucció del Consell amb fórmules de col·laboració públic-privada, perquè el cooperativisme és la forma més genuïna d’integrar els interessos econòmics i socials, una cosa que resultarà absolutament imprescindible en l’escenari pospandemia”.

València, 22-05-2020.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha celebrat la seua assemblea general ordinària, en la qual s’han aprovat els comptes de 2019 i el pla de gestió per a aquest exercici. Fent balanç, el president de la Confederació, Emili Villaescusa, ha repassat els principals objectius de l’organització i ha destacat que “és un bon moment per a reivindicar el paper que el cooperativisme pot exercir en la reparació econòmica i social que ha de produir-se en els pròxims mesos” i ha afegit: “El cooperativisme està en disposició de fer una aportació constructiva a les polítiques de recuperació econòmica; és el moment d’actuar units, i el nostre propòsit és, com sempre, sumar”. Així li ho ha traslladat en un comunicat al president de la Generalitat, Ximo Puig, a qui ha oferit la col·laboració de les cooperatives en els Acords de Reconstrucció de la Comunitat i a qui Concoval presentarà un conjunt de mesures per a impulsar el cooperativisme valencià en l’escenari pospandemia.

De moment, hui mateix s’ha confirmat la participació de la Confederació de Cooperatives en la comissió especial d’estudi per a la reconstrucció social, econòmica i sanitària que s’ha constituït en Les Corts.

Segons s’ha explicat en l’assemblea, un dels principals objectius de la Confederació per a 2020 és assegurar la continuïtat al pla Fent Cooperatives en els pròxims anys, però procurant dotar-lo dels instruments polítics, legals i financers que es precisen per a la seua plena execució.

L’assemblea de Concoval també ha dedicat una part de la sessió a posar en valor l’actuació de les cooperatives durant la crisi sanitària i ha recordat que, fins ara, el cooperativisme ha eixit reforçat de les crisis. D’una banda, perquè moltes cooperatives es concentren en sectors madurs i essencials que no han parat durant l’estat d’alarma i que, previsiblement, es tornaran estratègics en els pròxims mesos (distribució comercial, agroalimentari, serveis d’atenció a la ciutadania, ensenyament…). Però, també, perquè les cooperatives tenen una major capacitat de resistència i sacrifici avalada per les xifres: les dades de la EPA i del Ministeri de Treball i Economia Social revelen que en els períodes més crítics, com en la crisi del 2009 al 2013 l’ocupació en el sector cooperatiu va caure un 8%, mentre que en el conjunt del sector privat la caiguda va ser d’un 18,5%.

A més d’aquests temes d’actualitat, l’assemblea de la Confederació ha aprovat els comptes de 2019 i ha donat el seu vistiplau al pla de gestió preparat pel consell rector de l’entitat, en el qual destaca la preparació d’un nou pla estratègic per a l’organització en el qual començarà a treballar-se després de l’estiu.

El consell rector de Concoval ha expressat la seua voluntat de desenvolupar les activitats i accions previstes en el pla per a 2020, encara que adaptant-les a les recomanacions sanitàries. Per exemple, està molt pròxima la commemoració del Dia Mundial del Cooperativisme de 2020 (que se celebrarà el 4 de juliol a tot el món), però enguany la celebració haurà de fer-se d’una forma diferent. En qualsevol cas, l’assemblea de la Confederació ha sigut concloent: les cooperatives valencianes tindran també enguany, d’una manera o una altra, el seu Dia Mundial.

Solidaritat cooperativa

L’estat d’alarma declarat el passat dia 14 de març pel Govern espanyol ha canviat l’activitat econòmica i la vida dels ciutadans. S’estan donant mostres de solidaritat per part de moltes cooperatives i l’assemblea de Concoval ha reconegut el gran esforç que s’està fent, no sols per a mantindre els llocs de treball, sinó també per a impulsar accions i iniciatives de solidaritat que contribueixen a mitigar l’impacte del coronavirus en la Comunitat Valenciana. “Les cooperatives –ha assegurat Villaescusa- estan demostrant el seu compromís amb la comunitat i amb el territori”.