Les cooperatives se sumen a la reclamació d’un finançament just per a la Comunitat

València, 17-11-2017.- Com la resta d’agents socials, el cooperativisme està denunciant estos dies que la valenciana és l’autonomia que menys recursos rep per habitant.

Les cooperatives han participat des del primer moment d’esta reclamació, tan justa com a peremptòria. Ja l’any passat van subscriure el pacte impulsat per la Generalitat per a reclamar un canvi en el sistema de finançament autonòmic. El president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, Emili Villaescusa, va intervindre en l’acte públic de denúncia de l’infrafinançament que va tindre lloc després de la signatura del pacte en el Palau de la Generalitat el 29 de setembre de 2016. Ara, novament, les entitats representatives del cooperativisme valencià s’han adherit al segon manifest “Per un finançament just”, en el qual s’exigeix una reforma immediata del sistema de finançament que establisca recursos suficients i equitativament repartits entre les comunitats autònomes. Com a denúncia el propi manifest, cap dels diferents sistemes de finançament fins avui ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana: este mateix any, cada valencià rebrà 237 euros menys que la mitjana espanyola, o 839 menys que l’autonomia millor finançada (és a dir, un 10% i un 29% menys de recursos, respectivament).

Totes estes circumstàncies han portat a les cooperatives a sumar-se a la manifestació que tindrà lloc a València demà, dissabte 18 de novembre. Villaescusa ha assegurat que “les cooperatives estem decidides a formar part de qualsevol moviment que ens ajude a avançar cap a una societat més pròspera i més justa”. I ha afegit que “estem posant l’accent en la justícia, però la justícia ha de ser para tots; si no, ja no és justícia”. En opinió del president de la Confederació, “si es trenca l’equilibri i es violenta la solidaritat, el resultat és la falta de confiança, el desànim, i fins i tot la indignació. I açò és el que ens està passant als valencians i valencianes des de fa ja diversos anys”.

Més de dos milions i mitjà de cooperativistes a la Comunitat Valenciana

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i reuneix a totes les entitats associatives de cooperatives existents a la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit. Quasi 2.500 cooperatives, amb més dos milions i mitjà de persones sòcies (aproximadament la meitat de la població en aquest territori), que generen al voltant de 75.000 ocupacions i tenen un volum de negoci de 18.000 milions d’euros. El cooperativisme valencià, el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i ocupació, és un agent primordial de vertebració territorial i destaca per la seua pluralitat, doncs està present en tot el territori, té empreses de totes les grandàries, i actua en tots els sectors i activitats econòmiques.