“Reconstruir millor junts”, lema del Dia Mundial del Cooperativisme de 2021

• Este 99 Dia Mundial del Cooperativisme serà el colofó d’una setmana en la qual la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana (Concoval) ha desplegat un conjunt d’accions per a posar en valor la contribució de les cooperatives al desenvolupament socioeconòmic del territori.

• Emili Villaescusa: “El nostre missatge és tan senzill com contundent: la millor manera de fer economia és fer-la al servei de les persones”.

València, 02-07-2021.- Este dissabte, 3 de juliol, se celebra a tot el món el Dia Internacional de les Cooperatives. En la Comunitat Valenciana, moltes cooperatives i institucions, entre elles la Generalitat, les tres diputacions provincials i diversos ajuntaments, s’han sumat a la celebració i les seues façanes començaran el dia amb una pancarta als balcons amb la imatge de la commemoració.

“Reconstruir més ben junts” és el lema triat enguany per l’Aliança Cooperativa Internacional (ACI) i l’ONU per a l’efemèride. El president de Confederació de *Cooperatives de la Comunitat Valenciana (*Concoval), Emili Villaescusa, assegura: “En este lema no és fútil el matís de junts, perquè ens involucra, ens porta directament a la idea de la participació, de la unió, al propòsit de no deixar a ningú al marge ni molt menys arrere. Esta és la nostra forma cooperativa de fer les coses: per definició, treballem sempre en col·lectiu”. De fet, Concoval ha “*valencianitzat” el lema de les organitzacions internacionals, emfatitzant precisament la part del “junts”, la part del com, per a posar de manifest una aposta per la Cooperació en majúscules, no sols entre les pròpies cooperatives sinó també amb l’entorn: des de qualsevol mena d’aliança amb organitzacions de la societat civil fins a la col·laboració públic-privada amb les administracions.

La de 2021 és l’edició número 99 del Dia Mundial del Cooperativisme, que, per segon any consecutiu i a causa de la situació sociosanitària, se celebrarà sense que tinga lloc el tradicional esdeveniment en el qual es donaven cita tots els anys centenars de cooperativistes i agents econòmics, socials i polítics.

Durant tota esta setmana, Concoval, en col·laboració amb les seues federacions sòcies, ha desplegat un conjunt d’accions per a donar visibilitat i prestigi al cooperativisme valencià com a model d’èxit i ha posat en valor la seua contribució al desenvolupament socioeconòmic del territori i el seu compromís amb la ciutadania.

A més de campanyes en mitjans de comunicació i xarxes socials, les cooperatives valencianes participen en les accions organitzades per la ACI per a commemorar el #CoopsDay i, com tots els anys, les seues històries brillaran amb llum pròpia en el mapa publicat en la pàgina oficial de l’organització cooperativa internacional, en el qual ja pot veure’s la concentració d’experiències en la Comunitat Valenciana.

Concoval també participa en la commemoració impulsada per Cepes (Confederació Empresarial Espanyola de l’Economia Social), amb accions orientades a posar de manifest el compromís de les cooperatives espanyoles amb una recuperació econòmica basada en principis d’equitat i justícia.

Totes estes accions commemoratives del Dia Mundial del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana compten amb el patrocini de la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball.

El cooperativisme valencià en xifres

El cooperativisme valencià és un referent a Europa i a Espanya. Hi ha al voltant de 2.500 cooperatives en actiu que proporcionen ocupació de qualitat a quasi 80.000 persones. Dos de les cinc principals empreses de la Comunitat són cooperatives. València és la província d’Espanya amb més persones treballant en cooperatives. La facturació per vendes de les cooperatives valencianes supera els 7.000 milions d’euros, la qual cosa suposa un 6’5% del PIB autonòmic.