Les cooperatives valencianes inauguren una escola per a 360 joves a la Índia rural, generant els millors fonaments per al canvi social

  • Una delegació va viatjar fins al llogaret de Sirivaram per a celebrar aquest important esdeveniment al costat dels destinataris i les seues famílies
  • Amb l’obertura del centre culmina el projecte ‘Una escola en Anantapur per a una vida digna’, impulsada per les cooperatives i la FundacióN Vicente Ferrer

València, 06-12-2019.- Una representació de 27 cooperatives valencianes han inaugurat hui una escola de secundària en l’aldea de Sirivaram, en el districte de Anantapur (Andhra Pradesh, l’Índia), construïda gràcies al suport d’aquestes organitzacions d’economia social de la comunitat. La iniciativa forma part del projecte ‘Una escola en Anantapur per a una vida digna’, impulsat per les cooperatives i executat per la Fundación Vicente Ferrer (FVF), organització no governamental que compta amb un programa de desenvolupament en el sud de l’Índia.

El projecte transformarà la vida de 367 joves de la regió que provenen de famílies empobrides que es dediquen majoritàriament a l’agricultura i la ramaderia. L’escolarització dels seus fills i filles en un centre que compleix els estàndards de qualitat permet continuar impulsant la cultura de l’educació a la regió amb l’objectiu de garantir oportunitats de futur als més joves i trencar el cercle de pobresa.

Emili Villaescusa, president de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, afirma que “Concoval està orgullosa d’haver obert la porta a la col·laboració del cooperativisme espanyol amb la FVF. Les cooperatives sempre hem tingut vocació transformadora i, per a això, no hi ha millor eina que l’educació: aquesta escola és un salvoconducte perquè quasi 400 joves de la zona més pobra de l’Índia amplien el seu horitzó de vida i es cresquen en llibertat”.

Amb aquest projecte solidari, l’economia social valenciana reforça el seu compromís per a erradicar la pobresa i impulsar el desenvolupament global, humà i sostenible, en línia amb l’Agenda 2030 i dóna continuïtat a la primera acció inter cooperativa en la Comunitat Valenciana en matèria de cooperació internacional, gràcies a la qual, en 2017, 24 famílies sense recursos van poder abandonar per sempre les seues barraques de tova i fullaraca i accedir a una llar digna.

El president de les cooperatives agrícoles (COARVAL), Alejandro Molina, posa en valor “el conegut compromís de les cooperatives valencianes als nostres pobles. Ara estem fent el mateix que hem fet sempre, ajudar a les persones, però a 8.000 quilòmetres de distància. Veure la pobresa extrema de prop impacta. Ningú, en cap lloc, hauria de ser alié a una desigualtat tan gran. Aquesta escola en Sirivaram és el nostre gra d’arena per a fer d’aquest món un lloc millor per a viure”.

Les entitats que han fet possible aquest projecte han sigut Caixa Popular, Caja Rural Central, Coarval, Cofrudeca, Cooperativa Comarcal La Vall d’Albaida, Anecoop, Coviñas, Cooperativa Agrícola Nuestra Señora del Oreto de L’Alcúdia (Canso), Utecamp, Coopego, La Viña, Rural San Vicente Ferrer de Benaguasil, Nulexport, Socapma, Cooperativa Elèctrica d’Alginet, Coinfer, Federación de Cooperativas de Consumidores y Usuarios de la CV, Federación de Cooperativas Eléctricas de la CV, Grupo Sorolla Educación, Florida Grup Educatiu, Povinet-Sercoval, Impulso Cooperativo, Fecovi, Fundación Txema Elorza, Caixa Rural d’Algemesí, Caixa Rural de L’Alcudia i Caja Rural de Albal.

El projecte s’emmarca en l’Agenda 2030, contribuint als següents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS):

ODS 2 “Fam zero”
ODS 3 “Salut i benestar”
ODS 4 “Educació de qualitat”
ODS 5 “Igualtat de gènere”
ODS 6 “Aigua neta i Sanejament”
ODS 17 “Aliances”

Sobre Fundació Vicente Ferrer

La Fundació Vicente Ferrer (FVF) és una Organització No Governamental de Desenvolupament compromesa des de fa 50 anys amb el procés de transformació de zones rurals en Andhra Pradesh i Telangana (sud-est de l’Índia). Dóna suport a comunitats empobrides i grups especialment vulnerables: dones i persones amb discapacitat. Aplica els seus programes en 3.662 pobles i donem suport a prop de 3 milions de persones. El model de desenvolupament de la FVF a l’Índia coincideix amb el conjunt de propostes globals de l’ONU per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible en 2030.