Les cooperatives valencianes posen en valor el seu paper protagonista en la creació de llocs de treball dignes

  • Emili Villaescusa: “Les cooperatives no mirem cap a un altre costat; estem parlant de treball i estem parlant de dignitat”.
  • Rafael Climent: “El Govern està d’acord amb el model cooperatiu i haurem de continuar treballant per a millorar-lo”
  • Durant l’esdeveniment s’ha retut homenatge a la trajectòria de les cooperatives Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, Grupo Sorolla Educació i Limpiezas Colimsi.

València, 02-07-2019.- La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha celebrat, en el matí de hui en el Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) de València, la jornada commemorativa del Dia Mundial del Cooperativisme de 2019, que se celebra a tot el món el primer dissabte del mes de juliol.

L’esdeveniment té el seu origen en el missatge que anualment difonen de manera conjunta l’Organització de Nacions Unides (ONU) i l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI). Enguany, les cooperatives de tot el món, com a empreses centrades en les persones i caracteritzades per un control democràtic que dóna prioritat al desenvolupament humà, se sumen al repte de contribuir a un futur en el qual hi haja treball digne per a totes les persones i, coincidint amb el centenari de l’Organització Internacional del Treball (OIT), el lema és “Cooperatives per un treball digne”.

Precisament, les cooperatives valencianes han demostrat que són empreses que contribueixen a crear un ambient de treball digne i han de continuar creant oportunitats d’ocupació estable i de qualitat per a fer-ho més sostenible, segons s’ha posat de manifest durant la jornada. Emili Villaescusa, president de la Confederació, ha destacat que “les cooperatives no mirem cap a un altre costat; estem parlant de treball i estem parlant de dignitat”.

En este sentit, el fet que els organismes oficials com l’ONU i la *OIT reconeixen el paper del cooperativisme en els grans reptes globals, per a Villaescusa, “ha de ser un motiu de satisfacció de totes les cooperatives perquè la nostra manera de fer Economia fa que el món siga millor. I no és poca cosa”.

La sessió ha sigut inaugurada per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui ha destacat que “el cooperativisme garanteix més i millor el treball digne en aquests temps de precarietat. Les cooperatives són una alternativa necessària i volem que València siga una terra on sorgisquen noves iniciatives cooperatives”. I ha reconegut que “queda molt de marge per a incentivar aquest model empresarial”.

Després de la inauguració, Joaquín Nieto, Director de l’Oficina de la OIT per a Espanya, ha pronunciat la conferència “Impulsar la justícia social, promoure el treball decent”, en la qual ha explicat que “les cooperatives han mostrat una major resiliència i han fet una gran aportació a la superació de la crisi”. Així mateix, ha destacat que “el cooperativisme és una potència econòmica exemplar de la qual els Governs no poden prescindir”.

A continuació, ha tingut lloc un panell d’experiències sobre “Cooperatives per un treball digne”, en el qual han participat Manuel Alegre, professor titular de Dret del Treball (Universitat de València); Ana Company, directora de la Fundació Florida (Projecte Llança-T); i Marcos Garcés, Cooperativista i agricultor professional.

Villaescusa ha destacat durant la seua intervenció en la clausura de la jornada que les cooperatives “hem parlat de la humanització de les empreses, demanda llançada des de Nacions Unides; doncs bé, això és precisament el que les cooperatives portem fent des de fa més d 200 anys”. Per al president de la Concoval, “som l’economia de les persones, per a les persones i amb les persones i el treball digne és una de les primeres aspiracions de les cooperatives”.

Per part seua, Rafael Climent, conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, que ha clausurat la jornada, ha assegurat que “el cooperativisme ens ajuda a visibilitzar un canvi en la cultura del treball” i ha afegit que “aquesta fórmula empresarial és més que mai una de les millors opcions d’emprenedoria”. A més, ha exposat que el Govern “està d’acord amb el model cooperatiu i haurem de continuar treballant per a millorar-lo”.

La jornada celebrada hui a València ha comptat amb el patrocini d’Agropelayo i de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a més de la col·laboració de la Diputació Provincial de València i Caixa Popular.

Les cooperatives de 2019
El moment àlgid de la jornada ha sigut l’homenatge a les cooperatives Grupo Sorolla Educació, Limpiezas Colimsi i Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil, en les quals s’ha simbolitzat no solament l’arrelament que el cooperativisme té a la província de València, sinó la bona salut que gaudeix en el seu conjunt i la seua gran projecció com a fórmula empresarial compromesa amb el territori, generadora d’ocupació estable i de qualitat i socialment responsable.

Grupo Sorolla Educació
Aquesta cooperativa, nascuda en 1980 en el barri de Malilla (València), compta amb set centres d’ensenyament en els quals cursen els seus estudis més de 3.500 persones. Treballa orientada a l’excel·lència educativa, àmbit en el qual s’ha convertit en un autèntic referent en la Comunitat Valenciana. Destaca per la seua constant innovació en metodologies d’aprenentatge enfocades a aconseguir un desenvolupament integral de l’alumnat, combinant l’educació en valors, la inclusió, el pensament crític i la cultura del treball. I tot això sense abandonar el seu compromís social i mediambiental.

Rural Sant Vicent Ferrer de Benaguasil
Fundada en 1944, la cooperativa de Benaguasil associa a més de 500 persones i dóna ocupació a quasi 400. És una de les 10 majors cooperatives agroalimentàries de la Comunitat Valenciana en volum d’exportació i està desenvolupant un projecte d’innovació social per a la gestió i modernització de la producció, amb el qual no solament protagonitza una encomiable lluita per a rendibilitzar l’activitat agrària i evitar l’abandó del camp, sinó que s’ha convertit en un element clau en la modulació i preservació del paisatge a la comarca del Camp de Túria.

Limpiezas Colimsi
Limpiezas Colimsi és una cooperativa de treballadores de Port de Sagunt que ha complit 50 anys com un “projecte de dones per a dones”. Exemple de superació i sacrifici, les fundadores de Colimsi van donar una lliçó magistral de dignificació del treball femení i de l’activitat de neteja, afavorint la integració laboral de la dona i la conciliació de la seua vida laboral i familiar. En l’actualitat, esta cooperativa proporciona ocupació estable a un centenar de persones i ha afegit a l’activitat de neteja els serveis d’ajuda a domicili i pintura industrial.

Les cooperatives lideren el creixement econòmic
La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana és el màxim òrgan de representació de les empreses cooperatives i de les seues organitzacions en l’àmbit autonòmic. No té ànim de lucre i associa a totes les entitats associatives de cooperatives existents en la Comunitat: la d’agroalimentàries, la de treball associat, la d’habitatges, la de consumidors i usuaris, la d’elèctriques, la de serveis i transports, i la de crèdit.

Amb 2.435 cooperatives i una facturació en vendes de més de quasi 6.500 milions d’euros, que representen el 6,2% del PIB, el cooperativisme valencià és el tercer més potent d’Espanya per nombre d’empreses i d’ocupació. S’estima que dos milions i mig de persones formen part d’alguna cooperativa en la CV, la qual cosa equival al 50% de lloa població d’aquest territori; és a dir: un de cada dos valencians és cooperativista.

Quant a l’ocupació, el 84% dels treballadors i treballadores de les cooperatives són indefinits, destacant en un 49% la taxa d’ocupació femenina. D’altra banda, la CV va ser la que més persones va incorporar com a sòcies a noves cooperatives en 2018 (quasi el 30% del total de noves incorporacions a Espanya), confirmant així una tendència alcista que es ve donant des de 2015 i destaca el fet que és València la província d’Espanya amb més persones treballant en cooperatives.